Δωρεάν οι μετακινήσεις τα πρωινά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους εργαζόμενους!

Το σχέδιο, που επεξεργάζεται ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, προβλέπει εισιτήρια με χρεώσεις ανά χιλιόμετρο, ανά ζώνη ή ακόμη και ανά γεωγραφική περιοχή και θα μπορεί να εφαρμοστεί μετά από ένα χρόνο. Την ίδια ώρα «ξηλώνεται» η διοίκηση του ΟΑΣΑ και ξεκινά έλεγχος οικονομικών στοιχείων.

«Στόχος της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να μην αυξηθούν τα κόμιστρα για τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, που

χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», δηλώνει στην «Αττική freepress» ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης συμπληρώνοντας ότι «η τιμολόγηση των κομίστρων δεν θα προκύψει αυθαίρετα, αλλά κατόπιν μελέτης που ήδη εκπονείται».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην «περάσει» την αύξηση του ΦΠΑ 23% στις μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών, οι οποίες θα εξακολουθούν να κοστίζουν 30€, πιέζοντας τους εκπροσώπους των θεσμών να μην αυξηθούν ούτε τα εισιτήρια. Με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, το απλό, ολόκληρο εισιτήριο από 1,20€ θα αυξηθεί σε 1,30€ και το μισό από 0,60€ σε 0,65€. Το σκεπτικό του υπουργείου είναι οι αυξήσεις αυτές να «παγώσουν» προς το παρόν, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και να επανεξεταστούν με έναν ορθολογικό καταμερισμό, όταν εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισιτηρίων, που θα βασίζεται στο ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αρχές του 2017.

«Οι υπηρεσίες του υπουργείου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, επεξεργάζονται μελέτη, η οποία αφορά σε ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο, αναδιοργάνωσης του κόστους και της λειτουργίας του Ομίλου του ΟΑΣΑ», σημειώνει ο κ. Σπίρτζης, «που θα αυξήσει τα έσοδα των συγκοινωνιακών φορέων, μέσω της αντιμετώπισης της εισιτηριοδιαφυγής, και θα περιορίσει τα έξοδα, βάζοντας υποχρεωτικούς στόχους βελτιστοποίησης του μεταφορικού έργου».

Για πρώτη φορά, μαζί με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, οι Έλληνες χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα έχουν στη διάθεση τους νέες μορφές εισιτηρίων όπως:

Το χιλιομετρικό εισιτήριο.Το γεωγραφικό εισιτήριο.Το εισιτήριο ανά «ζώνη» μετακινήσεων.

Βούληση του υπουργού Μεταφορών και της κυβέρνησης, μάλιστα, είναι να εξετάσουν σειρά μέτρων στήριξης για τις μετακινήσεις όχι μόνο των ανέργων, αλλά και των φτωχών, λαϊκών στρωμάτων, που χρησιμοποιούν συστηματικά λεωφορείο, τρένο, μετρό, προαστιακό, τραμ ή τρόλεϊ, νωρίς το πρωί για να πάνε στη δουλειά τους. Η εισήγηση που έχει δεχθεί ο κ. Σπίρτζης και την οποία εξετάζει θετικά είναι η καθιέρωση δωρεάν μετακινήσεων για την πρώτη μιάμιση με δύο ώρες της βάρδιας.

«Σταθερή πολιτική κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, είναι η στήριξη των ανέργων, των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των δοκιμαζόμενων λαϊκών στρωμάτων», τονίζει ο κ. Σπίρτζης συμπληρώνοντας ότι «για αυτό και ενόψει των συμπερασμάτων της σχετικής μελέτης, θα μείνει σταθερή η τιμή της κάρτας απεριορίστων διαδρομών». Σήμερα, οι άνεργοι δικαιούνται δωρεάν μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με την απλή επίδειξη της κάρτας ανεργίας. Μετά την εισαγωγή των ηλεκτρονικών συστημάτων, θα καθιερωθεί η «έξυπνη κάρτα ανέργων», που θα σκανάρεται από τα νέα μηχανήματα και θα επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση τους σε όλα τα μέσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη μείωση της τιμής της, οι μηνιαίες κάρτες μεταφορών εμφάνισαν μια άνοδο της τάξης του 20%, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο τους επόμενους μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα