Πτώση πωλήσεων 40% φέτος περιμένει ο όμιλος της MIG

Πίσω στην αφετηρία επιστρέφει η διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της Marfin Investment Group (MIG), Singular Logic. Παράλληλα η MIG αναμένει πτώση των πωλήσεών της κατά το πρώτο εξάμηνο της τάξεως του 30% εξαιτίας της πανδημίας σε ενοποιημένο επίπεδο, με το βασικό χτύπημα να προέρχεται από την εστίαση και τις

μεταφορές. Αυτά, μεταξύ άλλων, έγιναν γνωστά κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της εισηγμένης, όπου προέκυψε επίσης πως εντός των επόμενων ημερών το διοικητικό συμβούλιό της θα αποφασίσει για το τι θα πράξει με τη Singular. Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι ο πρόεδρος του ομίλου Παναγιώτης Θρουβάλας ανέφερε πως η διοίκηση δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από τον προτιμητέο επενδυτή, καθώς οι συζητήσεις χρονίζουν και δεν έχουν καταλήξει σε καμία συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Nexum Holdings Limited (Sky Box) είχε αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής στη διαδικασία νωρίτερα φέτος, ενώ προσφορές είχαν υποβάλει επίσης η κοινοπραξία Epsilon NetSpace HellasEntersoft, η κοινοπραξία Profile – OTS και η In Digital.

Η διοίκηση της MIG γνωστοποίησε ακόμη την εκτίμησή της πως ο τζίρος της θα υποστεί μείωση έως 30% κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους εξαιτίας της πανδημίας. Επιπλέον, η πίεση που δέχονται μεταφορές και εστίαση εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών του ομίλου από 30% έως 40% χαμηλότερα στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Ειδικά για την εστίαση σημειώθηκε πως η πτώση των πωλήσεων συνεχίζεται και τον Αύγουστο. Το 50% των καταστημάτων της εταιρείας (549 καταστήματα) είναι ιδιόκτητα και το υπόλοιπο 50% franchise. Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιόκτητων σημείων πώλησης είναι σε τουριστικούς κόμβους, όπως πλοία, αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα κ.λπ., και έτσι η μειωμένη τουριστική κίνηση οδηγεί σε μείωση των πωλήσεων αυτών των καταστημάτων. Μικρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με το management, τα καταστήματα που βρίσκονται σε αστικά κέντρα. Ομως γνωστοποιήθηκε πως, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιστολής δαπανών στη δραστηριότητα της εστίασης, έχουν μειωθεί οι βάρδιες του προσωπικού, έχει γίνει χρήση των ρυθμίσεων που εισήγαγε η κυβέρνηση για μείωση του εργατικού κόστους, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις για τη μείωση των ενοικίων καταστημάτων που λειτουργεί η ίδια με εκμισθωτές όπως εμπορικά κέντρα και αεροδρόμια.

Οσον αφορά το θέμα που Εθνική Τράπεζα και Eurobank άνοιξαν αξιολογώντας σενάρια πώλησης δανείων τους στη Vivartia, συνολικής ονομαστικής αξίας της τάξεως των 200 εκατομμυρίων, προκειμένου να περιορίσουν την έκθεσή τους στον όμιλο, η διοίκηση εκτίμησε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει συμφέρον των τραπεζών για μια τέτοια συναλλαγή. Πρόσθεσε πως η συγκυρία δεν βοηθάει και ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμη και να μεταβιβαστούν, δεν τροποποιούνται οι όροι των δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα