Βαρουφάκης: «Η πρότασή μας δεν είναι η διαγραφή χρέους»

Πρόταση για διαφορετική από το «κούρεμα» διευθέτηση του ελληνικού χρέους έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στους Financial Times. Συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός πρότεινε ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) το οποίο θα γίνει με τη χρήση δύο ειδών ομολόγων εκ των οποίων το ένα με ρήτρα ανάπτυξης και το άλλο χωρίς ημερομηνία λήξης.

Σύμφωνα με την πρώτη επιλογή τα ομόλογα θα είναι συνδεδεμένα

με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και θα μπορούσαν όπως επισημαίνεται να αντικαταστήσουν τα δάνεια που δίδονται για την διάσωση, ενώ αυτά που είναι χωρίς ημερομηνία λήξης θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν αυτά που ΕΚΤ έχει στην χαρτοφυλάκιό της.

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης η πρότασή του για την ανταλλαγή χρέους θα είναι μία μορφή «έξυπνης μηχανικής χρέους» (smart debt engineering) , τονίζοντας: «Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. Θα πω: «βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε την χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη παρά μια αναμορφωμένη Ελλάδα»»

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση θέλει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1-1,5% του ΑΕΠ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως το κυβερνών κόμμα δεν θα εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις για κοινωνικές δαπάνες, ενώ όσον αφορά τους φόρους είπε: «Θέλουμε να βάλουμε προτεραιότητα το κεφάλι του ψαριού και μετά να πάμε στην ουρά» εννοώντας ότι πρώτα θα δουν την φορολογία στους πλούσιους έχοντες.

Τέλος ο κ. Βαρουφάκης έκανε αργότερα και μια δήλωση που αφορούσε τα όσα είχε πει στους FT, τονίζοντας: «Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.

Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα