Ανέπαφη πώληση ακινήτων μέσω μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας

Σε μια συγκυρία κατά την οποία ενθαρρύνεται –μέχρι του να επιβάλλεται– η κοινωνική αποστασιοποίηση, διαδικασίες όπως η αγοραπωλησία ή η ενοικίαση ακινήτου, που απαιτούν φυσική παρουσία, έχουν δυσχερανθεί αρκετά. Τη λύση επιχειρεί να προσφέρει μια ελληνική νεοφυής εταιρεία, η Prosperty, η οποία έχει αναπτύξει μια ψηφιακή πλατφόρμα ακινήτων, μέσω της οποίας φιλοδοξεί να αναδείξει τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσω της ανέπαφης ολοκλήρωσης

συναλλαγών στην αγορά ακινήτων.

Μείωση γραφειοκρατίας

Ασφαλώς, η ιδέα για μια τέτοια υπηρεσία δεν οφείλεται στην πανδημία, αλλά εδράζεται στην απογοήτευση των περισσότερων ενδιαφερόμενων αγοραστών ή ενοικιαστών, όταν διαπιστώνουν τον όγκο των γραφειοκρατικών εμποδίων που συνοδεύουν κάθε συναλλαγή στην κτηματαγορά. Οπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Αντώνης Μαρκόπουλος, συνιδρυτής (από κοινού με τους κ. Νίκο Πατσιόγιαννη και Αντώνη Δεσποτάκη) και διευθύνων σύμβουλος της Prosperty, «βρεθήκαμε σε μια παρέα νέων, οι οποίοι εξέφραζαν πολλά παράπονα για την αγορά και την ενοικίαση ακινήτων.

Μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη φορά που συναντούσαμε ανθρώπους ταλαιπωρημένους από τις χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες της αγοράς των ακινήτων και απογοητευμένους από την εξυπηρέτηση των ενδιάμεσων. Ετσι λοιπόν σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μια αξιόπιστη ψηφιακή πλατφόρμα αυτοματοποίησης των διαδικασιών με έγκυρα και ακριβή δεδομένα, η οποία θα έφερνε διαφάνεια και ποιότητα στις συναλλαγές».

Στόχος είναι αφενός μεν η μείωση της φυσικής παρουσίας στο ελάχιστο και η διαφάνεια στην αγοραπωλησία, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα προώθησης ακινήτων για λογαριασμό ιδιοκτητών, αφού προηγουμένως έρθει σε συμφωνία μαζί τους. Ωστόσο, προτού προχωρήσει στην ανάρτηση του εκάστοτε ακινήτου, η εταιρεία συγκεντρώνει όλα τα σημαντικά και απαραίτητα έγγραφα για την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής (π.χ. πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, βεβαίωσης πληρωμής ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και στη συνέχεια, εφόσον το ζητήσει ο ιδιοκτήτης, μπορεί να προβεί και σε τεχνική υποστήριξη για την έκδοση και επαλήθευση των επιπλέον εγγράφων που θα χρειαστούν. Κατόπιν, αυτά ψηφιοποιούνται και συνοδεύουν την ανάρτηση του ακινήτου, το οποίο με τον τρόπο αυτό είναι έτοιμο για μεταβίβαση προτού καν προωθηθεί προς πώληση ή ενοικίαση στην αγορά. 

Βίντεο από drone

Το ίδιο το ακίνητο, μεταξύ άλλων, συνοδεύεται από αναλυτική έκθεση επιθεώρησης και αποτίμησης, επαγγελματικές φωτογραφίες, εικονικές περιηγήσεις 360 μοιρών, βίντεο από drone για καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος χώρου και βελτιωμένες κατόψεις. Με τον τρόπο αυτό, ο ενδιαφερόμενος αγοραστής ή ενοικιαστής μπορεί να έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα για το ακίνητο που τον ενδιαφέρει, προτού καν προχωρήσει σε κάποια συνάντηση.

Η δυνατότητα αυτή όχι μόνο αυξάνει το επίπεδο διαφάνειας, αλλά διευκολύνει ιδιαίτερα τους ξένους επενδυτές/αγοραστές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ακίνητο στην Ελλάδα, είτε για να το εκμεταλλευθούν είτε για να αποκτήσουν άδεια παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα». Παράλληλα, όπως τονίζουν τα στελέχη της Prosperty, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στην πλατφόρμα της εταιρείας και από ιδιοκτήτες που μέχρι πρότινος εκμίσθωναν τα ακίνητά τους μέσω του Airbnb και τώρα επιθυμούν να βρουν ενοικιαστές για μεγαλύτερης διάρκειας συμβόλαια. 

Πώς λειτουργεί

Η Prosperty λειτουργεί μεν ως ένα είδος μεσιτικού γραφείου, με ιδιόκτητη ψηφιακή πλατφόρμα προώθησης ακινήτων, ωστόσο δεν χρεώνει προμήθεια τους ιδιοκτήτες. Αντιθέτως, για το σύνολο των υπηρεσιών, ο ιδιοκτήτης πληρώνει ένα εφάπαξ ποσό, είτε στην αρχή της συνεργασίας είτε αργότερα με την πώληση του ακινήτου. Με τη σειρά τους οι αγοραστές εξασφαλίζουν απευθείας διαπραγμάτευση τιμής με τον ιδιοκτήτη, ανέπαφη συναλλαγή, ακίνητα καθαρά από εκκρεμότητες, εξατομικευμένη υποστήριξη (διατίθεται σύμβουλος σε κάθε ενδιαφερόμενο), ενώ η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται τέσσερις φορές ταχύτερα, ακριβώς λόγω της προεργασίας που έχει προηγηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα