Τιμές λαδιού: Σε στάση αναμονής αγοραστές και πωλητές

Με τα μάτια στις διεθνείς διακυμάνσεις της τιμής του λαδιού βρίσκονται οι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα, καθώς προσπαθούν να αξιοποιήσουν το θετικό momentum της εφετινής αγοράς, αποσπώντας το μεγαλύτερο δυνατό αντίτιμο. Ωστόσο οι γνωστές παθογένειες της εγχώριας αγοράς «φρενάρουν» την προσπάθεια για ακριβότερες πωλήσεις, στερώντας από τους παραγωγούς σημαντικές προσόδους.

Κι αυτό την ώρα που οι τιμές που πωλούν οι Ιταλοί και Ισπανοί

είναι από 0,50 μέχρι 3 ευρώ παραπάνω απ’ αυτές που απολαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ). Πιο συγκεκριμένα οι Ιταλοί για το έξτρα παρθένο δίνουν τιμές γύρω στα 6 ευρώ, ενώ στην Ισπανία (Ανδαλουσία) οι τιμές κυμαίνονται από 2,95 μέχρι και 3,49 ευρώ.

Τα προβλήματα της αγοράς

Την ίδια περίοδο οι τιμές στην Κρήτη κυμαίνονται από 3 έως 3,10. Ο σύνδεσμος σημειώνει ότι το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται μια τάση μείωσης της τιμής στη Δυτική Κρήτη. «Παρατηρείται στασιμότητα και μια μικρή οπισθοχώρηση στην τιμή, που δε δικαιολογείται. Από τη στιγμή που το λάδι διακινείται χύμα μεσολαβούν τρία μεταπρατικά χέρια. Η εικόνα ουδεμία σχέση έχει με την ελεύθερη αγορά. Ποδηγετείται. Δεν κόβουν λάδι τις τελευταίες μέρες κι όσοι κόβουν το κάνουν δίνοντας τιμές 10 λεπτά χαμηλότερα. Κάποιοι σταμάτησαν ώστε να πιεσθεί η τιμή Δεν κατηγορώ τα ελαιουργεία. Υπάρχει μια δεδομένη παθογένεια στη διακίνηση. Σήμερα υπάρχουν τρία μεταπρατικά στάδια, ελαιουργεία, τοπικός χονδρέμπορος και ο τελικός κυρίως Ιταλός χονδρέμπορος», αναφέρει ο κ. Μαραγκουδάκης, αποτυπώνοντας ένα από τα βασικά προβλήματα της αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο ότι επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ γεωπόνος Δρ Νίκος Μιχελάκης έχει εστιάσει το πρόβλημα στην παρουσία στην αγορά της Κρήτης πολλών μεσαζόντων. Μάλιστα επανειλημμένα έχει αναφέρει ότι η τιμή παραγωγού του ελαιολάδου για να ακολουθήσει την ανοδική πορεία που έχει σχέση με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς θα πρέπει να διαμορφώνεται μέσω διαγωνισμών.Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης οι τιμές στη Μεσσηνία στο τέλος του Ιανουαρίου για το λάδι Έξτρα Παρθένο σε πληρωμές με μετρητά ήταν στα 3,15 ευρώ. Την ίδια χρονική περίοδο σύμφωνα τα αναφορά του προέδρου του Συλλόγου Ελαιοτριβείων Μεσσηνίας Γιάννη Ηλιάδη στον ιστότοπο της ΠΑΣΕΓΕΣ οι τιμές που ελαιολάδου κυμαίνονται από 3 έως 3,25 ευρώ, το συμβατικό, ανάλογα την οξύτητα, με το ΠΟΠ να πωλείται κατά 20 λεπτά πιο ακριβό.

Η διαφορά με την Κρήτη σύμφωνα με τον κ. Μαραγουδάκη οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι νησιωτικές τιμές για να είναι ανταγωνιστικές απορροφούν το κόστος μεταφοράς, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι στην Πελοπόννησο η διάθεση των ποσοτήτων γίνεται συγκεντρωμένα και άρα με δυνατότητα καλύτερης διαπραγμάτευσης.

Πάντως δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που το τελευταίο διάστημα διακρατούν την παραγωγή τους, πουλώντας με το σταγονόμετρο, ώστε απλά να καλύψουν κάποιες ανάγκες ρευστότητάς τους. «Όταν το λάδι ανεβαίνει υπάρχει μια ψυχολογία αναμονής. Είναι όπως το χρηματιστήριο», αναφέρει ο κ. Μαραγουδάκης. Το θέμα είναι πάντως να πουλάει κανείς στην άνοδο και να εκτιμά πάντα πιο είναι το κόστος διακράτησης. Sellή hold, το μεγάλο δίλημμα…

Keywords
Αναζητήσεις
ladiou times, times ladiou
Τυχαία Θέματα