Στην πράσινη ενέργεια επενδύει η Motor Oil

Σε φάση αναδιοργάνωσης για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής επιχειρησιακής μονάδας που θα ασχολείται με την πράσινη ενέργεια, τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο βρίσκεται η Motor Oil, η οποία μετεξελίσσεται σταδιακά σε έναν πλήρως ενεργειακό όμιλο. Ειδικότερα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Motor Oil αναμένεται να ανακοινώσει έως το τέλος της χρονιάς ένα συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο,

το οποίο θα στοχεύει στη λειτουργία άνω των 300 «πράσινων» μεγαβάτ μέσα σε διάστημα 2-3 ετών, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου στους αναλυτές ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Τζανετάκης. «Φιλοδοξία μας είναι τα επόμενα 2 έως 3 χρόνια να ξεπεράσουμε τα 300 μεγαβάτ ΑΠΕ και αυτό είναι ένα εφικτό πλάνο», τόνισε ο κ. Τζανετάκης, ενημερώνοντας και για την αναδιοργάνωση 
της εταιρείας.

Τα διυλιστήρια της Κορίνθου, όπως και τα ΕΛΠΕ, εντάσσουν στη στρατηγική τους την πράσινη ανάπτυξη ακολουθώντας το παράδειγμα αντίστοιχων εταιρειών του κλάδου, στοχεύοντας και στη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματός τους.
Η Μotor Oil επέλεξε το μοντέλο των εξαγορών για την είσοδό της τόσο στον τομέα του ηλεκτρισμού όσο και στην αγορά των ΑΠΕ, προκειμένου να «χτίσει» γρήγορα χαρτοφυλάκιο και να μπορέσει να ανταγωνιστεί εγχώριες και ξένες εταιρείες που είχαν πάρει από πολύ νωρίς θέση στην αγορά. Η πρώτη κίνηση της Motor Oil στον τομέα των ΑΠΕ έγινε τον περασμένο Οκτώβριο με την εξαγορά του 85% της «Στεφανέρ Eνεργειακή», που διαθέτει τρεις άδειες για αιολικά πάρκα ισχύος 9,4 MW. Τέσσερις μόλις μήνες αργότερα, η εταιρεία πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της επιπλέον ισχύ 47 MW εξαγοράζοντας φωτοβολταϊκά πάρκα από εταιρείες συμμετοχών της θυγατρικής της Mytilineos, METKA _ΕGN. Μέσα στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, η Motor Oil προχώρησε σε δύο ακόμη εξαγορές, ενός αιολικού πάρκου αδειοδοτημένης δυναμικότητας 3 μεγαβάτ στην κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα και ενός επίσης αιολικού πάρκου, συνολικής αδειοδοτημένης ισχύος 40 MW, στη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα.

Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (θυγατρική της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ) για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 MW σε νησί του Αιγαίου.

Μέσω εξαγοράς, και συγκεκριμένα της NRG, εταιρείας του ενεργειακού ομίλου Χανδρή, που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2012, εισήλθε εξάλλου η Motor Oil στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Η NRG συγκεντρώνει σήμερα μερίδιο άνω του 3% στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσω εξαγοράς, τέλος, επιδιώκει η Motor Oil και την είσοδό της στον τομέα του φυσικού αερίου. Η εταιρεία συμμετέχει από κοινού με τη ΔΕΗ στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

To ενδιαφέρον της Motor Oil επικεντρώνεται πρωτίστως στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται και στον τομέα της χονδρικής εισάγοντας δικά της φορτία LNG μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας. Η στρατηγική των διυλιστηρίων Κορίνθου στον τομέα φυσικού αερίου περιλαμβάνει και την κατασκευή πλωτού τερματικού προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Κόρινθο. Η εταιρεία έχει προτείνει την ένταξη του έργου στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2021-2030 του ΔΕΣΦΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα