Αισιοδοξία και πολιτική βούληση για λύση στο αδιέξοδο

Συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει περιθώριο για λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

«Η Ελλάδα θέλει να εφαρμόσει με τον καλύτερο

τρόπο τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup και να προχωρήσει μαζί με την Ευρώπη», δήλωσε εμφατικά στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου ο κ. Τσίπρας, ενώ δήλωσε: «είμαστε χαρούμενοι που ξεκινάμε να συζητάμε για τις απαραίτητες δράσεις με φίλους της Ελλάδας και ευρωπαϊστές». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπερτόνισε την αισιοδοξία του ότι «υπάρχει η πολιτική θέληση να βρεθούν σύντομα λύσεις», προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να δώσει βοήθεια και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο κ. Σουλτς παραδέχτηκε πως «υπάρχουν εντάσεις στην Ευρωζώνη ανάμεσα σε κάποιες χώρες. Σαφέστατα έχουν υπάρξει διαφορετικές απόψεις και ερμηνείες. Εγώ πάντα δίνω τη συμβουλή στον κ. Τσίπρα να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτές τις εντάσεις. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι παρερμηνείες μπορούν να ξεπεραστούν».

«Είμαστε χαρούμενοι επειδή ξεκινάμε συζητήσεις για να διευθετηθεί το ελληνικό ζήτημα και έχουμε διάθεση για δράσεις αντιμετώπισης της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας, μετά την οικονομική κρίση», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας – εταίρων, τονίζοντας: «Ψάχνω τον τρόπο για να ερχόμαστε σε συμβιβασμούς. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το μέλλον και αυτό αφορά τους νέους ανθρώπους. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα ελίδας στον ελληνικό λαό, όχι μόνο υποχρεώσεις και εφαρμόσεις μέτρων. Οι θεσμοί να στείλουν μήνυμα αλληλεγγύης προκειμένου να ξεπεράσουμε την άσχημη κατάσταση».

Η συνάντηση Τσίπρα – Σουλτς ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9.30 το πρωί για να ακολουθήσει αμέσως η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ. Κατά τις σύντομες δηλώσεις που έκαναν οι δύο άνδρες προσερχόμενοι στη συνάντηση, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως «δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία στις συζητήσεις με την Ελλάδα», ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος «γιατί συζητούμε με καλούς φίλους της Ελλάδας».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι «η Κομισιόν δεν αποτελεί τον κύριο παράγοντα σε αυτές τις διαβουλεύσεις, καθώς όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από το Eurogroup».

Ωστόσο, κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι δεν είναι «ικανοποιημένος από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων». «Δεν πιστεύω ότι υπήρξε αρκετή πρόοδος», υποσημείωσε και υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει αποτυχία».

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα