Το τελευταίο του χαρτί παίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

της Στεφανίας Μουρελάτου

Επιμένει στην υψηλού ρίσκου πολιτική του επιλογή ο Ευάγγελος Βενιζέλος να εξαρτά ευθέως την σταθερότητα της Κυβέρνησης και την παραμονή του ΠΑΣΟΚ σε αυτή από τα ποσοστά της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές. Δίλημμα το οποίο έχει στόχο αφενός να συσπειρώσει τις κατακερματισμένες δυνάμεις του κόμματος του, που εμφανίζει πολύ χαμηλές πτήσεις συγκεντρώνοντας μετά βίας 5% στις δημοσκοπήσεις,

αλλά και να προσεταιριστεί μια κρίσιμη μάζα αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που όπως περιγράφεται στις δημοσκοπήσεις, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας. Συνεπώς η επιστράτευση ενός τέτοιου διλήμματος εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει τους συγκεκριμένους ψηφοφόρους.

Κυρίως όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να βάλει βάσεις για την μεγάλη πολιτική εικόνα μετά τις ευρωεκλογές και να ανακατέψει την πολιτική τράπουλα. Κοντολογίς να μπει στο τραπέζι η ενίσχυση της δικομματικής κυβέρνησης και να βρεθούν προ των ευθυνών τους και άλλες δυνάμεις και κόμματα, εφόσον αν το ΠΑΣΟΚ αποδεκατιστεί δεν θα έχει λόγο να τραβά μόνο του το κουπί της στήριξης της κυβέρνησης. «Γιατί δε μπορεί να αφήνει το ΠΑΣΟΚ άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες δεν δεσμεύονται για τίποτα, δεν λένε κάτι ουσιαστικό και συγκεκριμένο, να ζητούν τη ψήφο του πολίτη μέσα σε ένα θολό πλαίσιο απόψεων ή άλλους να γυρνούν τη χώρα και να τάζουν τα πάντα και σε εμάς να πέφτει μόνιμα το βάρος να αναζητούμε λύσεις σε πολλά και δυσβάστακτα προβλήματα», έλεγε συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Εννοώ 100% το δίλημμά μου»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας στους στενούς του συνεργάτες του εξήγησε ότι : «Εννοώ 100% το δίλημμα που θέτω γιατί δεν μπορεί να έχει μέλλον μια Κυβέρνηση υπό συνθήκες αμφισβήτησης». Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν πάντως ότι θα προκύψουν εθνικές εκλογές, αν οι πολίτες αποδοκιμάσουν την Ελιά. «Από την στιγμή που ο κ. Βενιζέλος έθεσε το δίλημμα αυτό δεν υπάρχει επιστροφή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στον Σκάι.

Άλλοι πάντως στην Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι οι τελικές αποφάσεις την βραδιά των ευρωεκλογών θα είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού των επιδόσεων της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κατά αυτή την εκδοχή, αν την 25η Μαΐου η «Ελιά» δεν έχει μεγάλα ποσοστά, αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει «πρασινίσει» στο χάρτη τους δυο μεγάλους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τρεις περιφέρειες συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, τότε τα τελικά συμπεράσματα δεν θα είναι και τόσο αλγεινά.

«Αν οι πολίτες επιβεβαιώσουν ότι θέλουν να πάμε σε εκλογές, δεν θα είμαστε αυτοί που θα παραβιάσουμε τη λαϊκή βούληση. Δεν θέλεις να συνεχίσουμε σε αυτήν τη γραμμή; Τότε αποσύρεις την εμπιστοσύνη σου σε εμάς. Θέλεις; Στήριξέ μας. Δεν είμαστε παρακολούθημα και βολικό δεκανίκι κανενός», σημειώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο έτερος της «Ελιάς», που πρώτος κλιμάκωσε το δίλημμα «στήριξη της Ελιάς ή εθνικές εκλογές», καθώς ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον κ. Βενιζέλο.

Η αντίδραση του Α. Σαμαρά

Δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής σταθερότητας διαμήνυσε ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στον ΑΝΤ1. Προέβλεψε μάλιστα ότι «η κυβερνητική συνεργασία άντεξε στα δύσκολα, θα αντέξει και τώρα. Η κυβερνητική σταθερότητα δεν θα κινδυνεύσει μετά τις εκλογές». Ομολογουμένως στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ και οι απογοητευτικές επιδόσεις του στις δημοσκοπήσεις το καθιστούσαν σε αδύναμο κρίκο και αχίλλειο πτέρνα της Κυβέρνησης. Ανέμεναν, δε, ότι στα χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ θα έβρισκε πάτημα ο ΣΥΡΙΖΑ για να θέσει θέμα για την Κυβέρνηση υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιώνονταν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ να ακολουθεί κατά πόδας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα