Βασανιστήρια και δολοφονίες κρύβει η Αραβική Άνοιξη

Εξαφανίσεις αντιφρονούντων, βασανισμούς και δολοφονίες στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ, φέρνει στο φως της δημοσιότητας απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ρίχνοντας φως στη σκοτεινή πλευρά της Αραβικής ‘Ανοιξης.

Σύμφωνα με το έγγραφο, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι,

μεταξύ των οποίων, αρκετοί κρατούμενοι «εξαφανίστηκαν» στις 18 ημέρες της εξέγερσης στην Αίγυπτο με τη «βοήθεια» των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου.

Στα πτώματα που βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν εκ των υστέρων φαίνονται καθαρά τα σημάδια του βασανισμού τους και οι σφαίρες που τους σκότωσαν και συνδέουν το θάνατό τους με τον στρατό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιώτες έπιαναν διαδηλωτές και τους μετέφεραν νότια του Καΐρου, όπου τους βασάνιζαν και αρκετούς από αυτούς σκότωναν και άφηναν τις σορούς τους θαμμένες πρόχειρα κοντά στον αυτοκινητόδρομο.

Μια γυναίκα, η Αττα Ισσα, δήλωσε στον Guardian ότι ο άνδρας της Αϊμάν Ισσα εξαφανίστηκε, αφού στρατιωτικοί τον σταμάτησαν σε μπλόκο αυτοκινητοδρόμου κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας.

Το έγγραφο που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι τον περασμένο Ιανουάριο, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη, όμως ένα από τα κεφάλαιά του «διέρρευσε» στον βρετανικό Guardian.

«Δεν μπορώ να υπερεκτιμήσω τη σημασία της έκθεσης αυτής», δήλωσε ο Χέμπα Μοράγεφ, διευθυντής της οργάνωσης Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

«Ο στρατός έλεγε πάντα ότι ήταν με το μέρος των διαδηλωτών και ότι ποτέ δεν έριξε ούτε μια σφαίρα εναντίον τους. Η έκθεση αυτή περιέχει για πρώτη φορά μια επίσημη καταδίκη του στρατού για τις ευθύνες του σε βασανιστήρια, δολοφονίες και εξαφανίσεις", πρόσθεσε.

Μετά τις αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας, ο πρόεδρος Μόρσι σε ένδειξη υποστήριξης προς το στρατό με τον οποίο οι σχέσεις του είναι τεταμένες, προήγαγε την Τετάρτη σε αρχιστρατήγους τρεις στρατηγούς

Keywords
Τυχαία Θέματα