Βάζει το «χέρι» του ο Κέρι στην Ουκρανική κρίση

Σειρά επαφών με ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης αναμένεται να έχει σήμερα Σάββατο στο Μόναχο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, την ώρα που η πολιτική κρίση στο Κίεβο βαθαίνει και ο ουκρανικός στρατός ζήτησε να ληφθούν έκτακτα μέτρα επισημαίνοντας ότι η κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων απειλεί «την εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας.

Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι ξεκίνησαν έρευνα για «απόπειρα κατάληψης της εξουσίας», αφού εξέτασαν

τους σέρβερ που κατέσχεσαν τον Δεκέμβριο από την έδρα του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, που είναι φυλακισμένη εδώ και καιρό.

Η ανακοίνωση του στρατού χαρακτηρίστηκε «απόπειρα εκφοβισμού» από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Αρσένι Γιατσενγιούκ. Οι στρατιωτικοί «προσπαθούν να μας εκφοβίσουν, αλλά μάταια», δήλωσε ο Γιατσενγιούκ στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον Κέρι.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης και με άλλους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Άντερς Φο Ράσμουσεν εκτίμησε στον λογαριασμό του στο twitter ότι ο στρατός της Ουκρανίας θα πρέπει να παραμείνει «ουδέτερος».

Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θέλουν να ασκήσουν πιέσεις στην Ουκρανία, ενώνοντας τη φωνή τους με εκείνη των ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν αυξήσει τις αποστολές μεσολάβησης και τις δηλώσεις για την πολιτική κρίση στη χώρα.

Οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει την αντίδραση ρώσων αξιωματούχων, όπως για παράδειγμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση μεταξύ Κέρι και των ηγετών της αντιπολίτευσης «τσίρκο».

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άνθρωποι και περισσότεροι από 500 έχουν τραυματιστεί και καλούν τις τελευταίες ημέρες όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Την ώρα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης, ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται από την Πέμπτη σε αναρρωτική άδεια λόγω «οξείας νόσου του αναπνευστικού», αν και κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για «διπλωματική» ασθένεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα