Απεργούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της ψυχικής υγείας

«Στο πόδι» βρίσκεται το Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ), το οποίο σήμερα (Παρασκευή) πραγματοποιεί 24ωρη απεργία. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ψυχικής υγείας θα συγκεντρωθούν στις 11:00 έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ θα ακολουθήσει πορεία με κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομικών και τη βουλή.

Όπως τονίζουν σε σχετική τους ανακοίνωση, η κινητοποίηση πραγματοποιείται, «επειδή οι περισσότεροι

συνάδελφοι είναι εξουθενωμένοι από την πολύμηνη καθυστέρηση των μισθών τους, επειδή όλα όσα το υπουργείο υπόσχεται δεν ξέρουμε πότε θα μεταφραστούν σε μισθούς και επειδή ήδη δουλεύουμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με συσσωρευμένα προβλήματα και δε μας αρκούν τα λόγια, αλλά οι πράξεις».

Μάλιστα, η σημερινή απεργία γίνεται σε συνεννόηση και συντονισμό με σωματεία της απεξάρτησης, τα οποία βιώνουν παρόμοια προβλήματα.

Το ΣΕΨΑΕΚΟ απαιτεί:

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας, τα οποία φτάνουν μέχρι και τους μισθούς 11 μηνών.Άμεση τήρηση των δεσμεύσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ, υπογραφή του συμφώνου και άμεση διάθεση των αναγκαίων ποσών για να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε φτάσει.Για τα παραπάνω αιτήματα να καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα και σχέδιο από το Υπουργείο Υγείας με πλήρη διαφάνεια για τη διαχείριση των πόρων από τους φορείς. Θέλουμε να ξέρουμε πόσα χρήματα θα δοθούν, πότε και που θα δοθούν.Οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος σε όλες τις περιπτώσεις καταγγελιών που έχουν γίνει από εργαζόμενους. Να επιταχυνθούν άμεσα οι έλεγχοι. Να πάψει η εργοδοτική ασυδοσία όπου αυτή αποδεδειγμένα υπάρχει.Έγκαιρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της Ψυχικής Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι με διαρκή μπαλώματα τα οποία ποτέ δεν επαρκούν και τελικά γιγαντώνουν τα οικονομικά, λειτουργικά και κατ’ επέκταση θεραπευτικά προβλήματα.Σχεδιασμός και έλεγχος της χρηματοδότησης από το σύνολο των φορέων που τους αφορά (εργαζόμενοι, σύλλογοι ληπτών, κοινωνικοί φορείς).Δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Ψυχικής Υγείας για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Keywords
Τυχαία Θέματα