Τηλεδιάσκεψη 5 ηγετών για Έμπολα και Ισλαμικό κράτος

Τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας (Ντέιβιντ Κάμερον, Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ, Ματέο Ρέντσι) θα πραγματοποιηθεί σήμερα με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τα «καυτά» θέματα του Έμπολα και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ θα γίνει συζήτηση και για την προσπάθεια εφαρμογής της συμφωνηθείσας εκεχειρίας στην Ουκρανία.

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται

να ζητήσει τις επόμενες εβδομάδες από το Κογκρέσο τη χορήγηση πρόσθετων κεφαλαίων τα οποία θα διατεθούν για την προσπάθεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού Έμπολα, δήλωσε ο διευθυντής του Λευκού Οίκου για θέματα προϋπολογισμού, Σον Ντόνοβαν. Ορισμένα από τα διαθέσιμα κεφάλαια που προορίζονται για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα, συμπεριλαμβανομένων των 30 εκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκαν τον περασμένο μήνα για να χορηγηθούν στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, λήγουν στις 11 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ήδη ο αριθμός των θυμάτων από τον Έμπολα έχει φτάσει τις 4,447 ενώ εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καταγραφούν ακόμη και 10.000 νέα κρούσματα κάθε εβδομάδα μέσα στους επόμενους δύο μήνες εάν δεν γίνουν εντατικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της νόσου.

Θέμα συζήτησης μεταξύ των πέντε ηγετών θα είναι επίσης ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ όσο και στη Συρία καθώς και οι προσπάθειες για την εφαρμογή της εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ήδη έγινε γνωστό ότι οι τζιχαντιστές σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Αμριγιάτ αλ Φαλούτζα, ένα από τα τελευταία προπύργια του ιρακινού στρατού στην επαρχία Αλ Άνμπαρ, μόλις 40 χλμ δυτικά της Βαγδάτης παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της όπως παραδέχθηκε και το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σε ό,τι αφορά την πόλη Κομπάνι της Συρίας, μέσα σε δύο ημέρες ο υπό τις αμερικανικές δυνάμεις συνασπισμός πραγματοποίησε 21 αεροπορικές επιδρομές και ο Μπαράκ Ομπάμα προέβλεψε ότι η εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους θα είναι μακροχρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα