Ζημιές και φόβος στην Κεφαλονιά μετά τους σεισμούς

Ο φόβος είναι «ζωγραφισμένος» στα πρόσωπα των κατοίκων της Κεφαλονιάς, που το μεσημέρι της Κυριακής έζησαν τον τρόμο των 5,8 Ρίχτερ που «χτύπησαν» το νησί, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα.

Μάλιστα, οι συνεχείς μετασεισμοί δεν έχουν αφήσει σε ησυχία τους κατοίκους, οι οποίοι φοβούνται να μπουν στα σπίτια τους. Η νύχτα μάλιστα τους βρήκε στους δρόμους, παρά την κακοκαιρία.

Εξάλλου, με συνέντευξή του στο Mega

ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης επισήμανε: «Έχουν έρθει γενικοί γραμματείς απ’ όλα τα υπουργεία, τα οποία έχουν αρμοδιότητα για να μπορέσουν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση. Ήδη βρίσκεται στο νησί ο Γενικός Γραμματέας πολιτικής προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιαδης, αύριο (δηλαδή σήμερα) έρχεται ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ Στράρος Σημόπουλος, ο κ. Κυργιαζής από το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Καλύρης από το Υπουργείο Υγείας και επίσης ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Δίοικησης Ιονίων Νήσων, Γιώργος Διδασκάλου».

Στην συνέχεια ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε στον τρόπο που έχει λειτουργήσει η κρατική μηχανή και τόνισε: «Έχουν έρθει ενισχύσεις με άντρες και οχήματα τις Ελληνικής αστυνομίας για να υπάρχουν θέματα ασφάλειας, έχουν έρθει ενισχύσεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, παρουσία του Υπαρχηγού του σώματος. Επίσης έχουμε μια ειδική ομάδα από την ΕΜΑΚ από την Πάτρα για να αντιμετωπιστεί κάποιο εκτατό περιστατικό και βέβαια είναι εδώ ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Λέκκας από τον οργανισμό αντισεισμικής προστασίας, οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο και μας ενημερώνουν».

Όσον αφορά στον έλεγχο των κτιρίων στο νησί, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε: «Υπάρχει μεγάλος αριθμός μηχανικών που έρχονται από το τεχνικό επιμελητήριο, από την Περιφέρεια, από τον οργανισμό σχολικών κτιρίων, ειδική μηχανικοί, οι οποίοι είναι για την καταγραφή ζημιών από σεισμούς για να μπορέσουμε να φτιάξουμε συνεργεία, ώστε από αύριο το πρωί, ήδη έχουν ξεκινήσει τους πρώτους ελέγχους αλλά από το πρωί θα εντατικοποιηθούν για να μπορέσουμε να κάνουμε άμεσα τις πρώτες εκτιμήσεις. Θα ξεκινήσουμε από τις δημόσιες υπηρεσίες που είναι επί εικοσιτετραώρου βάσεως, δηλαδή νοσοκομεία, αστυνομία, πυροσβεστική και μετά θα πάμε στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κέντρα υγείας κτλπ. Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να ελεγχθεί η στατικότητα των κτιρίων».

Ακόμα ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στον κόσμο που δεν μπορεί να μείνει στα σπίτια του, δήλωσε: «Επειδή υπάρχει κόσμος που είναι έξω από το σπίτια του και από τα ξημερώματα οι καιρικές συνθήκες χαλάνε, θα βρίσκεται εδώ ένα πλοίο, το Superfast 1, το οποίο θα έχει την δυνατότητα να στεγάσει επτακόσια άτομα, για να μην έχουμε κόσμο έξω στο δρόμο υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες».

Επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις ζημιές που έχουν γίνει στο οδικό δίκτυο της Κεφαλλονιάς, δηλώνοντας: "Το οδικό δίκτυο έχει υποστεί ζημιές, υπάρχουν κατολισθήσεις θα γίνει έλεγχος ώστε να μπορεί να υπάρχει μετακίνηση με ασφάλεια. Σημεία, των δρόμων τα οποία δεν είναι ασφαλή μέχρι να ελεγχθούν θα μείνουν κλειστά".

Τέλος, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε: "Έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο συντονισμού στο κτίριο του ΤΕΙ, όπου εκεί θα βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς των παραπάνω Υπουργείων και όλοι οι υπεύθυνοι που θα συντονίζουν από εκεί όλες τις ενέργειες. Υπάρχει ένα τηλέφωνο ανάγκης το 2671027311 αλλά και το 100".

Πάνω από 25 μετασεισμοί μετά τον ισχυρό σεισμό

Δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί -25 είναι οι καταγεγραμμένοι, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο- άνω των 3,5 Ρίχτερ σημειώθηκαν μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που «χτύπησε» την Κεφαλονιά τέσσερα λεπτά πριν τις 4 το μεσημέρι της Κυριακής.

Μάλιστα, στις 20:45 σημειώθηκε ένας ισχυρός μετασεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το εστιακό βάθος του οποίου εντοπίζεται στα 10χλμ., προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έχει καταγράψει άλλους πέντε ασθενείς μετασεισμούς, 3,6 στις 01:06, 3,2 στις 01:16, 3,4 στις 01:23, 3,8 στις 02:24 και 3,4 στις 02:46.

Ωστόσο, η πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κεφαλονιάς θεωρείται καλή εξέλιξη για τους σεισμολόγους, που εκφράζουν την εκτίμηση ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 15:55 ήταν ο κύριος σεισμός.

Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα σε όλο το νησί

Ζημιές σε σπίτια και καταστήματα από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών προκάλεσαν τα 5,8 Ρίχτερ με τις πιο εκτεταμένες να έχουν σημειωθεί στο Ληξούρι που ήταν εγγύτερα στο σεισμό.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε καθίζηση στον παραλιακό δρόμο της πόλης αλλά και σε τμήματα της πλατείας δίπλα από το λιμάνι.

Κλειστά Δευτέρα και Τρίτη σχολεία - παιδικοί σταθμοί -ΤΕΙ

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς ανακοίνωσε ότι για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, Τ.Ε.Ι.) καθώς και πάσης φύσεως μονάδων προσχολικής αγωγής (παιδικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί, μονάδες απασχόλησης νηπίων) κατά τη Δευτέρα 27-01-2014 και Τρίτη 28-01-2014. Οι σχολικές μονάδες αναμένεται να ανοίξουν αφού πρώτα ελεχθούν από τα αρμόδια κλιμάκια πολιτικών μηχανικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα