Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας 2024 Δήμος Πειραιά: Ημερίδα για το νέο περιβάλλον της

Το νέο περιβάλλον της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πειραιά, ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στο αμφιθέατρο της Ραλλείου Σχολής, παρουσία, μεταξύ άλλων, του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιαστεί το σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας

της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πειραιά, προκειμένου να αναδειχθούν οι δυνατότητές της ως προς την αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων, αλλά και ως προς την ετοιμότητα του Υπηρεσιών για την Προστασία ανθρώπων και περιβάλλοντος, έναντι των φυσικών καταστροφών και μάλιστα μέσα από τις αυστηρές απαιτήσεις των πιστοποιήσεων ISO.

Το νέο επιχειρησιακό πλαίσιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πειραιά κατανέμεται σε τέσσερα ξεχωριστά προγράμματα που αφορούν στην αντιμετώπιση πλυμμηρικών ή σεισμικών φαινόμενων, δασικών πυρκαγιών, χιονοπτώσεων ή παγετού. Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και σχέδια προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών από το πεδίο ή ακόμη και σχέδια εκκένωσης κτιρίων ή σχολικών μονάδων. Σημειώνεται ότι πλέον ο Δήμος Πειραιά, είναι από τους ελάχιστους Δήμους στη χώρα που διαθέτει ειδικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσης αλλά και κινητή μονάδα Πολιτικής Προστασίας με εξειδικευμένο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Η Πολιτική Προστασία απόλυτη προτεραιότητα

Ο κ. Μώραλης υποδέχθηκε τον κ. Κικίλια τον οποίο και ξενάγησε στο Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων, το οποίο βρισκόταν στον περιβάλλοντα χώρο της Ραλλείου Σχολής, όπου και πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη λειτουργία του. Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του τόνισε: «H Πολιτική Προστασία είναι ένα θέμα, το οποίο πλέον αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα σε εθνικό επίπεδο. Γνωρίζουμε όλοι ότι η Πολιτική Προστασία από Γενική Γραμματεία αναβαθμίστηκε σε ξεχωριστό Υπουργείο και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειες και Δήμοι διαθέτουν πλέον υπηρεσίες και τμήματα Πολιτικής Προστασίας, τα οποία πριν από πολύ λίγα χρόνια δεν υπήρχαν καν. Πριν λίγες ημέρες ο αρμόδιος Υπουργός, παρουσία του πρωθυπουργού, ενημέρωσε για το πως εξελίσσεται το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και πραγματικά από τα στοιχεία που δόθηκαν φαίνεται ότι για πρώτη φορά το πρόγραμμα τρέχει. Δημιουργώντας, δε, αισιοδοξία σε όλους μας ότι από του χρόνου το κράτος μας θα διαθέτει περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπιση των διαφόρων φαινομένων. Από την πλευρά μας και με δεδομένο ότι ως Δήμοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά προκλήσεων που αφορούν την κλιματική κρίση, τα ακραία φυσικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις τους στις πόλεις και κατ’ επέκταση στην ασφάλεια πρωτίστως αλλά και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, η μόνη επιλογή που έχουμε σε τοπικό επίπεδο είναι η προσαρμογή μας όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο γρήγορα σε αυτές τις ραγδαίες αλλαγές.

Συνέχισε τονίζοντας ότι: «Στο Δήμο Πειραιά, όπως και σε άλλους Δήμους, έχοντας αντιληφθεί έγκαιρα τους κινδύνους που συνεπάγεται η κλιματική κρίση και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας,  προχωρήσαμε στον σχεδιασμό μιας σειράς δράσεων για την Πολιτική Προστασία. Όσον αφορά δε στα χαρακτηριστικά του Δήμου δύσκολα θα βιώσουμε δασικές πυρκαγιές ή πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις στον Πειραιά αν και ποτέ δεν ξέρει κανείς καθώς βλέπουμε φαινόμενα που για πολλές δεκάδες χρόνια δεν είχαμε ξαναδεί. Σε σχέση με αυτό θυμάμαι χαρακτηριστικά, όταν τον Ιούνιο του 2020 προμηθευτήκαμε 8 οχήματα, τα οποία ήταν εξοπλισμένα με αλατιέρες και «μαχαίρια» για τον καθαρισμό των δρόμων, δεχθήκαμε από ορισμένα μέσα αυστηρή κριτική δηλάδη: τι χρειάζεται τα εκχιονιστικά ο Πειραιάς; Λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2021 με την κακοκαιρία ΜΗΔΕΙΑ, τον μεγάλο χιονιά που χτύπησε την Αττική και παρά τη σφοδρή χιονόπτωση, όλοι οι δρόμοι του Πειραιά, χάρη σε αυτόν τον εξοπλισμό παρέμειναν ανοιχτοί, αλλά και στις υπόλοιπες χιονοπτώσεις στην Αττική που ο Πειραιάς δεν είχε πρόβλημα, τα μηχανήματα αυτά συνέδραμαν και σε άλλες περιοχές και σε άλλους συναδέλφους και σε χιόνια και σε φωτιές.

Πρόβλεψη για την ασφάλεια και Προστασία κατοίκων και υποδομών

Με την ευκαιρία, θα ήθελα παρουσία του υπουργού, να δηλώσω την επιθυμία μας και ως προς το Όρος Αιγάλεω να υπάρξει πρόβλεψη για την ασφάλεια και Προστασία κατοίκων και υποδομών. Μπορεί αυτό να μην αφορά άμεσα  στον Δήμο Πειραιά, αλλά αφορά τον ευρύτερο Πειραιά και προφανώς μας απασχολεί. Εμείς ως Δήμος, ως οφείλουμε, έχουμε συμμορφωθεί με τις οδηγίες από το Υπουργείο και τις εφαρμόζουμε. Παράλληλα όμως, όπως θα διαπιστώσετε έχουμε προχωρήσει και μερικά βήματα παραπέρα. Είμαστε από τους λίγους, νομίζω, Δήμους που διαθέτουμε ένα υπέρσύγχρονο και πλήρες κέντρο ελέγχου για την Πολιτική Προστασία, αλλά και για την καθημερινότητα στην πόλη μας. Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και τις «έξυπνες» ψηφιακές εφαρμογές και συλλέγουμε καθημερινά χρήσιμα δεδομένα  ώστε να είμαστε πιο άμεσοι και πιο αποδοτικοί, όχι μόνο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και σε άλλους τους τομείς καθημερινότητας: για την εξοικονόμηση ενέργειας, για την παράνομη στάθμευση, για την αμεσότερη, χωρίς φυσική παρουσία εξυπηρέτηση του πολίτη από τις υπηρεσίες. Είμαστε επίσης, από τους πρώτους Δήμους που δημιουργήσαμε πλατφόρμα διαχείρισης των αιτημάτων των πολιτών, το «pireapp» από το 2015. Μεγάλο μέρος των πόρων από ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουμε λάβει στον Δήμο Πειραιά, όπως η ΟΧΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν κατευθυνθεί σε αυτούς τους τομείς.

Εξειδικευμένοι ομιλητές, στελέχη του Δήμου αλλά και συνεργάτες μας από την εταιρία Nisos επισημαίνουν πως έχει διαμορφωθεί πλέον το νέο περιβάλλον Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πειραιά. Ο σχεδιασμό μας, ο οποίος αφορά την προετοιμασία του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, καθώς και τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων. Φυσικά, όλοι σε αυτή την αίθουσα γνωρίζουμε ότι στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι τα έχω κάνει καλά και σταματώ. Είναι ένας δυναμικός τομέας, ο οποίος απαιτεί συνεχή εξέλιξη και αναβάθμιση. Έχουμε ξαναπεί ότι η κλιματική αλλαγή και τα φυσικά φαινόμενα, κατά τη γνώμη μου, θα είναι πάντα, ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς. Οπότε, όσο καλά κι αν θεωρούμε ότι τα έχουμε πάει σε αυτόν τον τομέα, πάντα θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Στόχος να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πειραιά

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πειραιά με ικανό ανθρώπινο δυναμικό, όχι μόνο αριθμητικά, το οποίο είναι προφανές και είναι ένα θέμα το οποίο αφορά όλους τους Δήμους, αλλά και με εξειδικευμένους υπαλλήλους και στελέχη. Φυσικά τα συμπεράσματα της ημερίδας θα πρέπει να επικοινωνηθούν προς τους δημότες και κυρίως σε δομές που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό πληθυσμών. Σχολεία, Νοσοκομεία, ΚΑΠΗ, αθλητικές εγκατάστασης, βρεφονηπιακοί σταθμοί, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων θα είναι οι πρώτοι ώστε σιγά σιγά η πόλη να γνωρίζει το σχέδιο του Δήμου, ασχέτως αν ελπίζουμε να μην χρειαστεί ποτέ και να είμαστε όλοι έτοιμοι ανά πάσα  στιγμή να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Σας ευχαριστώ θερμά».

Από την πλευρά του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Θέλω να συγχαρώ τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη για τον τρόπο που κινείται και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει στα θέματα Πολιτικής Προστασίας. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις σε μια μεγάλη πόλη όπως είναι η πόλη του Πειραιά, που  για να καλυφθούν όλα αυτά  στο 100% είναι φύσει αδύνατο. Ωστόσο η οργάνωση, η πρόληψη και οι πιθανές εστίες που εντόπισε ο ίδιος και οι συνεργάτες του αλλά και η σχετική ενημέρωση που γίνεται από το Δήμο στα σχολεία, στους αθλητικούς ή πολιτιστικούς χώρους έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Δουλέψαμε πολύ σε επίπεδο νομοσχεδίων και υλοποίησης του «κομματιού» της πρόληψης

Και συνέχισε: «Δουλέψαμε πολύ σε επίπεδο νομοσχεδίων και υλοποίησης του «κομματιού» της πρόληψης, αλλά και σε αλλαγή του νόμου για τις δασικές πυρκαγιές και σε μια ριζική αναδιάρθρωση  και ανανέωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Πιστεύω πολύ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξεκίνησα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι μπορεί να δει και να οργανώσει τα σημεία εκείνα στην πόλη του ή  τους τομείς, τα οποία θεωρεί ότι ενδεχομένως σε μια οποιαδήποτε κρίση θα μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα και να βρει τις ενδεδειγμένες λύσεις σε συνεργασία με τα Σώματα Ασφαλείας, το Πυροσβεστικό Σώμα – έχουμε αρκετά ισχυρή πυροσβεστική υπηρεσία-  το κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, γιατί εδώ υπάρχει ένα λιμάνι με κολοσσούς, με ακτοπλοΐα, με ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη παρακάτω. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Όλα αυτά, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να έχουν οργανωθεί και  τεσταριστεί, αν και εφόσον συμβεί κάτι. Η πρόληψη σαφώς είναι ανώτερη της αντιμετώπισης και συγχαίρω εσάς και τους συνεργάτες σας στον Δήμο Πειραιά.Χαίρομαι που ήμουν παρών στην ημερίδα αυτή και φυσικά το κράτος και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα είναι αρωγός σε όποια προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησής και πόσο μάλλον σε ένα μεγάλο Δήμο όπως του Πειραιά».

Χαιρετισμό στην ημερίδα επίσης απηύθυναν: η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδας Μανωλάκος, ο Ειδικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. Δημήτρης Μαραβέλιας, ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για όλους & όλες» Γιώργος Γαβρίλης.

Ομιλίες για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Πειραιά ανέπτυξαν οι εξής:

Χαράλαμπος Λιακόσταυρος-Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος  Επισκευών Συντηρήσεων & ‘Έργων αυτεπιστασίας – Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης, με θέμα: Εισαγωγή στη θεματολογία της ημερίδας. Βασίλης Ταταρόπουλος-Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά με θέμα: Πολιτική Προστασία: Απειλές – Οργάνωση στο επίπεδο του Δήμου. Βασίλης Ταταρόπουλος-Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά με θέμα: Πολιτική Προστασία: Απειλές – Οργάνωση στο επίπεδο του Δήμου. Κων/να Πέρρου, Προϊστάμενη αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Δ. Πειραιά, με θέμα: Επιχειρησιακό Πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας. Μιχάλης Μπούρμπος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πληροφορικής Δ. Πειραιά, με θέμα: Επιχειρησιακό κέντρο λειτουργίας Δήμου Πειραιά. Με εισηγήσεις τους τοποθετήθηκαν για την αναγκαιότητα της χρήσης καινοτόμων συστημάτων και τεχνολογιών στις Υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας οι Χρύσανθος Μαραβέας και Χρήστος Κωνσταντίνου, επιστημονικοί συνεργάτες της εταιρείας συμβούλων και διαχείρισης κρίσεων «Nisos Advisors».

Παρόντες στην ημερίδα ήταν: Ο πρώην Βουλευτής Νίκος Μανωλάκος, οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Αβραμίδης, Δημήτριος Καρύδης, Μαρκαριάν Χαρουτιούν, Αντώνης Μοραντζής, ο Προέδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. Γιάννης Βοιδονικολας,  οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτριος Βλαχάκος, Γεώργιος Βίτσας, Νικήτας Γκόλφης. η Δημοτική Σύμβουλος Ελίνα Βερυκάκη, ο πρόεδρος της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας Δημήτρης Πεφάνης, η πρόεδρος της Γ’ Δημοτικής Κοινότητας Όλγα Πυκνάδα, η πρόεδρος της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας Παναγιώτα Βοιδονικόλα-Θειακούλη, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Πειραιά Γιώργος Δαβάκης.

Όσοι παρευρέθηκαν

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πειραιά και Πρόεδρος της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης Αττικής Σταύρος Βοϊδονικόλας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Δ. Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Μιχάλης Αγρανιώτης, ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Πολυχρόνης Περιβολάρης, ο εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Μιχάλης Δεμέστιχας, η Αγγελική Πιτσόλη από τον Όμιλο  Unesco Πειραιώς & Νήσων, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Νικόλαος Καστρίτης. Την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων εκπροσώπησε ο Αναστάσιος Λάσκαρης. Ο υποδιοικητής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πειραιά Χρήστος Σάσσαρης, ο υποδιοικητής Τροχαίας Πειραιά κ. Γιώργος Βασιλείου, ο εκπρόσωπος του 1ου Λιμενικού Τμήματος Παναγιώτης Ηλιόπουλος,  ο πρόεδρος της Α’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Χρήστος Μακρής, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Δέσποινα Αρβανίτου, Αντιδήμαρχοι Δήμων Αττικής με αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Διευθυντές σχολικών μονάδων του Πειραιά, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας του Πειραιά, Διευθυντές και προϊστάμενοι του Δήμου Πειραιά και όμορων Δήμων καθώς και Φορέων της Αττικής.

Keywords
πειραιας, δημος, υπηρεσια, περιβαλλον, σας ευχαριστώ, μαΐου, iso, μηδεια, οχε, σχολεια, καπη, εκαβ, κινηση στους δρομους, δημοτικοι συμβουλοι, δημοτικοι συμβουλοι δημου αθηναιων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , κικιλιας, αναδιαρθρωση, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, αγγελικη, αυτοδιοικηση, σχολη ναυτικων δοκιμων, χιονια, το θεμα, βημα, γνωμη, εκαβ, θεμα, οχε, πειραιως, πλαισιο, προγραμμα, πυροσβεστικη, πυροσβεστικο σωμα, φυσικη, iso, αιγαλεω, αισιοδοξια, αττικη, γινεται, γρηγορης, δεδομενο, δεσποινα, δυναμικο, ευκαιρια, αιθουσα, υπαρχει, ελινα, ενημερωση, εξελιξη, εξυπηρετηση, επιθυμια, εταιρια, εφαρμογες, ζαφειροπουλος, ζωης, ζωνη, υπηρεσιες, υπηρχαν, καπη, κινητο, λειτουργια, λεωνιδας, μαΐου, μηδεια, μηνες, μπορεις, νικο, νοσοκομεια, παντα, ολγα, ορος, οχηματα, πεδιο, ποιοτητα, προγραμματα, πυροσβεστικη υπηρεσια, ρολο, σας ευχαριστώ, σειρα, σωμα, συγχρονο, σχεδια, σχεδιο, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, φυσικα, φορα, χρηστος, αδυνατο, ασφαλεια, βηματα, δημητρης, εκχιονιστικα, εθνικο, χωρα, υπουργειο, κομματι, κωνσταντινου, μπροστα, σωματα, σωματα ασφαλειας, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα