Τρομοκράτες χτύπησαν το ΠΑΣΟΚ την ημέρα των εκλογών

Από τον Μανώλη Ασαριώτη ([email protected])

Την ημέρα της τριπλής εκλογικής διαδικασίας επέλεξαν οι τρομοκράτες για το χτύπημά τους. Στόχος τους τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή των Εξαρχείων και όπλο τους ένα αυτόματο πολεμικό όπλο τύπου καλάσνικοφ.

Η συγκεκριμένη ενέργεια, παρόλο που τοποθετείται χρονικά λίγο μετά τις πέντε και μισή το πρωί, έγινε γνωστή μόλις το μεσημέρι της Κυριακής, και μόνο όταν υπάλληλοι του κόμματος εντόπισαν τις τρύπες και τις βολίδες από το όπλο στον

2ο και 3ο όροφο του κτιρίου. Άμεσα σήμανε συναγερμός στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, τα στελέχη της οποίας έτρεξαν να ανακτήσουν τον χαμένο χρόνο.

Οι αστυνομικοί από τη γωνία βολής θεώρησαν ότι το κτήριο εβλήθη από την πίσω πλευρά, της οδού Μαυρομιχάλη, και εκεί εντόπισαν μάλιστα και έναν κάλυκα των 7,62 χιλ. Στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, όπου μεταφέρθηκε ο κάλυκας, αλλά και οι βολίδες, είδαν ότι το καλάσνικοφ ήταν καθαρό, δηλαδή δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη τρομοκρατική ενέργεια στο παρελθόν.

Από την περιοχή, τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρήκαν και δύο αξιόλογες -βάσει των περιστάσεων- μαρτυρίες. Και οι δύο συγκλίνουν απόλυτα σε δύο κρότους και σε μία μηχανή. Ο ένας, μάλιστα, κάνει λόγο για θόρυβο μαρσαρίσματος, που ακολούθησε τους δύο κρότους, ενώ ο δεύτερος λέει ότι είδε τη μηχανή με δύο αναβάτες να απομακρύνεται προς τα πάνω στην οδό Μαυρομιχάλη. Σύμφωνα με τα όσα είπαν, δύο άτομα με μοτοσικλέτα έφθασαν στην οδό Μαυρομιχάλη, λίγο μετά τις πέντε και μισή. Υποστηρίζουν ότι ο οδηγός μάλλον φορούσε κράνος, σε αντίθεση με τον συνεπιβάτη, ο οποίος κατέβηκε από το δίκυκλο και με γρήγορα βήματα έφθασε κοντά στο συρματόπλεγμα του πάρκινγκ. Μιλούν για ένα μακρύκανο όπλο, χωρίς όμως να είναι σίγουροι για τον τύπο. Κανείς τους δεν αναγνώρισε τους πυροβολισμούς, αλλά ο ένας υποστήριξε ότι είδε κάποιες λάμψεις, πριν ο συνεπιβάτης επιστρέψει στη μοτοσικλέτα και εξαφανιστούν με μεγάλη ταχύτητα.

Η μία σφαίρα έχει περάσει το τζάμι του 2ου ορόφου, έχει διαπεράσει τον μεσότοιχο και έχει προσκρούσει στον τοίχο. Αντίστοιχη πορεία έχει ακολουθήσει και η δεύτερη σφαίρα καταλήγοντας σε γυψοσανίδα της οροφής γραφείου του 3ου ορόφου. Το αρνητικό για τους αξιωματικούς, που έχουν αναλάβει τις έρευνες για το συγκεκριμένο χτύπημα, είναι ότι στην περιοχή που στάθηκαν οι τρομοκράτες, δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας, ώστε να δουν στις εικόνες από τα βίντεο κάποιο ίχνος τους. Υπάρχει μόνο μία από τον χώρο στάθμευσης, η οποία όμως έχει συγκεκριμένη γωνία λήψης και δεν έχει «πιάσει» τους κομάντος του αντάρτικου πόλης.

Εμπλοκή έπαθε το καλάσνικοφ των τρομοκρατών

Ένα από τα πρώτα πράγματα, που έκανε εντύπωση στα στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, είναι ο αριθμός των βολών. Μόνο δύο βολίδες έπληξαν τον στόχο, τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, και όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες και τα ευρήματα, δύο ήταν και οι βολές από το πολεμικό καλάσνικοφ. Αυτό σε συνδυασμό με την εμπειρία από προηγούμενες ενέργειες ομάδων του αντάρτικου πόλης, καταδεικνύει -σύμφωνα με τους αστυνομικούς- ότι το πιο πιθανό είναι το καλάσνικοφ να έπαθε εμπλοκή και οι τρομοκράτες να πήραν στιγμιαία την απόφαση να αποχωρήσουν από το σημείο, προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν να γίνουν αντιληπτοί και να εμπλακούν με τους δεκάδες αστυνομικούς, που εκτελούν υπηρεσία στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σημαντικό ερώτημα για το αντιτρομοκρατικό επιτελείο είναι το «γιατί κάποιος από τους αστυνομικούς δεν αντιλήφθηκε τους πυροβολισμούς, ώστε να ενημερώσει». Η λύση σε αυτό το μυστήριο έρχεται με τη χρονική στιγμή του χτυπήματος, για την οποία ταυτίζονται οι μαρτυρίες. Λίγο μετά τις πέντε και μισή το πρωί, λένε όλοι. Δηλαδή την ώρα, που η διμοιρία των ΜΑΤ, που εκτελεί νυχτερινή βάρδια στη Χαριλάου Τρικούπη, πολύ κοντά στην είσοδο των γραφείων, αναχωρεί για την έδρα της στο Γουδί. Είναι πολύ πιθανό, υποστηρίζουν κάποιοι αξιωματικοί, οι δύο πυροβολισμοί να συνέπεσαν χρονικά με την εκκίνηση του κινητήρα του αστυνομικού λεωφορείου και με το μαρσάρισμα του οδηγού για να ξεκινήσουν.

Είναι ξεκάθαρο, για ακόμα μία φορά, ότι οι δράστες του χτυπήματος είχαν καταστρώσει το σχέδιό τους μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Γνώριζαν, προφανώς ύστερα από κατόπτευση του χώρου προηγούμενες ημέρες, ότι υπάρχει ένα κενό στη φύλαξη του χώρου. Η μεν «νυχτερινή» διμοιρία αναχωρεί γύρω στις πέντε και μισή το πρωί, αλλά η «πρωινή» δεν καταφθάνει στο σημείο πριν από τις έξι και δέκα. Στο μεσοδιάστημα τη φύλαξη αναλαμβάνουν οι περιπολίες της ΔΕΛΤΑ και της Κρατικής Ασφάλειας, αφήνοντας έτσι «παράθυρα» στη φρούρηση, κάτι που φαίνεται ότι γνώριζαν καλά οι τρομοκράτες.

Στην ΕΛ.ΑΣ χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη ενέργεια «υψηλού ρίσκου», καθώς στην περιοχή υπάρχουν όλες τις ώρες της ημέρας δεκάδες αστυνομικοί, είτε ως στατική δύναμη φυλάσσοντας «στόχους» είτε σε μορφή περιπολιών. Παρ’ όλα αυτά οι τρομοκράτες επέλεξαν να χτυπήσουν στην περιοχή των Εξαρχείων, προφανώς έχοντας κατά νου ότι μπορεί αυτό να σημαίνει εμπλοκή με αστυνομικούς. Και σίγουρα θα ήταν πάνοπλοι και ετοιμοπόλεμοι για κάτι τέτοιο.

Ο μοναδικός κάλυκας, που κατάφεραν να εντοπίσουν στο σημείο, εστάλη στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, όπου αφενός θα γίνει μία προσπάθεια εύρεσης δείγματος γενετικού υλικού ή αποτυπώματος, αφετέρου όμως θα εξεταστεί, εάν προέρχεται από την ίδια παρτίδα φυσιγγίων, που χρησιμοποιήθηκε σε κάποια προηγούμενη τρομοκρατική ενέργεια.

Επαναστατικό Αγώνα και Ο.Λ.Α. βλέπουν στην ΕΛ.ΑΣ.

Αν και ποτέ δεν μπαίνουν στη διαδικασία της ονοματολογίας, τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δεν μπορούν να μην σημειώσουν κάποιες συμπτώσεις του συγκεκριμένου χτυπήματος με άλλα προηγούμενα, την ευθύνη των οποίων έχουν αναλάβει ο Επαναστατικός Αγώνας και η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, οργανώσεις που χρεώνουν στον «φυγά» Νίκο Μαζιώτη και τη σύντροφό του Πώλα Ρούπα.

Το κτίριο του ΠΑΣΟΚ είχε αποτελέσει στόχο για τη 17 Νοέμβρη, στις 31 Μαρτίου του 1999. Τότε είχαν χρησιμοποιήσει αντιαρματική ρουκέτα, την οποία είχε πυροδοτήσει ο Σάββας Ξηρός, ανεβασμένος στις πλάτες του αδελφού του, Χριστόδουλου. Κοινούς στόχους με τη 17Ν επέλεξε ο Επαναστατικός Αγώνας, χτυπώντας την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, και η Ο.Λ.Α με την κατοικία του Γερμανού Πρέσβη, στο Χαλάνδρι στις 30 Δεκεμβρίου 2013.Για την ενέργειά τους χρησιμοποίησαν μοτοσικλέτα για γρήγορη πρόσβαση και διαφυγή, όπως στο χτύπημα εναντίον των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας, στη λεωφόρο Συγγρού στις 14 Ιανουαρίου 2013, αλλά και στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία (χτυπήματα της Ο.Λ.Α.).Χρησιμοποίησαν καλάσνικοφ, που αν και δεν είναι το ίδιο, χρησιμοποίησαν ίδιο τύπου όπλο και στα δύο προαναφερόμενα χτυπήματα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούν σε κάθε ενέργεια διαφορετικό όπλο, προκειμένου να δείξουν το εύρος του οπλοστασίου τους.Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών επέλεξε ως στόχους τη Νέα Δημοκρατία και την κατοικία του Γερμανού πρέσβη, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ και το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στην κυβέρνηση, άρα για τη θεωρία της συγκεκριμένης οργάνωσης και αυτό φέρει την ίδια ευθύνη.Με τη διπλή εκτέλεση των δύο μελών της Χρυσής Αυγής, στο Νέο Ηράκλειο, από τις Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις, οι τρομοκράτες εμφανίστηκαν μηδενιστές. Σε μία εποχή, που θεωρητικά το νεοναζιστικό κόμμα έχανε έδαφος, πολλοί έσπευσαν να πουν ότι η επίθεση λειτούργησε θετικά για τη Χρυσή Αυγή, δίνοντάς της αίμα την ώρα, που «αιμορραγούσε».

6. Στην ίδια περιοχή έγιναν στόχος από τον Επαναστατικό Αγώνα οι αστυνομικοί των ΜΑΤ, που περιφρουρούσαν το υπουργείο Πολιτισμού στη συμβολή των οδών Κουντουριώτη και Ζαΐμη. Ήταν ξημερώματα, 5 Ιανουαρίου 2009, όταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών της Α-542 διμοιρίας των ΜΑΤ, 31 φορές με καλάσνικοφ, με υποπολυβόλο ΜΡ5, ενώ πέταξαν και μία αμυντική χειροβομβίδα. Από εκείνη την επίθεση είχε τραυματιστεί σοβαρά ο 22χρονος αστυφύλακας Διαμαντής Μαντζούνης. Η βαλλιστική εξέταση είχε δείξει από την αρχή Επανασταστικό Αγώνα. Το καλάσνικοφ ήταν το ίδιο με αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί και στην επίθεση κατά κλούβας των ΜΑΤ στο Γουδί, στις 23 Δεκεμβρίου 2008, το δεύτερο όπλο ήταν τύπου ΜP5 το οποίο είχε κλαπεί από τον φρουρό του προέδρου του Αρείου Πάγου Ρωμύλου Κεδίκογλου στο Π. Φάληρο και χρησιμοποιήθηκε από τον «Επαναστατικό Αγώνα» στις 30 Απριλίου 2007 στην επίθεση εναντίον του Α.Τ Νέας Ιωνίας.

Στα Εξάρχεια και το Κολωνάκι ψάχνουν τη γιάφκα

Στην ΕΛ.ΑΣ θεωρούν δεδομένο, ύστερα από την ανάλυση στοιχείων και ευρημάτων μετά την ανατίναξη του αυτοκινήτου-βόμβα στην οδό Αμερικής, μπροστά στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στις 10 του περασμένου Απριλίου ότι σε μία περιοχή, που εκτείνεται από τη Δεξαμενή στο Κολωνάκι, μέχρι τα Εξάρχεια, ο Επαναστατικός Αγώνας και ενδεχομένως η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών έχουν τη γιάφκα απόκρυψης οπλισμού και εκρηκτικών.

Η ανακάλυψή της αποτελεί και μία από τις προτεραιότητες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο νέο χτύπημα. Ύστερα από μία περίοδο σχετικής «ύπνωσης» των ομάδων του εγχώριου αντάρτικου πόλης, τα χτυπήματα έχουν αυξηθεί και ποσοτικά και ποιοτικά, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν θύματα. Σχεδόν μία φορά τον μήνα από τον προηγούμενο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα καταγράφεται μία τρομοκρατική ενέργεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα