ΤΩΡΑ: Το ντοκιμαντέρ «Η Εκατονταετία Ελευθερίας της Λέσβου και της Λήμνου»

Παρουσιάζεται σήμερα στις 20.10 στην ΕΤ3 σε επανάληψη, το ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΕΡΤ3 σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σωματείο «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» που έχει ως θέμα την απελευθέρωση της Λέσβου και της Λήμνου.

Το επεισόδιο που περιλαμβάνει τα ιστορικά γεγονότα από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης, που συνέβη στις 8 Νοεμβρίου 1912 μέχρι την αποχώρηση

των Τούρκων από το τελευταίο χωριό της βορειοδυτικής Λέσβου, τον Μεσότοπο και την εν τω μεταξύ συνθήκη ειρήνης και αποχώρηση του Οθωμανικού στρατού που έλαβε χώρα στις 8 Δεκεμβρίου.

Περιλαμβάνει λεπτομερή εξιστόρηση των γεγονότων, την πορεία των ελληνικών δυνάμεων και τις μάχες, την δράση των ανταρτικών σωμάτων, την συγκρότηση της Λεσβιακής Φάλαγγος, το «Φόβια» , την περίοδο δηλαδή της τρομοκρατίας στη λεσβιακή ύπαιθρο, την συμβολή στον αγώνα της Μονής Λειμώνος και γενικά όλα τα θέματα που χαρακτηρίζουν την εποχή.

Στο φακό του ντοκιμαντέρ, μιλούν οι Στρατής Αναγνώστου, Μάκης Αξιώτης, Άρης Κυριαζής, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος, ηγούμενος της μονής Λειμώνος, Κωνσταντίνα Βακά, Αθανάσιος Καλαμάτας, Ξενοφών Μαυραγάνης, Μάκης Μπεκιάρης, Νίκος Παπαδέλλης, Φάνης Σουλακέλλης, Ελπινίκη Ταστάνη, Αριστείδης Φρυδάς, Χρήστος Χατζηλίας, Γιάννης Χαβαράνης και άλλοι.

Το σενάριο που βασίζεται εν πολλοίς, στο επετειακό λεύκωμα της «Λέσχης Πλωμαρίου», «ΛΕΣΒΟΣ 1912-2012. Εκατό χρόνια ελευθερίας», που κυκλοφορεί από τον περασμένο Νοέμβριο, έγραψαν οι Ξενοφών Μαυραγάνης, Αριστείδης Φρυδάς και Νίκος Παπαδέλλης, με τη συμβολή του Νίκου Βολωνάκη, όσον αφορά το μέρος της Λήμνου, η σκηνοθεσία και η αφήγηση είναι του Ανδρέα Σεφτελή, η μουσική επιμέλεια είναι των Νίκου Ανδρίκου και Γιώτη Φρυδά, ενώ αξιοποιήθηκε το αρχείο φωτογραφιών και ντοκουμέντων του Σωματείου «Λέσχη Πλωμαρίου».

Φέτος συμπληρώθηκαν αισίως 100 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού μας. Στις 8 Νοεμβρίου είναι η επίσημη ημερομηνία εορτασμού καθώς τότε έφτασε το θωρηκτό «Αβέρωφ» και τρία επίτακτα ατμόπλοια αποβιβάζοντας Ναυτικό άγημα και δύναμη στρατού η οποία μετά από συμφωνία με την Τουρκική φρουρά επέβαλε την οπισθοχώρηση της στο εσωτερικό του νησιού, ελευθερώνοντας αναίμακτα την πρωτεύουσα και το μισό και πλέον νησί.

Μέχρι όμως την τελική απελευθέρωση 1 μήνα μετά (8 Δεκεμβρίου, μετά από μάχη στην περιοχή του χωριού Κλαπάδου) το αλευτέρωτο νησί υπέφερε από αντίποινα των Τούρκων.

Μέσα σ' αυτά, τα χειρότερα γεγονότα σημάδεψαν το Μεσότοπο που στις 19 Δεκεμβρίου απελευθερώθηκε τελυταίο όπως ακούγεται και στο ντοκιμαντέρ...

Ο σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου "Η Αναγέννηση" θυμούμενος πάντα αυτήν την περίοδο αφιερώνει το ημερολόγιο του επόμενου έτους (2013) στα ιστορικά αυτά γεγονότα που λευτέρωσαν τη Λέσβο αλλά και προξένησαν πολύ πόνο στο χωριό τους μέχρι και την τελική τους θετική έκβαση.

Η φωτογραφία είναι από το εξώφυλλο του ημερολογίου τοίχου του Συλλόγου. Το ημερολόγιο περιέχει φωτογραφίες της εποχής και κείμενα με την εξέλιξη και την έκβαση των γεγονότων από την 8η Νοεμβρίου έως και μερικές μέρες μετά την τελική αναμέτρηση στις 8 Δεκεμβρίου. Το θέμα αρκετά δύσκολο, μιας και μέχρι πρότινος δεν είχε γίνει κάτι ανάλογο ούτε στην Αθήνα ούτε στο χωριό έτσι ώστε να υπάρχει η «μαγιά» και η έλλειψη υλικού για το Μεσότοπο, δυσκόλεψε πολύ την υπόθεση που αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Επίσης και ο λίγος χρόνος δεν επέτρεψε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία σε νέα-ανέκδοτα στοιχεία. Παρ' όλα και χάρη σε ανθρώπους που στηρίζουν το σύλλογο το ημερολόγιο είναι μια ιδιαίτερα αξιόλογη εργασία, τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και εκτυπωτικά. Υπεύθυνος ύλης και συνολική έρευνα-επιμέλεια είχε ο δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ του συλλόγου Νεκτάριος Βακάλης.

Ένα ημερολόγιο που δεν πρέπει να λείψει από τα σπίτια των Μυτιληνιών καθώς αναφέρεται ως ένα ιστορικό χρονολόγιο, ένα ιστορικό φωτορεπορτάζ, στη σημαντικότερη σύγχρονη περίοδο για τους Λέσβιους. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το Σύλλογο (τηλ. 210 9707417-6971752663).

Keywords
Τυχαία Θέματα