Βρείτε ταξί από το… smartphone σας!

Από τη Σέβη Σαλαγιάννη

Υποθέστε ότι βρίσκεστε σε έναν δρόμο, που δεν κουνιέται φύλλο, περιμένοντας επί ώρες ένα ταξί να εμφανιστεί… Οι εναλλακτικές είναι τρεις: α) να συνεχίσετε να περιμένετε, β) να καλέσετε ραδιοταξί πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο και γ) να καλέσετε δωρεάν με ένα άγγιγμα στο smartphones σας ταξί μέσω του Taxibeat!

Το Taxibeat είναι μια δωρεάν εφαρμογή… αλά ελληνικά,

η οποία γρήγορα κέρδισε τους χρήστες. Τόσο η αμεσότητα, από τη στιγμή της e-κλήσης ενός ταξί μέχρι τη στιγμή που θα καταφθάσει στο σημείο, όσο και οι δυνατότητες αξιολόγησης και υπηρεσιών που προσφέρει, έχουν κάνει το application να απολαμβάνει όλο και περισσότερα downloads σε App Store και Play Store. Η «Αττική free press» συνομίλησε με τον ιδρυτή και CEO του Taxibeat, Νίκο Δρανδάκη, προκειμένου να εξηγήσει πώς δημιουργήθηκε η ιδέα για το e-ταξί, καθώς και για τα επόμενα σχέδιά του.

-Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε πώς γεννήθηκε η ιδέα της υλοποίησης του Taxibeat; Τι σας έκανε να δημιουργήσετε το συγκεκριμένο application;

«Εντοπίσαμε ένα διττό πρόβλημα: από τη μία υπήρχαν οδηγοί ταξί που δεν αξιοποιούσαν τον χρόνο τους με τον βέλτιστο τρόπο, δηλαδή έχαναν χρόνο στην αναμονή σε πιάτσες ή την αναζήτηση επιβατών στο δρόμο. Από την άλλη, οι επιβάτες δεν απολάμβαναν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών από οδηγούς ταξί. Η λύση που σκεφτήκαμε, το Taxibeat, λύνει και τα δύο προβλήματα μέσω της τεχνολογίας. Η εφαρμογή βοηθάει τους οδηγούς ταξί να βρουν κούρσες, αλλά και τους επιβάτες να βρίσκουν οδηγούς οι οποίοι γνωρίζοντας ότι αξιολογούνται προσφέρουν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο υπηρεσιών».

-Πώς ακριβώς λειτουργεί η εφαρμογή;

«Η εφαρμογή λειτουργεί σε smartphones (iPhone & Android) και στο διαδίκτυο (www.taxibeat.com/book-a-taxi). H εφαρμογή εντοπίζει τη θέση του επιβάτη και εμφανίζει όλους τους διαθέσιμους οδηγούς σε ακτίνα 2-7 χιλιομέτρων. Ο επιβάτης βλέπει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για κάθε οδηγό (φωτογραφία, όνομα, μοντέλο αυτοκινήτου, απόσταση), λίστα με τα on-board amenities (δερμάτινα καθίσματα, A/C, WiFi, τηλεόραση/εφημερίδες/περιοδικά, παιδικό κάθισμα, δέχεται ζωάκια κ.ο.κ.) και ασφαλώς τη βαθμολογία του οδηγού από προηγούμενους Taxibeat πελάτες του. Με τα στοιχεία αυτά αποφασίζει ποιον οδηγό να καλέσει με ένα άγγιγμα στην οθόνη του smartphone του. Από τη στιγμή που ο οδηγός θα αποδεχθεί την κλήση, ο επιβάτης θα τον βλέπει στο χάρτη να πλησιάζει σε πραγματικό χρόνο. Μετά την πραγματοποίηση της διαδρομής, ο πελάτης βαθμολογεί τον οδηγό του (με άριστα τα 5 αστεράκια)».

-Ποια είναι η ως τώρα ανταπόκριση των χρηστών, καθώς και των οδηγών ταξί; Σε αριθμούς πόσοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το application και πόσοι οι οδηγοί που συμμετέχουν; Ποια τα σχόλια/παρατηρήσεις που σας κάνουν;

«Στην Ελλάδα μόνο υπάρχουν περίπου 2.000 οδηγοί ταξί, που συνεργάζονται με το Taxibeat, ενώ οι ενεργοί χρήστες-επιβάτες είναι περισσότεροι από 75.000. Μας γεμίζει χαρά όταν ακούμε συνεργαζόμενους οδηγούς ταξί να μας λένε “είμαι περήφανος που είμαι οδηγός Taxibeat και όχι ταρίφας”. Συμβαίνει συχνά, ξέρετε. Αυτό για εμάς είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του Taxibeat -δημιουργήσαμε ένα εργαλείο το οποίο έκανε καλύτερη τη ζωή των χρηστών του».

-Γιατί θα προτρέπατε κάποιον να χρησιμοποιήσει το Taxibeat; Ποια είναι τα οφέλη του;

«Οι πελάτες ωφελούνται εφόσον στην ουσία επιβάλλουν υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών από τους οδηγούς ταξί, λόγω του μηχανισμού επιλογής. Το Taxibeat στοιχίζει στον επιβάτη ακριβώς το ίδιο με ένα ταξί από τον δρόμο (δεν έχει κόστος/κλήση, όπως πχ ένα ραδιοταξί) - με λίγα λόγια, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος οι επιβάτες του Taxibeat έχουν πρόσβαση σε οδηγούς, οι οποίοι είναι ήδη βαθμολογημένοι από την υπόλοιπη κοινότητα επιβατών. Επιπλέον, επειδή ακριβώς μεταξύ των οδηγών υπάρχει «ανταγωνισμός» για να κερδίσουν κάθε κούρσα, οι οδηγοί τείνουν να προσθέτουν και extras στο ταξί τους -για παράδειγμα, φορτιστή κινητού, WiFi, περιοδικά/εφημερίδες και παιδικά καθισματάκια για βρέφη και παιδιά. Οι οδηγοί έχουν την ευκαιρία να προσθέσουν μια πηγή εισοδήματος χωρίς να πληρώνουν κάποιο επιπλέον κόστος -ούτε ασυρμάτους, ούτε άλλες ειδικές συσκευές».

-Το Taxibeat άρχισε από την Ελλάδα και πλέον έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας για την εφαρμογή, τόσο σε επίπεδο βελτίωσης, όσο και σε επίπεδο επέκτασής της σε άλλες χώρες;

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Το 2013 θα είναι μία καλή χρονιά για εμάς. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για εμάς ότι θα βρισκόμαστε σε αγορές στις οποίες είμαστε σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης. Για παράδειγμα, εκτιμώ ότι το 2013 θα είμαστε στο στάδιο της ωριμότητας στην Ελλάδα, ενώ θα επεκτείνονται οι επιχειρήσεις μας στο εξωτερικό που ξεκίνησαν το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν νέες, ενδιαφέρουσες αγορές».

-Είναι στα σχέδιά σας η δημιουργία κάποιας άλλης εφαρμογής για smartphones;

«Η εφαρμογή μίας τελείως καινούργιας εφαρμογής για smartphones δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μας, ωστόσο προβλέπεται η επέκταση της υπάρχουσας εφαρμογής και σε άλλους κλάδους της αγοράς».

Keywords
Τυχαία Θέματα