Άλλαξε ο «χάρτης» της τρομοκρατίας

του Μανώλη Ασαριώτη

Μπροστά σε νέα δεδομένα βρίσκονται τους τελευταίους μήνες τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν χτυπήματα από τις δύο σημαντικότερες οργανώσεις, ύστερα από αρκετούς μήνες σχετικής «ύπνωσης» των ομάδων του εγχώριου αντάρτικου πόλης.

Το τρομο-πακέτο της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και το όχημα-βόμβα του Επαναστατικού Αγώνα δείχνουν στην πράξη πώς έχει διαμορφωθεί πλέον ο «χάρτης» των τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα μας, εξηγούν πολλά περιστατικά του τελευταίου

χρονικού διαστήματος, αλλά ταυτόχρονα γεννούν και ερωτήματα.

Δύο θεωρούνται πλέον οι ισχυρότερες τρομοκρατικές οργανώσεις στη χώρα μας. Ο Επαναστατικός Αγώνας με την ενεργή δράση του Νίκου Μαζιώτη και της Πώλας Ρούπα και η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, όπου φαίνεται ότι εντάχθηκε ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Η «απόδραση» Ξηρού και η συνεργασία με τους Πυρήνες

«Ένα» με τους Πυρήνες της Φωτιάς φαίνεται ότι έγινε ο Χριστόδουλος Ξηρός μετά την «απόδρασή» του, καθώς δείγμα γενετικού υλικού του βρέθηκε στον εκρηκτικό μηχανισμό, που εστάλη σε πακέτο-βόμβα στις 25 Απριλίου στο Αστυνομικό Τμήμα της Ιτέας, ενέργεια για την οποία έχει αναλάβει την ευθύνη με προκήρυξή της η συγκεκριμένη οργάνωση.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε αρκετές ημέρες, πριν από την δημοσίευση της προκήρυξης, γνώση για τα αποτελέσματα των εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, σύμφωνα με τα οποία ο κατασκευαστής της βόμβας ήταν ο «Μανώλης» της 17 Νοέμβρη, αλλά ανέμεναν με ενδιαφέρον ποια οργάνωση θα αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχημένη ενέργεια, αλλά και αν θα αναφερόταν στο κείμενο της προκήρυξης η συμμετοχή του Χριστόδουλου Ξηρού.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν είχε λάβει το «χρίσμα» από τους παλαιούς συντρόφους του στη 17 Νοέμβρη, προκειμένου να είναι ο συνεχιστής της οργάνωσης και συνεπώς δεν περίμεναν ότι θα χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη ονομασία. Παράλληλα, γνώριζαν πολύ καλά ότι εντός των φυλακών Κορυδαλλού είχε αναπτύξει σχέσεις με τον πυρήνα φυλακής της Συνωμοσίας και μάλιστα ήταν σίγουροι στην αντιτρομοκρατική ότι τα ασύλληπτα μέλη των Πυρήνων τον βοηθούν οικονομικά και του παρέχουν κρησφύγετο. Θεωρούσαν δεδομένο ότι τα συχνά «ραντεβού» του με τα προφυλακισμένα μέλη της οργάνωσης δεν έγιναν για μία απλή ανταλλαγή απόψεων, αλλά κατά τη διάρκειά τους επήλθε συμφωνία σε βασικά ζητήματα, όπως για τον ρόλο που θα παίζει στο αντάρτικο πόλης, τους στόχους, αλλά και με ποιο καθεστώς θα είναι η συνεργασία του με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Ο 56χρονος δεν επέστρεψε ποτέ στις φυλακές Κορυδαλλού από την έβδομη κατά σειρά άδειά του, την οποία είχε λάβει μετά την Πρωτοχρονιά. Συγγενικός του πρόσωπο τον μετέφερε με αυτοκίνητο στην Αθήνα, όπου και χάθηκαν τα ίχνη του μέχρι την αποστολή του τρομο-πακέτου στο ΑΤ Ιτέας.

Επέστρεψαν θεαματικά οι Ν. Μαζιώτης-Π. Ρούπα

Η έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου στην οδό Αμερικής, μπροστά από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, τον περασμένο Απρίλιο, αποτελεί τη θεαματική επανεμφάνιση του Επαναστατικού Αγώνα, ηγετικά στελέχη του οποίου θεωρούνται από την ΕΛ.ΑΣ. οι επικηρυγμένοι Νίκος Μαζιώτης και Πώλα Ρούπα.

74 κιλά ANFO τοποθετημένα στον χώρο αποσκευών ενός Nissan Sunny, που είχε κλαπεί τέσσερις ημέρες νωρίτερα, ήταν αρκετά για να προκαλέσουν ζημιές σε δεκάδες κτίρια γύρω από το σημείο, να εκσφενδονίσουν μέρη του αυτοκινήτου εκατοντάδες μέτρα μακριά, αλλά και να «ταρακουνήσουν» την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Ο Επαναστατικός Αγώνας επέλεξε συμβολική ημερομηνία για το χτύπημά του. Στις 10 Απριλίου του 2010 είχε ξεκινήσει η εξάρθρωση της οργάνωσης με τις πρώτες συλλήψεις, 10 Απριλίου 2014 ο ΕΑ επανεμφανίζεται θεαματικά και λίγες ημέρες αργότερα αναλαμβάνει την ευθύνη με μία μακροσκελέστατη προκήρυξη, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος καταναλώνεται σε οικονομική ανάλυση.

Η απόφαση των ηγετικών -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ- στελεχών του Επαναστατικού Αγώνα να παραβιάσουν τους περιοριστικούς όρους και να εξαφανιστούν από το καλοκαίρι του 2012 απέκτησε το πρώτο διάστημα διπλή ερμηνεία. Πολλοί πίστεψαν ότι επέλεξαν να μην παρουσιαστούν στη δίκη για τον Επαναστατικό Αγώνα, επειδή θεωρούσαν σίγουρη την καταδίκη τους και δεν ήθελαν να επιστρέψουν στη φυλακή (είχαν αφεθεί ελεύθεροι ύστερα από την παρέλευση του 18μήνου προφυλάκισής τους, μετά τις συλλήψεις τους τον Απρίλιο του 2010). Στο αντιτρομοκρατικό επιτελείο, όμως, δήλωναν βέβαιοι ότι ο Νίκος Μαζιώτης και η Πώλα Ρούπα είχαν ως μοναδικό στόχο την επανασύσταση του Επαναστατικού Αγώνα και τη συνέχιση της τρομοκρατικής δράσης τους.

Λίγους μήνες μετά την «εξαφάνισή» τους, τον Ιανουάριο του 2013, έρχεται η επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη λεωφόρο Συγγρού, μία επίθεση που θυμίζει έντονα Επαναστατικό Αγώνα. Οι αστυνομικοί εντόπισαν συνολικά εννέα κάλυκες από καλάσνικοφ, ενώ μία βολίδα καρφώθηκε στο γραφείο του προέδρου, Αντώνη Σαμαρά.

Η χρήση καλάσνικοφ, η επιλογή συμβολικού στόχου, η στόχευση στο λογότυπο του κόμματος και γενικότερα ο τρόπος δράσης (modus operandi) κάνει πολλούς να υποστηρίζουν ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται τα δύο μέλη του Επαναστατικού Αγώνα. Η πληροφορία ότι οι τρομοκράτες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να πυροδοτήσουν και ρουκετοβόλο, παρόλο που αρχικά δεν θεωρείται αξιόπιστη από κάποιους αστυνομικούς, έρχεται να εντείνει αυτό το σενάριο.

Η προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για το συγκεκριμένο χτύπημα έρχεται τέσσερις μήνες αργότερα, τον Μάιο, αλλά αντί να ξεδιαλύνει την κατάσταση, προκαλεί νέα ερωτήματα, καθώς μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, ανέλαβε την πατρότητα της ενέργειας και επιβεβαίωσε την πληροφορία για το ρουκετοβόλο.

«Οι δύο σύντροφοι που αποβιβάστηκαν από το κλεμμένο όχημα κατάφεραν επίσης χωρίς κανένα εμπόδιο να πλησιάσουν το στόχο στην απαιτούμενη απόσταση ώστε να βάλλουν εναντίον του με εκτοξευτήρα (RPG) που έφερε αντιαρματική ρουκέτα. Τελικά ήταν μια αστοχία υλικού -αφού δύο φορές ο επιφορτισμένος με τον συγκεκριμένο ρόλο σύντροφος επιχείρησε να ξαναοπλίσει τον εκτοξευτήρα δίχως αποτέλεσμα-, που ματαίωσε τον αρχικό μας σχεδιασμό, ωθώντας τον δεύτερο σύντροφο να βάλλει με πολεμικό τυφέκιο τύπου Καλασνικοφ εναντίον του κτιρίου, καθώς θα ήταν για εμάς για εμάς αδιανόητο να φύγουμε άπραγοι από ένα τόσο σημαντικό στόχο.

Μπορεί λοιπόν η τύχη να μας γύρισε την πλάτη εκείνη την νύχτα, όμως με τις ψύχραιμες και εύστοχες βολές του συντρόφου τελικά καταλήξαμε στο να καρφωθεί μία από τις σφαίρες στη φωλιά του προσκυνητή των νεκρών δοσίλογων της πηγάδας του Μελιγαλά και υμνητή των ταγμάτων ασφαλείας, πρωθυπουργού Σαμαρά».

Πολλοί θεώρησαν ότι ο Νίκος Μαζιώτης και η Πώλα Ρούπα οργάνωσαν ή και υλοποίησαν το συγκεκριμένο χτύπημα, αλλά δεν θέλησαν να αναλάβουν την ευθύνη ως Επαναστατικός Αγώνας και έτσι επέλεξαν μία άλλη ονομασία. Πρόκειται για μία τακτική, που ακολουθούν διεθνώς ομάδες του αντάρτικου πόλης για διάφορους λόγους. Οι ίδιοι πάντως σε κείμενό τους τον Μάρτιο του 2014, με αφορμή την τέταρτη επέτειο από τον θάνατο του συντρόφου τους, Λάμπρου Φούντα, υποστήριξαν ότι δεν έχουν σχέση με την Ο.Λ.Α., λέγοντας ότι έχουν «διαφορετικά πολιτικά κριτήρια στον τρόπο δράσης». Στην ίδια προκήρυξη εμμέσως πλην σαφώς αρνούνται οποιαδήποτε συνεργασία με τον «δραπέτη» Χριστόδουλο Ξηρό.

Ποιοι δίνουν κατευθυντήριες γραμμές;

Αυτό αποτελεί ένα από τα βασικότερα ερωτήματα, που απασχολούν το αντιτρομοκρατικό επιτελείο.

Για την περίπτωση του Επαναστατικού Αγώνα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Με τους Νίκο Μαζιώτη και Πώλα Ρούπα ελεύθερους, θεωρείται δεδομένο ότι αυτοί είναι οι καθοδηγητές του Επαναστατικού Αγώνα. Σε αυτήν τη θεωρία συνηγορεί και το κείμενο της προκήρυξης για την ενέργεια στην Τράπεζα της Ελλάδος, που το μεγαλύτερο μέρος του φαίνεται να είναι γραμμένο από τα χέρια της Πώλας Ρούπα, η οποία έχει επιδείξει και στο παρελθόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις οικονομικές αναλύσεις. Αυτό καθεαυτό το χτύπημα, λένε στην αστυνομία, συνάδει με την ιδεολογική τοποθέτηση των δύο και συνεπώς δεν έχουν αμφιβολίες για τον ινστρούχτορα του Επαναστατικού Αγώνα.

Από την άλλη έχουν μία αναβαθμισμένη ποιοτικά Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς με τη συμμετοχή του Χριστόδουλου Ξηρού. Στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία αρχικά κάποιοι θεώρησαν ότι ο «Μανώλης» της 17 Νοέμβρη και τα προφυλακισμένα μέλη της οργάνωσης συναποφάσισαν την τακτική, που θα ακολουθήσει ο ασύλληπτος τομέας της οργάνωσης. Πολύ γρήγορα, όμως, δημιουργήθηκαν νέα ερωτήματα, καθώς τα τηλέφωνα και πάσης φύσεως τρόπος επικοινωνίας των εγκλείστων στον Κορυδαλλό Πυρήνων παρακολουθούνται από τις αρχές, οπότε δεν μπορούν εξ αποστάσεως να «συζητούν» και να αποφασίζουν τέτοια θέματα. Επιπλέον, ο Χριστόδουλος Ξηρός φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα αποδεχόταν να «κρυφτεί» κάτω από τον μανδύα της Συνωμοσίας, αλλά θα επιθυμούσε να γίνει ξεκάθαρος ο ρόλος του. Αυτό το λένε σκιαγραφώντας και το ψυχογράφημά του, μετά το «διάγγελμά» του στο διαδίκτυο. Το πρόβλημα, που προκύπτει για την αστυνομία, είναι το εξής: Εάν δεν είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός ή ο Πυρήνας Φυλακής ινστρούχτορας της Συνωμοσίας, τότε ποιος είναι;

Keywords
Τυχαία Θέματα