Θεατές, ήρωες και η χαμένη ταυτότητα
Από την Ηρώ Μητρούτσικου
Η Κατερίνα Ευαγγελάτου ανέλαβε να σκηνοθετήσει στο Εθνικό ένα έργο που κάποιοι θα χαρακτήριζαν παλιό ή ξεπερασμένο. Ωστόσο, η νεαρή σκηνοθέτις κατάφερε να μιλήσει για το σήμερα χωρίς να χρειαστεί να εκσυγχρονίσει το έργο.
Θεατές
Δύο κολλητά δωμάτια σε ένα ξενοδοχείο τρίτης κατηγορίας μετά το τέλος του Εμφυλίου πολέμου (γύρω στο 1950). Στο πρώτο δωμάτιο ένα ζευγάρι μικροπωλητών (Νικόλας Παπαγιάννης, Στεφανία Γουλιώτη), που αγωνίζεται για να επιβιώσει. Ο άντρας, ανάπηρος και ανίκανος λόγω του πόλεμου, πρώην ταγματασφαλίτης, που έχει καταντήσει, πια, φερέφωνο
Με την ίδια απάθεια θα αντιμετωπίζει την ιστορία και η, παντρεμένη με ναυτικό, γκόμενά του (Άλκηστις Πουλοπούλου), η οποία θα εισβάλει στο δωμάτιό του αργότερα. Με την ίδια απάθεια αντιμετωπίζει κι αυτός την γκόμενα, παρότι εκείνη τρέφει συναισθήματα και κάνει όνειρα για τους δύο τους!
Το αρχικό σκηνικό (Ελένη Μανωλοπούλου), οι τοίχοι του ξενοδοχείου, αποτελούνται από τα ελληνικά πλαστικά σημαιάκια των παρελάσεων. Οι θεατές καλούνται να αφαιρέσουν όσα σημαιάκια τους εμποδίζουν να βλέπουν όσα διαδραματίζονται μέσα στα δύο δωμάτια κι έτσι παίρνουν κι αυτοί μέρος στην ηδονοβλεψία και στη συνθήκη της κλειδαρότρυπας, όπως και ο τεμπέλης ένοικος του ξενοδοχείου.
Η Γουλιώτη μας έχει συνηθίσει σε πολύ καλές ερμηνείες. Το μόνο που έχω να προσάψω εδώ ήταν ότι συχνά δεν ακούγαμε κάποια από όσα έλεγε το ζευγάρι. Ωστόσο, την έκπληξη της παράστασης την κάνει ο Ν. Ψαρράς! Αγνώριστος, σαν νευρόσπαστος αίλουρος πηδά όλη την ώρα από το κρεβάτι στο τραπέζι κι από εκεί στο σκαμνί, δεν ησυχάζει και δεν ηρεμεί ποτέ, ούτε με την γυναικεία παρουσία. Όπως περνά ανώφελα και χωρίς αποτέλεσμα την ώρα του με τις πορνοφωτογραφίες, έτσι ηδονιστικά κατασκοπεύει και τους γείτονές του. Απαθής παρακολουθεί το μακελειό και μετά τον θάνατο εισβάλλει στο δωμάτιό τους. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι τα λεφτά και οι γυναίκες, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να βγάζει λόγους στο τέλος του έργου, εξυψώνοντας σε προτέρημα το να κοιτάει ο καθένας τον εαυτό του.
Έχουμε, λοιπόν, δύο εκ διαμέτρου αντίθετα ζευγάρια, που το ένα το συνδέει η παλιά αγάπη, το άλλο μόνο το σεξ και το συμφέρον, αλλά, παρόλα αυτά, κανείς τους δεν επικοινωνεί με κανέναν. Έτσι, η Ευαγγελάτου και ο Ψαρράς, κάνοντας μία πολύ καλή παράσταση, καταφέρνουν να μετατρέψουν ένα δράμα σε τραγική κωμωδία και έτσι να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο το νόημα του έργου. Παρότι, ο Μάριος Ποντίκας έγραψε το έργο πριν 40 περίπου χρόνια, για να μιλήσει για την Ελλάδα του τότε, τελικά αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά επίκαιρο και παγκόσμιο. Η σημερινή κοινωνία, παρότι δεν έχει ζήσει κανέναν πόλεμο, διακρίνεται από την ίδια αποξένωση και απάθεια, συναισθηματική σκληρότητα και αδιαφορία για τα πολιτικά. Η αστική νοοτροπία του: ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του και δεν μας νοιάζει ο διπλανός μας, ούτε τα κοινά, σήμερα είναι πολύ πιο έντονη. Ας μην μας εκπλήσσει πώς φτάσαμε στην σημερινή οικονομική κρίση, όταν και οι δύο προηγούμενες γενιές είχαν τέτοια προβληματική συμπεριφορά. Αν και οι περισσότερες παραστάσεις τελειώνουν την Κυριακή των Βαΐων, οι «Θεατές» θα συνεχίσουν και μετά το Πάσχα στο Εθνικό (κτίριο Τσίλλερ, Ομόνοια) Τετάρτες και ΣΚ.
Το έπος του Διγενή Ακρίτα
Για μια ακόμα φορά μας απογοήτευσε ο Δημ. Λιγνάδης. Είχε μια καταπληκτική ιδέα για μια διαφορετική παρουσίαση του αφηγηματικού έπους του Διγενή Ακρίτα, το οποίο τραγουδήθηκε από γενιά σε γενιά, από τον 14ο αιώνα μέχρι σήμερα, η οποία, όμως, ιδέα δεν κατάφερε να έχει ένα εξίσου καλό αποτέλεσμα. Το concept ήταν ότι μία συντηρητική παρουσιάστρια και πέντε ομιλητές (τρεις καλλιτέχνες, ένας παπάς κι ένας πολιτικός) δίνουν, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού θεάτρου, μια διάλεξη πάνω στο έπος, κατά την διάρκεια της οποίας συμβαίνουν διάφορα τραγελαφικά. Ωστόσο, η παράσταση κούραζε πολύ, γιατί δεν γίνεται και να θες να ακουστεί μεγάλο μέρος του κειμένου και να υπονομεύσεις τον κάθε ομιλητή...
Γκιγιόμ, γλυκιά μου
Το «Low Budget Festival» γίνεται κάθε χρόνο στο γκαράζ του Ιδρύματος Μιχ. Κακογιάννης και φέτος «μιλάει… γαλλικά». Νέοι δημιουργοί παρουσίασαν (μεταφρασμένα) γαλλικά έργα και, τώρα, το φεστιβάλ κλείνει με την κωμωδία «Γκιγιόμ, γλυκιά μου», ένα αυτοβιογραφικό έργο του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γκιγιόμ Γκαλιέν. Η πρεμιέρα έγινε την Πέμπτη κι όπως όλες οι παραστάσεις του φεστιβάλ, παίζεται για τέσσερις βραδιές (μέχρι αύριο, Κυριακή 9.30).
Πρόκειται για έναν αυτοσαρκαστικό, απόλυτα αυτοβιογραφικό μονόλογο, που μιλά με χιούμορ για το δράμα του «Βενιαμίν» μιας οικογένειας. Η μητέρα, μια και δεν είχε κόρη, αποφάσισε ότι ο τελευταίος της γιος είναι κορίτσι, πράγμα που πίστευε και το παιδί! Ο ή η Γκιγιόμ θα περάσει απίστευτες, κωμικοτραγικές περιπέτειες μέχρι να ανακαλύψει τι στ’ αλήθεια θέλει και ποιός πραγματικά είναι, θα ψάξει και, ίσως, θα ανακαλύψει την ερωτική του ταυτότητα και συμπεριφορά μακριά από την επιρροή της οικογένειας, στην οποία όμως επανέρχεται για επιβεβαίωση...
Την υπέροχη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαριάννα Κάλμπαρη. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας εναλλάσσοντας ρόλους ανάμεσα στον Γκιγιόμ και τη μητέρα του. Η ομάδα «ΚΑΤΑΛΑΘΟΣ» (Φ. Αθερίδου, Ιω. Καπελέρης, Φ. Μπακλατζίογλου, Γ. Μπισμπικόπουλος), η οποία φέτος έκανε το «SuperNova», πλαισιώνει τον Μαυρογεωργίου, ζωντανεύοντας μπροστά μας ξεκαρδιστικές σκηνές!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- H Ευδοκία Ρουμελιώτη έπεσε από τον δεύτερο όροφο Νοσοκομείου!
- Xειροπέδες στον πρόεδρο των κτηνοτρόφων μετά από μήνυση των Carrefour
- ΦΡΙΚΗ: Ζούσε με ένα πτώμα στον καναπέ του για μήνες
- Έλενα Ράπτη:Ντυμένη στα μαύρα και με δάκρυα στα μάτια θα πει το τελευταίο αντίο….
- Μυστήριο παραμένει η αυτοκτονία του στελέχους τράπεζας στη Μυτιλήνη
- ΑΣΕΠ: Τα αποτελέσματα για την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης
- Γραφεία συνοικεσίων: Η μεγάλη επιστροφή της θείας απ’ το Σικάγο
- Αυτά είναι τα ακίνητα του Άκη Τσοχατζόπουλου
- Επεισόδια στο Εφετείο στη δίκη για τα Ζωνιανά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Παιδικές &εφηβικές ανησυχίες
- Η Die Welt εγκαλεί το Σόιμπλε για τα κατοχικά δάνεια
- «Θρησκευτικός εμφύλιος» με πάνω από 200 νεκρούς στο Ιράκ
- Η αντιπρόταση ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό
- Διετή παράταση έδωσε η Κομισιόν στην Ισπανία
- Θεατές, ήρωες και η χαμένη ταυτότητα
- Το κρίσιμο 5% των Γερμανών πολιτών

- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Θεατές, ήρωες και η χαμένη ταυτότητα
- Παιδικές &εφηβικές ανησυχίες
- «Θρησκευτικός εμφύλιος» με πάνω από 200 νεκρούς στο Ιράκ
- Η αντιπρόταση ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό
- Η Die Welt εγκαλεί το Σόιμπλε για τα κατοχικά δάνεια
- Το κρίσιμο 5% των Γερμανών πολιτών
- Διετή παράταση έδωσε η Κομισιόν στην Ισπανία
- Στα σκουπίδια καταλήγουν χιλιάδες εμβόλια
- Μνημόνιο: Επώδυνη περιπέτεια χωρίς ορατή επιστροφή
- ΑΕΚ δεν είσαι η μόνη…
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία
- Παραμένει στη φυλακή η Νάντια των Pussy Riot στην Ρωσία
- Οι βραδινές κληρώσεις του SUPER 3
- Αλ. Ντάουνερ: Ζητά διορισμό Ελληνοκύπριου συνομιλητή για Κυπριακό
- ΤΑΙΠΕΔ: Διαδικτυακή πλατφόρμα e-auction για την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων
- Παβία: Οι κάτοικοι δεν έχουν να πληρώσουν δημοτικά τέλη
- Έχτισε στον τοίχο τον νεκρό πατέρα του!
- Πώς οι αναζητήσεις στη Google επηρεάζουν το χρηματιστήριο!
- Παραίνεση Die Welt σε Σόιμπλε να μιλήσει για τις γερμανικές αποζημιώσεις