Το σήκωσε μέσα στην Πόλη

Ο Ολυμπιακός έκανε το… θαύμα στον τελικό του final 4 στην Κωνσταντινούπολη, και με ανατροπή άνευ προηγουμένου κατέκτησε δίκαια το βαρύτιμο τρόπαιο της διοργάνωσης, επικρατώντας του μεγάλου φαβορί του θεσμού ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 62-61.

Τεράστια εμφάνιση από τα ελληνόπουλα του Ολυμπιακού,

αφού ο Παπανικολάου οδήγησε εκ του ασφαλούς την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου. Ο Πρίντεζης έβαλε το νικητήριο καλάθι στην εκπνοή, ο Μάντζαρης… έσβησε στο δεύτερο ημίχρονο τον Τεόντοσιτς, ενώ ο Σπανούλης με απίστευτη εμφάνιση στον ημιτελικό και το ίδιο αποτελεσματική στον τελικό, χάρισε το τρόπαιο στην ομάδα του Πειραιά.

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας μοιάζει η χθεσινή εξέλιξη του μεγάλου τελικού της Ευρωλίγκα, αφού η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς κυνηγούσε στο σκορ καθ’ όλη τη διάρκεια του ματς. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επέβαλε το ρυθμό της από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, ξέφυγε από νωρίς στο σκορ και όταν στο 29’ πήρε κεφάλι 19 πόντων διαφοράς (53-34), όλοι πίστεψαν πως το Κύπελλο θα κατέληγε στη Μόσχα.

Όχι όμως και οι παίκτες του Ολυμπιακού, αφού σε καμία περίπτωση δεν παράτησαν τον αγώνα. Οι «ερυθρόλευκοι» με ένα φοβερό σερί 14-0 και με τρίποντο του Κέσελ μείωσαν στο -5 (53-48), στις αρχές της τελευταίας περιόδου, βροντοφωνάζοντας παρών στο παιχνίδι. Όλα έδειχναν ότι ο τελικός θα εξελισσόταν σε θρίλερ μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα.

Ο Ολυμπιακός παίζοντας φοβερή άμυνα, οδήγησε την ΤΣΣΚΑ και κυρίως τον Τεόντοσιτς σε συνεχόμενα λάθη, ενώ το καλάθι και φάουλ του Πρίντεζη μείωσε στο -3 (55-52), 4΄πριν τη λήξη.

Ο Κιριλένκο έπαιρνε τις επιθέσεις για τους Ρώσους στα τελευταία λεπτά, ενώ τον ίδιο ρόλο είχε ο Παπανικολάου για τους «ερυθρόλευκους». Ένα λεπτό πριν το τέλος, ο Τεόντοσιτς με μία εύστοχή βολή έκανε το 61-58 για την ομάδα του. Ο Παπανικολάου με δύο εύστοχες βολές μείωσε στο -1 (61-60), 10 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.

Οι παίκτες του Ίβκοβιτς έκαναν γρήγορο φάουλ, στέλνοντας τον Σισκάουσκας στη γραμμή της «φιλανθρωπίας», με τον Λιθουανό να αστοχεί και στις δύο. Ο Σπανούλης κατέβασε την μπάλα, πήρε πάνω του δύο παίκτες της ΤΣΣΚΑ και έδωσε την ευκαιρία στον Πρίντεζη να γίνει ο ήρωας του παιχνιδιού. Και αυτός δεν είπε όχι, και με όμορφο χουκ από κοντά πέτυχε το σπουδαιότερο καλάθι στην καριέρα του, γράφοντας 0,7’’ πριν τη λήξη το 62-61.

Οι Ρώσοι τα είχαν χαμένα και με λιγότερο από 1’’, δεν είχαν καμία τύχη για νέα επίθεση. Η μακρινή πάσα από τη μία ρακέτα στην άλλη δεν είχε αποτέλεσμα, με τους Πειραιώτες να κάνουν την τεράστια ανατροπή και να κατακτούν το Κύπελλο.

Έτσι η ομάδα του Πειραιά έγραψε ένα από τα μεγαλύτερα έπη του ελληνικού μπάσκετ, καθώς όχι μόνο νίκησε το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, αλλά κατάφερε να γυρίσει ένα παιχνίδι που φαινόταν χαμένο.

Τα δεκάλεπτα: 10-7, 34-20, 53-40, 61-62

ΤΣΣΚA Μόσχας (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15 (4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12 (10 ριμπάουντ), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Κάουν 2, Χριάπα 3 (1), Γκόρντον 2

Ολυμπιακός

Keywords
Τυχαία Θέματα