Εγκλημα στην Τουρκία: Ενα δωμάτιο ασφαλείας για τους 6.500 ανθρακωρύχους



ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΟΡΓΗ

Περισσότερες φρικιαστικές λεπτομέρειες για το τραγικό δυστύχημα στο ορυχείο της πόλης Σόμα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, εντείνοντας την οργή των συγγενών και του απλού κόσμου στην Τουρκία. Σαν να μην έφτανε αυτό...
προέκυψε και αλλαλούμ σχετικά με τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων, με τον υπουργό Ενέργειας να δίνει άλλα στοιχεία από αυτά που έδωσε στη δημοσιότητα η ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Αργά
το απόγευμα η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ορυχείου επιβεβαίωσε τον κυβερνητικό απολογισμό που κάνει λόγο για 282 νεκρούς μετά την έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι 450 ανθρακωρύχοι έχουν διασωθεί, εκ των οποίων 80 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν εξήγησε τη διαφορά που προκύπτει στους αριθμούς. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, την ώρα του δυστυχήματος βρίσκονταν στο ορυχείο 787 εργάτες. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι 55 ανθρακωρύχοι δεν έχουν καταγραφεί.

Αρχικά οι τουρκικές αρχές είχαν αναφέρει ότι την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη στο ορυχείο πραγματοποιούνταν αλλαγή βάρδιας και για το λόγο αυτό, δεν μπορούσαν να καθορίσουν με ακρίβεια τον αριθμό των εργατών που βρίσκονταν στις υπόγειες στοές, οι οποίες φτάνουν σε βάθος 2.000 μέτρων.

Εξάλλου, μετά την οργή που προκάλεσαν οι καταγγελίες των συνδικάτων για ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο ορυχείο, η εταιρεία ανήρτησε ανακοίνωσή στον ιστότοπό της, υποστηρίζοντας ότι στο ορυχείο διεξάγονταν έλεγχοι για την κατάσταση ασφαλείας κάθε έξι μήνες, ο τελευταίος από τους οποίους πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο χωρίς να διαπιστωθούν ελλείψεις.

Παρόλ' αυτά, ένα νέο στοιχείο που βλέπει το φως της δημοσιότητας, καταδεικνύει αν μη τι άλλο εγκληματική αμέλεια ή παράλειψη εκ μέρους της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

Οι δεκατέσσερις από τους ανθρακωρύχους που εντοπίστηκαν νεκροί είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο μοναδικό δωμάτιο ασφαλείας του ορυχείου και χρησιμοποιούσαν με τη σειρά τις φιάλες με μάσκες οξυγόνου που υπήρχαν προτού πεθάνουν, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο DHA, επικαλούμενο διασώστες.

Οι διασώστες εντόπισαν 14 σορούς να κείτονται η μία πάνω στην άλλη, αναφέρει η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας ότι στο ορυχείο υπήρχε μόλις ένα δωμάτιο ασφαλείας για τους 6.500 ανθρακωρύχους.
ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα