«Ξύπνησε» με σεισμό 4,5-4,7 Ρίχτερ η Αταλάντη

Δεκαέξι χρόνια είχε να δώσει η περιοχή της Αταλάντης ισχυρό σεισμό τέτοιου μεγέθους ο οποίος ταρακούνησε το πρωί του Σαββάτου την περιοχή και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η σεισμική δόνηση ήταν 4,5 Ρίχτερ, ενώ το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο αναφέρει ότι ήταν 4,7 Ρίχτερ. Πάντως από το 1964 δεν έχει καταγραφεί κανένας στην περιοχή σεισμός μεγέθους μεγαλύτερος των 5 R.

Ο σεισμός

ταρακούνησε την περιοχή, ενώ έγινε αισθητός ακόμη και στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει το Ευρωμεσογειακό η δόνηση έγινε 118 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας και 5 χλμ από τα Καμένα Βούρλα. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χλμ.

Ακολούθησε μετά από λίγα λεπτά μετασεισμός 3,4 Ρίχτερ.

Οι σεισμοί του 1894

Το 1894 σημειώθηκαν δύο ισχυροί σεισμοί. Ο πρώτος συνέβη στις 20 Απριλίου με επίκεντρο Μαλεσίνα-Μαρτίνο και ο δεύτερος τις 27 Απριλίου με επίκεντρο τη περιοχή Αταλάντης και προς Άγιο Κωνσταντίνο. Σύμφωνα με το σεισμολόγο καθηγητή Κ. Μητσόπουλο που έφτασε στην περιοχή αμέσως μετά, σεισμοί αυτοί έγιναν αισθητοί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ολόκληρες κατοικημένες περιοχές της Αταλάντης και του Μαρτίνου υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές και ορισμένα σημεία τους κατεστράφησαν ολοσχερώς. Οι ανθρώπινες απώλειες έφτασαν συνολικά τα 253 θύματα. Το μέγεθος του πρώτου σεισμού, που ενδέχεται να ήταν και προσεισμός εκτιμάται από 6,4 έως 7,0 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ του δευτέρου από 7,0 έως 7,2 και έδωσε ουσιαστικά το τελειωτικό χτύπημα στην περιοχή, αν και το επίκεντρο του ήταν μάλλον πιο βορειοδυτικά προς Άγιο Κωνταντίνο.

Ερείπια του σεισμού είναι ακόμη και σήμερα ορατά στην παραλία «Παλιομάγαζα» στο Κυπαρίσσι. Ενδεικτικό επίσης του μεγέθους του φαινομένου αποτελεί και η αναφορά του στην αγγλική εφημερίδα «The Illustrated London News» στο φύλλο του της 2ας Ιουνίου 1894. Η σημαντικότερη γεωλογική συνέπεια των σεισμών του 1894 ήταν η δημιουργία του “μεγάλου χάσματος της Λοκρίδας” που αρχικά υπολογίσθηκε στα 60 χιλιόμετρα, ενώ σήμερα ύστερα από εκτεταμένες γεωσεισμικές έρευνες, γνωρίζουμε ότι η μεγάλη αυτή διάρρηξη δεν ξεπερνά τα 35 χλμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα