«Θηλασμός και εργασία-Ας το κάνουμε να πετύχει!»

Με σύνθημα «Θηλασμός και εργασία-Ας το κάνουμε να πετύχει!» πραγματοποιήθηκε για έκτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.

Της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου

Στόχος αυτής της διοργάνωσης ήταν η ενίσχυση των δράσεων, ώστε να βοηθηθούν τα εκατομμύρια των εργαζόμενων μητέρων να προσφέρουν στα μωρά τους το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή, με την υποστήριξη ισχυρότερων εργασιακών πολιτικών, που προωθούν τον μητρικό θηλασμό.

Η Αθήνα

και άλλες 50 πόλεις «θήλασαν» δημόσια

Περισσότερες από 50 πόλεις συμμετείχαν την περασμένη Κυριακή στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού. Ανάμεσά τους και η Αθήνα, όπου 920 γυναίκες από όλη την Αττική ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανελληνίου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας. Ο ταυτόχρονος θηλασμός, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου, ήταν μια προσπάθεια απενοχοποίησης του δημόσιου θηλασμού και εξοικείωσης με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.

Η βοήθεια από μητέρα προς μητέρα

Πρόκειται για μια εκδήλωση-θεσμό, που καθιερώθηκε το 1992 από την WABA (Παγκόσμια συμμαχία για την προώθηση του θηλασμού), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF. Στην χώρα μας γιορτάζεται από 1 έως 7 Νοεμβρίου με στόχο την υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών για τον μητρικό θηλασμό. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε η μία την άλλη, δίνοντας πληροφορίες και ανταλλάσοντας συμβουλές. Σκοπός μας είναι όλο και περισσότερες μητέρες να καταφέρουν να θηλάσουν τα παιδιά τους και να μάθουν τρόπους να υπερνικούν τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες», μας λέει η κα Σμαρώ Κονσολάκη, διαχειρίστρια της ομάδας θηλασμού της Αττικής και μητέρα δύο παιδιών. «Ο δημόσιος θηλασμός σήμερα αντιμετωπίζεται με προκατάληψη, έτσι πολλές γυναίκες αναγκάζονται να διακόψουν τον θηλασμό, όταν αυτός πρέπει να περιορίζεται μόνο κατ’ οίκον. Εμείς καλούμε τις μητέρες να απελευθερωθούν από την όποια συστολή τους και να συμπεριλάβουν το θηλασμό στην καθημερινότητά τους. Ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της δεν είναι επίδειξη, είναι δικαίωμα», μας τόνισε κλείνοντας η κα Κονσολάκη.

Πολλαπλά τα οφέλη για παιδί και μητέρα

Η Εθνική πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού, το πρόγραμμα «ΑΛΚΥΟΝΗ», έρχεται να ανταποκριθεί στην ανάγκη για προαγωγή του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας. Η ανάγκη αποτυπώθηκε μέσα από την «Εθνική μελέτη καταγραφής των ποσοστών και των προσδιοριστικών παραγόντων του μητρικού θηλασμού», που κατέδειξε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά αποκλειστικού Μητρικού θηλασμού. Έτσι, παρά το γεγονός του υψηλού ποσοστού πρόθεσης για θηλασμό τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, που φτάνει στο 89%, τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού πέφτουν στο 41% την πρώτη μέρα, στο 21% τον πρώτο μήνα, στο 11% τον τρίτο και στο 0,9% τον έκτο. «Το μητρικό γάλα προστατεύει το βρέφος από λοιμώξεις, αλλεργίες και δερματίτιδες, ενισχύει τον δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί, ενώ και τα οφέλη για την υγεία της ίδιας της μητέρας είναι πολλαπλά. Είναι σαν ένα εμβόλιο για το παιδί, προκειμένου να αποκτήσει αντισώματα για τις αντιξοότητες, φυσικές και σωματικές, που μπορεί να αντιμετωπίσει με τον ερχομό του στον κόσμο», δήλωσε στην «Αττική freepress» η υπεύθυνη του έργου κα Ι. Αντωνιάδου–Κουμάτου, διευθύντρια Κοινωνικής & Αναπτυξιακής Παιδιατρικής.

Η UNICEF στην εκστρατεία για την ενίσχυση του μητρικού θηλασμού

Στην εκστρατεία για την ενίσχυση του μητρικού θηλασμού βρίσκεται και η UNICEF Ελλάδος μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε κλινικές, νοσοκομεία, φορείς και υπεύθυνους υγείας σε όλη τη χώρα. Στόχος είναι η διεύρυνση των σχετικών δράσεων και πρωτοβουλιών προς όφελος των παιδιών και των μητέρων. «Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος στη χώρα μας για την προώθηση του μητρικού θηλασμού. Αναγνωρίστηκαν από τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τα νοσοκομεία «ΑΤΤΙΚΟΝ» και Π.Γ.Ν. μαιευτήριο Αθηνών «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», καθώς και η ιδιωτική μαιευτική-γυναικολογική κλινική «ΜΗΤΕΡΑ», ως νοσοκομεία φιλικά προς τα βρέφη, που τηρούν τα 10 βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό», μας λέει ο κ. Ηλίας Λυμπέρης, γενικός διευθυντής της UNICEF Ελλάδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα