Το μεγάλο φιάσκο με το Πετρέλαιο Θέρμανσης…

Του Χρήστου Κώνστα

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τα τελευταία 2 χρόνια αυξήθηκε κατά 1.780% ! Η Ελλάδα κρυώνει. Η ατμόσφαιρα θολώνει. Στις πολυκατοικίες επικρατεί κλίμα ψυχροπολεμικό. Η φοροδιαφυγή απλώς άλλαξε πρακτικές. Στα Δημόσια Ταμεία όχι μόνο δεν εισέπραξαν τα προβλεπόμενα αλλά δημιουργήθηκε μια νέα, μεγάλη,

μαύρη τρύπα μεγαλύτερη του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στον Προϋπολογισμό! Είναι προφανές ότι το μέτρο της εξίσωσης του φόρου Πετρελαίου Θέρμανσης και Κίνησης που εφαρμόζεται εδώ και τρεις μήνες, δεν απέδωσε.

Το σχέδιο ήταν απλό: Ο μειωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (κατά 27 λεπτά ανά λίτρο σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης) δημιουργούσε ευκαιρία για λαθρεμπόριο. Η κυβέρνηση εξομοίωσε τον Ειδικό Φόρο Πετρελαίου ελπίζοντας ότι θα εισπράξει επιπλέον 536 εκατ. ευρώ αφού είχε αφαιρέσει όσα σκόπευε να δώσει ως επίδομα θέρμανσης…

Σήμερα, τρεις μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου, η κυβέρνηση κάνει απολογισμό: Τα δημόσια έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο μειώθηκαν, ενώ οι Έλληνες εφευρίσκουν άλλους τρόπους για να ζεσταθούν, δημιουργώντας όχι μόνο οικονομικό πρόβλημα (κλείνουν πρατήρια και χάνονται φόροι, εισφορές και θέσεις εργασίας στην αγορά καυσίμων) αλλά και περιβαλλοντικό (παράνομη υλοτομία, συσσώρευση ρύπων από χιλιάδες διαμερίσματα στις πόλεις που ανάβουν τζάκια κλπ).

Τα δημόσια έσοδα από φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθούν φέτος κατά τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η επίσημη πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό και αποδίδεται στη μείωση της κατανάλωσης. Παρά τις αυξήσεις στους ειδικούς φόρους όλων των καυσίμων, αντί για 633 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν τον Νοέμβριο του 2011, τον Νοέμβριο φέτος μπήκαν στα κρατικά ταμεία μόλις 544 εκατ. ευρώ, δηλαδή 89 εκατ. ευρώ λιγότερα. Για να «πιάσουν» όμως ακόμα και τους μειωμένους (κατά 250 εκατ. ευρώ) ετήσιους στόχους του 2012, στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα (τον Δεκέμβριο φέτος) να αυξήσει κατά 50% τα έσοδά του σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου μόλις 220.000 νοικοκυριά υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν επίδομα πετρελαίου. Από τις αιτήσεις αυτές, οι 40.000 απερρίφθησαν λόγω εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων. Αυτήν την εβδομάδα πληρώθηκαν τα πρώτα 55.000 από τα συνολικά 180.000 νοικοκυριά που δικαιούνται επιστροφή και μοιράστηκαν 6,5 εκατ. ευρώ. Πήραν δηλαδή σαν επιστροφή φόρου 130 ευρώ κατά μέσο όρο το καθένα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά αυτά προμηθεύτηκαν ως τώρα περίπου 500 λίτρα πετρελαίου όλα και όλα το καθένα. Με τους ρυθμούς αυτούς, αν πχ προμηθευτούν πετρέλαιο ως τον Απρίλιο άλλα 300.000 νοικοκυριά, το κράτος θα επιστρέψει σαν επίδομα πετρελαίου περίπου 50 εκατ. ευρώ και όχι 140-190 εκατ. ευρώ που υπολογίζονταν για φέτος. Και αυτό επειδή πως η κατανάλωση θα έχει μειωθεί κατά 50%-75% σε σχέση με πέρυσι.

Η υπέρμετρη ανατίμηση του πετρελαίου θέρμανσης (κατά 1780% σε μια διετία) κατέστησε ασύμφορη την προμήθεια του καυσίμου αυτού για τα περισσότερα νοικοκυριά, τα οποία ήδη είχαν υποστεί σημαντικές εισοδηματικές απώλειες και από προηγούμενα σκληρά μέτρα λιτότητας. Το αποτέλεσμα ήταν τα πιο πολλά νοικοκυριά να μην προμηθευτούν φέτος πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους και η κατανάλωση του καυσίμου αυτού να πέσει κατακόρυφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα