«Μικρά μυστικά» για μεγάλα τεκμήρια

Ποιοι και πώς μπορούν να πετύχουν απαλλαγή

Τα τεκμήρια της εφορίας τεκμηριώνουν μόνον την ανικανότητα της Εφορίας να συλλάβει την πραγματική φοροδιαφυγή. Επιβάλλονται επί δικαίων και αδίκων, με μοναδικό κριτήριο την αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη λογική, τη δικαιοσύνη και τις κοινωνικές ανάγκες.

Τα τεκμήρια της εφορίας μπορούν να τα αποφύγουν επί της ουσίας μόνον οι άνεργοι, αλλά κι αυτοί μόνο για όσο

χρονικό διάστημα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ένας άνεργος που είχε την ατυχή έμπνευση να αγοράσει -την εποχή που είχε λεφτά και δουλειά- ένα τζιπ μεγάλου κυβισμού θεωρείται από την Εφορία ότι έχει εισόδημα -φορολογητέο- άνω των 30.000 ευρώ…

Από τα τεκμήρια της Εφορίας μπορούν να ξεφύγουν επίσης:

- όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους,

- οι φυλακισμένοι,

- όσοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,

- όσοι συγκατοικούν με συγγενείς α΄ βαθμού, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στις δαπάνες με βάση το εισόδημα που δηλώνουν,

- ορφανοί ανήλικοι, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους Ι.Χ. αυτοκίνητα από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους,

- όσοι προσκομίζουν στοιχεία, από τα οποία αποδεικνύεται ότι από γεγονότα ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

Για παράδειγμα στην περίπτωση που φορολογούμενος δεν έχει πληρωθεί για έναν ολόκληρο χρόνο από την εργασία του και δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα ούτε αυτός ούτε ο σύζυγός του, τότε το ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την ιδιοκτησία Ι.Χ. αυτοκινήτου αμφισβητείται και δεν υπολογίζεται.

Ο φορολογούμενος που επικαλείται τα πιο πάνω περιστατικά έχει υποχρέωση να υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του και τα αναγκαία δικαιολογητικά, καθώς και δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι πραγματοποίησε δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική, τα οποία αφού εξεταστούν από τον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ του, αιτιολογημένα γίνονται αποδεκτά ή απορρίπτονται.

Όταν όμως λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη του γονέα ή του παιδιού που συμβάλλει στις δαπάνες διαβίωσης του υπόχρεου, τότε το τεκμήριο προστίθεται σε εκείνον, ενώ αν είναι δύο οι γονείς ή τα παιδιά, η διαφορά αντικειμενικής δαπάνης καταλογίζεται σε εκείνον που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

Οι περισσότεροι πάντως θα χρειαστεί να επικαλεστούν -συμπληρώνοντας τους ειδικούς κωδικούς του εντύπου Ε1- αποταμιεύσεις παλαιότερων ετών, τραπεζικά δάνεια, χρήματα από ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, γονικές παροχές και δωρεές, κληρονομιές, επίδομα ανεργίας ή και αναξιοποίητα ακίνητα -αν και αυτά ακόμη μπορεί να κρύβουν άλλες παγίδες, αφού μπορεί να οδηγήσουν σε διασταύρωση παλαιών και νέων δηλώσεων του ενδιαφερομένου ή και συγγενών και φίλων του ακόμα. Επίσης το τεκμήριο μειώνεται για αυτοκίνητα παλαιότητος ή για ακίνητα σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία.

Συγκεκριμένα:

- αποταμιεύσεις παλαιοτέρων ετών: μπορούν και να τα χρησιμοποιήσουν οι φορολογούμενοι, για να μετριάσουν τ

Keywords
Τυχαία Θέματα