Υπεγράφη συμφωνία COSCO-ΟΛΠ για την επέκταση του προβλήτα 3

Με κάθε επισημότητα ολοκληρώνεται η παρουσία του κάπτεν Γουέι Τζιαφού, προέδρου της COSCO στην Ελλάδα. Υπεγράφη σήμερα το απόγευμα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, της COSCO ΣΕΠ, του ΟΛΠ και του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προχωρήσει η επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ στο δυτικό μέρος.

Σύμφωνα

με το μνημόνιο συνεργασίας, η COSCO ΣΕΠ θα αναλάβει να κατασκευάσει το δυτικό μέρος του προβλήτα ΙΙΙ, ενώ παράλληλα στο ίδιο σημείο θα κατασκευαστεί από την COSCO ΣΕΠ ο νέος σταθμός πετρελαιοειδών που θα εξοφληθεί από το ελληνικό Δημόσιο σε ορίζοντα 15ετίας. Επίσης ως αντισταθμιστικό όφελος θα κατασκευαστεί και ένα τουριστικό λιμάνι στο Πέραμα σε συνεργασία με το Δήμο Περάματος.

«Θα ενθαρρύνω τις κινεζικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε ο Γουέι Τζιαφού και αναφερόμενος στο θέμα του Ελληνικού, είπε ότι «κινεζικό fund έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού». Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη που παρείχαν στην κινεζική πλευρά από το 2002 έως σήμερα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα και στον Πειραιά, που σκοπεύει να του δώσει μεγάλη δύναμη», ενώ χαρακτήρισε τον κάπτεν Γουέι Τζιαφού «μεγάλο φίλο της Ελλάδας», σημειώνοντας ότι «από την αρχή εμπνεύστηκε, έπειτα από μια σειρά συναντήσεων με μέλη ελληνικών κυβερνήσεων, τις σημερινές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά».

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια επενδύσεων στο λιμάνι μέσω COSCO και αυτή τη φορά, ανέφερε, μέσω της πολιτικής των παραχωρήσεων που γνωρίζουμε ότι είναι και ο μόνος τρόπος στο ευρωπαϊκό λιμενικό σύστημα για την ανάπτυξη».

«Είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι που η Ελλάδα μπορεί και έχει τόσο σημαντικούς συνεργάτες οι οποίοι μπορούν και δημιουργούν πλούτο για την κοινωνία μας και τον Πειραιά. Κάθε μεγάλος οργανισμός, συνέχισε, κάθε μεγάλη χώρα διακρίνεται από ένα κοινό σημείο, να έχει σημαντικούς και σοβαρούς συνεργάτες. Το έχουμε πετύχει με τον COSCO, σημείωσε και επεσήμανε ότι ανεβάζουμε συνεχώς τον πήχη πιο ψηλά», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Στέλιος Σταυρίδης.

Σημειώνεται εξάλλου, ότι το ΤΑΙΠΕΔ ήταν υποχρεωμένο να παρουσιάσει τη στρατηγική αξιοποίησης των λιμανιών έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ζήτησε και πήρε παράταση και τελικά υπέβαλε τη σχετική μελέτη στο Μέγαρο Μαξίμου και στην τρόικα στις αρχές Μαΐου. Ο κ. Σταυρίδης με δηλώσεις του έχει υποστηρίξει ότι μέχρι τέλος Ιουλίου, το ΤΑΙΠΕΔ θα παρουσιάσει την τελική του πρόταση, αν δηλαδή προκρίνει πώληση μετοχών ή παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων των λιμένων.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας: «H ξαφνική ανακοίνωση της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΟΛΠ και της θυγατρικής της COSCO ΣΕΠ Α.Ε. είναι προϊόν αδιαφανών διαβουλεύσεων και έρχεται να επιβεβαιώσει την κριτική μας ότι αυτή η κυβέρνηση διατίθεται να παραχωρήσει τα πάντα στην COSCO».

Keywords
Τυχαία Θέματα