Ο ιός δεν ανακόπτει την πράσινη στροφή της παγκόσμιας οικονομίας

Παρά τους φόβους που έχουν εκφράσει επανειλημμένως περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι η πανδημία και η συνεπακόλουθη ύφεση μπορεί να αναστείλουν τη στροφή προς μια πράσινη οικονομία, όλα δείχνουν ότι η διαδικασία είναι αμετάκλητη, έστω κι αν προχωράει με αργούς ρυθμούς. Κερδίζει διαρκώς έδαφος η αγορά πράσινων ομολόγων, ενώ εντείνονται οι πιέσεις των επενδυτών προς τις ρυπογόνες βιομηχανίες.

Μία ημέρα μετά το πρώτο πράσινο δεκαετές ομόλογο που εξέδωσε με μεγάλη επιτυχία το Βερολίνο, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler προχώρησε χθες σε ανάλογη έκδοση. Η έκδοση προσείλκυσε προσφορές

ύψους άνω των 6,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg σε καθεστώς ανωνυμίας. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανία, πρόθεσή της είναι να χρησιμοποιήσει όσα κεφάλαια αντλήσει από την εν λόγω έκδοση για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη ηλεκτροκίνητων οχημάτων και γενικότερα οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον και μη ρυπογόνων. 

Πρόκειται για την έκτη έκδοση πράσινου χρέους που έχει γίνει στην Ευρώπη εντός του μηνός και καταδεικνύει την ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς μετά τις μαζικές πωλήσεις και τη βαθύτατη πτώση της πανδημίας. Μέσα στην εβδομάδα, εκτός από τη Γερμανία, πράσινα ομόλογα εξέδωσαν η ισπανική τράπεζα Banco de Sabadell αλλά και η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου του Αμστερνταμ Royal Schiphol. 

Οι τελευταίες αυτές εκδόσεις φτάνουν το σύνολο των λεγόμενων «κοινωνικά υπεύθυνων» ομολόγων που έχουν εκδοθεί φέτος περίπου στα 105 δισεκατομμύρια ευρώ και πλησιάζουν το ύψος των αντίστοιχων εκδόσεων στο σύνολο του περασμένου έτους.

Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του κόσμου, το πλούσιο ταμείο της Νορβηγίας, με κεφάλαια ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων, καλεί όσες επιχειρήσεις του χαρτοφυλακίου του είναι υπεύθυνες για τις μεγαλύτερες εκπομπές καυσαερίων να παρέχουν διεξοδική και λεπτομερή ενημέρωση για τυχόν κινδύνους που απειλούν τις επενδύσεις του εξαιτίας της έκθεσής τους στην κλιματική αλλαγή. 

Το εν λόγω κρατικό ταμείο, που επενδύει τα έσοδα της Νορβηγίας από το πετρέλαιο, βρίσκεται τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην εμπροσθοφυλακή των προσπαθειών που καταβάλλονται παγκοσμίως προκειμένου να αποκαλύπτουν οι επιχειρήσεις τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διαπιστώσουμε κατά πόσον το επιχειρηματικό μοντέλο τους είναι τέτοιο ώστε να μπορεί να επιβιώσει και σε μια κοινωνία με χαμηλή χρήση άνθρακα και να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο αντιμετωπίζουν αυτή την προοπτική», δήλωσε στο Reuters η Καρίν Σμιθ Ιενάτσο, διευθύνουσα σύμβουλος του ταμείου για θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης.
Οπως τόνισε η ίδια, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιες εταιρείες αναφερόταν, το επενδυτικό ταμείο ενδιαφέρεται να δει την ανάλυση που κάνουν οι εταιρείες βάσει συγκεκριμένων σεναρίων, μεταξύ των οποίων και το σενάριο που προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά δύο βαθμούς Κελσίου. «Θέλουμε η εταιρεία να είναι ανοικτή στα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την ανάλυση των σεναρίων», υπογράμμισε.

Πρόκειται για αναφορά στη Συμφωνία του Παρισιού, που το 2015 δέσμευσε όσες χώρες την προσυπέγραψαν να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη αυτόν τον αιώνα το πολύ στους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα που επικρατούσαν την εποχή προ της βιομηχανικής επανάστασης. Σημειωτέον ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας έχει επενδύσεις σε 9.200 επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 1,5% των παγκόσμιων μετοχών. 

Τον περασμένο μήνα, άλλωστε, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας, το Storebrand Asset Management, άρχισε να εκποιεί τις επενδύσεις του σε επιχειρήσεις που ευθύνονται για σημαντικές εκπομπές καυσαερίων. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, πάντως, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να μιμηθεί το παράδειγμα του Storebrand, καθώς επιλέγει παραδοσιακά να αναπτύσσει στενούς δεσμούς με τις εταιρείες στις οποίες επενδύει.

Keywords
Τυχαία Θέματα