Το «χαλαρό» τζόκινγκ προσθέτει χρόνια ζωής

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι σημαντική για την καλή υγεία και πρέπει να την έχουμε στη ζωή μας, όμως όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι «παν μέτρον άριστον», θέλοντας να δείξουν ότι σε όλα χρειάζεται μέτρο, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση ούτε πολλή άσκηση, ούτε καθόλου.

Την παραπάνω ρήση των αρχαίων Ελλήνων επιβεβαιώνει και μια μελέτη η οποία αποφαίνεται ότι η πολλή άσκηση είναι περιττή, αν όχι επιβλαβής, ενώ αντίθετα ωφελεί, αν γίνεται με μέτρο. Έτσι, το τζόκινγκ έχει καλύτερα αποτελέσματα, χαρίζοντας περισσότερα χρόνια ζωής, όταν είναι ήπιο και όχι έντονο, σύμφωνα

με μια νέα δανέζικη επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη αυτή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πολύ συχνό και εντατικό τζόκινγκ μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» και να αποδειχτεί επιβλαβές για την υγεία.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πέτερ Σνορ του Νοσοκομείου Φρεντέρικσμπεργκ της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, μελέτησαν σύμφωνα με το γαλλικό Πρακτορείο, για 12 χρόνια σχεδόν 1.100 άτομα που έκαναν τζόκινγκ, σε σύγκριση με 413 που δεν έκαναν καθόλου.

Η μελέτη κατέγραψε τις ώρες που έκανε τζόκινγκ ο καθένας μέσα στην ημέρα, τη συχνότητα μέσα στην εβδομάδα και τον ρυθμό της άσκησης, συσχετίζοντάς τα με την υγεία κάθε ατόμου.

Το συμπέρασμα είναι ότι όσοι έκαναν τζόκινγκ «με το μαλακό», είχαν τον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ αυτοί που έκαναν ιδιαίτερα έντονο τζόκινγκ είχαν ίδια πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, με όσους δεν έκαναν τζόκινγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα