Τι πρέπει να κάνουμε με τις αποδείξεις!

Του Γιώργου Αυτιά

Πολλοί ρωτούν τι θα γίνει από εδώ και μπροστά στα φορολογικά μας… Κρατώ αποδείξεις; Κάρτα ή αποδείξεις; Πόσα χρόνια τις κρατώ; Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει:

1. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κ.λπ.), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι τις κρατάμε 5 έτη! Δηλαδή τις αποδείξεις του 2016

τις κρατάμε έως το 2021!
2. Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου είναι πολύ παλιά (Ν.2238/1994), ισχύει πλέον με τον Ν.4174/2013 και δεν είναι πρόσφατη.
3. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015. Τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.
4. Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κ.λπ. (δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία) η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία.
5. Τι γίνεται αν δεν μπορώ να βγάλω κάρτα; Απλά χρησιμοποιείτε και την απόδειξη.

Συμπερασματικά: Κρατάτε τα πάντα που έχουν σχέση με αποδείξεις, γιατί η εφορία δεν κάνει αστεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα