Το τετ α τετ Αγγελικής- Αστυνομίας στη διάρκεια προετοιμασίας του σχεδίου επίθεσης

Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι γραμμένο δια χειρός της ίδιας της πρωταγωνίστριας! Ο λόγος για την Αγγελική των Πυρήνων, την οποία αστυνομικοί, σε ανύποπτο χρόνο, όταν ακόμη δεν τη γνώριζαν και δεν την καταζητούσαν, προσφέρθηκαν να τη βοηθήσουν ιπποτικά, ενώ εκείνη μετέφερε μέσα σε τσουβάλι ένα καλάσνικοφ!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ένα από τα πολεμικά όπλα, που θα χρησιμοποιούσαν στην επιχείρηση «Γοργοπόταμος», για την… κατεδάφιση, δηλαδή των φυλακών Κορυδαλλού!

Η ίδια η Αγγελική, που έχει ήδη προφυλακιστεί μετά τη σύλληψή της στη Σαλαμίνα, όταν αφηγήθηκε γραπτά την αγωνία

που έζησε μήπως αποκαλυφθεί το περιεχόμενο μέσα στο τσουβάλι, κατέληξε με τη φράση «αυτά ούτε στις ταινίες δεν γίνονται!». Χωρίς να έχει γίνει σαφής ο χρόνος της συνάντησης και της συνομιλίας με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, όπως λέει, εκτιμάται ότι συνέβη πριν από τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού. Τότε, που ολόκληρη η ομάδα, προετοιμαζόταν και συγκέντρωνε πολεμοφόδια για την επίθεση με μεγαβόμβα στις φυλακές, προκειμένου να απελευθερώσουν τους έγκλειστους των Πυρήνων.

Από χωράφι παρέλαβε ένα καλάσνικοφ, το τύλιξε με τη ζακέτα της και το έβαλε σε ένα τσουβάλι

Στην επιστολή, που κατάσχεσαν οι αστυνομικοί, η Αγγελική φέρεται να αναφέρει στους συντρόφους της ότι είχε πάει σε κάποιο χωράφι να παραλάβει ένα πολεμικό καλάσνικοφ, που είχε αφεθεί προφανώς από λαθρέμπορο όπλων.Η ίδια γράφει ότι αρχικά τύλιξε το όπλο με τη ζακέτα της και κάτι σακούλες και τσουβάλια, που βρήκε σε κάδο απορριμμάτων και στη συνέχεια κάλεσε ταξί. «Έβαλα άρωμα και κόκκινο κραγιόν (πάντα πιάνει) και τηλεφώνησα σε ταξί να έρθει να με μαζέψει… Ξέρω ότι θα ήταν πιο φρόνιμο να μην το πάρω έτσι, ωστόσο πίστευα ότι ακόμα και με το τσουβάλι στα χέρια μπορώ να με κάνω να φαίνομαι αθώα. Έρχεται ωραιότατα το ταξί και με πηγαίνει στο τρένο.Διπλοπαρκάρει δίπλα σε ένα αγροτικό για να κατέβω και με το που ανοίγω την πόρτα μας κυκλώνουν τρεις μηχανές ΔΙΑΣ δικάβαλες και ένα καρούμπαλο(σ.σ. εννοεί περιπολικό προφανώς), αμέσως!».

«Για μένα είναι σίγουρα… Η καρδιά μου χτυπούσε σαν τρελή»

Εντάξει, περιττό να σας πω ότι λέω “τώρα…για μένα είναι σίγουρα” και η καρδιά μου χτυπούσε σαν τρελή». Και συνεχίζει η Αγγελική των Πυρήνων την αφήγηση με τρόπο κινηματογραφικό: «Παρ’ όλα αυτά κατεβαίνω κανονικότατα σαν να μην τρέχει τίποτα, χωρίς καμία προσπάθεια να κρύψω αυτό που κρατάω στα χέρια μου(δεν κρυβόταν κιόλας), το οποίο πια φαινόταν σαν ένα απλό τσουβάλι που είχε κάτι ορθογώνιο μέσα(έβαλα και ξύλα για να έχει τέτοιο σχήμα).Περνάω κυριολεκτικά ανάμεσά τους και καταλαβαίνω προς μεγάλη μου ανακούφιση ότι το αγροτικό ήταν ενός γύφτου και οι μπάτσοι ήρθαν γι’ αυτό». Και ολοκληρώνει την αφήγηση με το απίστευτο περιστατικό της συνομιλίας με αστυνομικό και την…άρνησή της να τη βοηθήσει να μεταφέρει το «τσουβάλι»!

«Αυτά ούτε στις ταινίες δεν γίνονται»

«Εκεί, λοιπόν, που αρχίζω πάλι να αναπνέω, γυρίζει ένα βλήμα από τους ΔΙΑΣ και μού λέει: “Όμορφη, να σε βοηθήσω με αυτό;”. Κατευθείαν εγώ τα παίζω πάλι. Γυρίζω χαμογελαστή και φαινομενικά ήρεμη και του λέω: “Όχι καλέ μου, σε ευχαριστώ, τα καταφέρνω”. Μου χαμογελάει κι εκείνος και φεύγω. Συνέχισα κανονικά τη διαδρομή μου μέχρι το σπίτι, ενώ ήμουν (και είμαι ακόμα) σε τρομερή υπερένταση! Αυτά ούτε στις ταινίες δεν γίνονται!».Όμως, αν στην περίπτωση αυτή το μόνο που ενδιέφερε την Αγγελική ήταν να ξεγλιστρήσει από τους αστυνομικούς με το τσουβάλι στα χέρια, δεν συνέβαινε το ίδιο, όταν, όπως προκύπτει, πάλι από δική της επιστολή προς τους εγκλείστους των Πυρήνων, έκανε κατοπτεύσεις έξω από τον περίβολο των φυλακών. Σε μια αποκρυπτογραφημένη επιστολή φέρεται να λέει σε ηγετικό μέλος των Πυρήνων πως έχει κάνει κατόπτευση στο σημείο, όπου θα άφηναν το αυτοκίνητο-βόμβα για το γκρέμισμα του μαντρότοιχου.

Πώς κινδύνευσε η ζωή του φύλακα στον Κορυδαλλό από το «κανόνι»

Ο φύλακας, που έκανε τη σκοπιά του εκεί κοντά, δεν την αντελήφθη, αλλά, αν τελικά η επίθεση εξαπολυόταν, θα κινδύνευε άμεσα η ίδια του η ζωή. Γράφει η Αγγελική: «Ο τύπος είναι δύο μέτρα από το σημείο, που θα χτυπήσει το “κανόνι”. Θα τον πάρει ο διάολος με συνοπτικές διαδικασίες. Θα έχουμε ήδη μείον έναν απ’αυτούς».Αποκαλύπτει, επίσης, ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός σκόπευε στο βαν, που θα περιείχε τη βόμβα των 170 κιλών εκρηκτικών, να έβαζε το λογότυπο «ΜΙΝΑ Κατεδαφίσεις Κτιρίων»!Αλλά το πιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την σχεδιαζόμενη επίθεση, μοναδικής σφοδρότητας για τα ελληνικά δεδομένα, στις φυλακές, το παρουσιάζει ο ίδιος ο Χριστόδουλος σε δική του επιστολή προς τους Πυρήνες.Υπενθυμίζεται ότι για λόγους δικής του ασφαλείας και εξ αιτίας των επιθέσεων συγκρατούμενών του στον Δομοκό, μεταφέρθηκε προ ημερών στις φυλακές Χανίων.

Πώς περιγράφει ο Χριστόδουλος το σχέδιο επίθεσης

Σημειώνει το παλαιό μέλος της 17Ν ότι «το πιο αδύναμο σημείο του χώρου είναι το χώρισμα και δη το κάτω μέρος του, που είναι από λαμαρίνα. Εκεί πρέπει να βάλουμε ένα απλό πακέτο 4-5 κιλά. Αμέσως περνάτε προς την έξοδο επισκεπτών, όπου θα φροντίσουμε να γίνει σε ώρα που θα είναι ακόμη ανοιχτή. Αν η έξοδος είναι κλειστή, θα έχουμε δεύτερο πακέτο σαν το προηγούμενο και θα την ανοίξουμε».

«Θα δημιουργήσουμε σύγχυση και αντιπερισπασμό»

Το σχέδιο περιελάμβανε και έκρηξη βόμβας από…μέσα. «Ένα λεπτό πριν μπουμπουνίσετε το πακέτο σας θα μπουμπουνίσουμε(με κλήση κινητού) ένα δικό μας πακέτο, που θα έχουν βάλει οι φίλοι κάτω ή κοντά τέλος πάντων σε μια σκοπιά του εξωτερικού τοίχου, αλλά στην πλευρά του νοσοκομείου ή του ψυχιατρείου ακόμη καλύτερα. Έτσι θα δημιουργήσουμε σύγχυση και αντιπερισπασμό, αφού θα νομίσουν ότι εκεί γίνεται επίθεση και θα τρέχουν όλοι προς τα εκεί…». Και συνεχίζει: «Με το που θα βάλετε μπρος το δικό σας πακέτο, σχεδόν ταυτόχρονα αφού θα μιλάμε σε ανοιχτή γραμμή, στέλνουμε κλήση και στο δεύτερο πακέτο που θα είναι στα ΜΑΤ (με την ευκαιρία θέλω στο σχέδιο που θα στείλετε να σημειώσετε και τη θέση τους)».

«Ο ένας θα τραβήξει ένα καλό γαζί στη σκοπιά»!

«Ταυτόχρονα τα οχήματα έρχονται μπροστά στην έξοδο, κατεβαίνουν δύο δικοί μας, ο ένας τραβάει ένα καλό γαζί στη σκοπιά που είναι από πάνω και στη συνέχεια ελέγχει τον δρόμο πάνω-κάτω μέχρι το τέλος της επιχείρησης.Ο δεύτερος τώρα (ή τρίτος στην καλύτερη) με μια εφτάκιλη βαριοπούλα θα σπάσει τις τζαμόπορτες στην έξοδο (και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει δοκιμή αν είναι εφικτό) και θα καλύψει τη δική σας έξοδο, ακινητοποιώντας τους υπαλλήλους και όποιον τυχόν βρίσκεται εκεί», καταλήγει ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Keywords
Τυχαία Θέματα