Το κυπριακό μνημόνιο στην ατζέντα του Eurogroup

Η πολιτική συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το μνημόνιο της Κύπρου θα είναι το ζητούμενο του σημερινού άτυπου Eurogroup στο Δουβλίνο, που προηγείται της διήμερης συνεδρίας του Ecofin. Πάντως, οριστική απόφαση για την Κύπρο θα παρθεί στο τέλος του μήνα, ενώ η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα έρθει το πρώτο 15νθήμερο του Μάιου. Όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης,

το σχέδιο του κυπριακού είναι ήδη διαθέσιμο, αλλά την τελική μορφή θα την πάρει σήμερα. Οι χώρες της Eυρωζώνης και το ΔΝΤ επιμένουν ότι θα συμβάλουν μόνο κατά 10 δισ. ευρώ, ενώ οι εκθέσεις της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι τα άλλα 13 δισ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν από την Κύπρο.

Επίσης, οι αποφάσεις του Eurogroup για «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθετών οδηγούν σε ραγδαία επιδείνωση των μακροοικονομικών σεναρίων για την Κύπρο, αυξάνοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Αντί των αρχικών κεφαλαίων 5,8 δισ. ευρώ από την εξυγίανση των δύο τραπεζών, το ποσό ανεβαίνει στα 10,6 δισ. ευρώ. Η αύξηση του ποσού στοχεύει στην κάλυψη των όποιων μελλοντικών ζημιών προκύψουν από την απότομη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 14% τα επόμενα χρόνια. Έτσι, η νέα εκτίμηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες δημιουργεί ερωτηματικά για το τελικό ύψος του κουρέματος στις ανασφάλιστες καταθέσεις της Λαϊκής, και ιδίως, της Τράπεζας Κύπρου. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι στο προηγούμενο Eurogroup είχε ζητηθεί να μείνουν δεσμευμένες οι καταθέσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Το διάταγμα που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα προνοεί ότι οι καταθέσεις των ανασφάλιστων καταθετών της Τράπεζας Κύπρου μπορεί να παραμείνουν δεσμευμένες και πρόσφατη ανακοίνωση αναφέρει ότι η δέσμευση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το Σεπτέμβριο.

Πέραν των αυξημένων κεφαλαίων που θα αντληθούν από τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους καταθέτες των δύο τραπεζών, το Eurogroup αναμένεται να ζητήσει από την Κύπρο να συμβάλει στο πακέτο με την πώληση αποθεμάτων χρυσού ύψους 0,4 δισ. ευρώ, καθώς και με αύξηση των φόρων για εταιρείες, τόκους και καταθέσεις ύψους 0,6 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα