ΑΕΚ δεν είσαι η μόνη…

Έχοντας να αντιμετωπίσει τη δυσκολότερη περίοδο της 89χρονης ιστορίας της, η ΑΕΚ πλέον είναι μια ανάσα από τη Football League στην καλύτερη (;) των περιπτώσεων και ίσως και στην ερασιτεχνική κατηγορία, αν επιλεχθεί αυτό το μοντέλο για ένα βιωσιμότερο μέλλον…

Η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, την Πέμπτη 25 Απριλίου απέρριψε την έφεση της Ένωσης, διατηρώντας ως έχει την τιμωρία

που είχε επιβληθεί στην «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ από την επιτροπή της Super League.

Πάντως, το δρόμο του υποβιβασμού έχουν ακολουθήσει δεκάδες σπουδαίες ομάδες, που κάτω από διαφορετικές συνθήκες και παράγοντες βρέθηκαν να αγωνίζονται σε υποδεέστερη κατηγορία.

Ας δούμε μερικές περιπτώσεις:

Γιουβέντους

Η «Μεγάλη Κυρία» της Ιταλίας, κατέκτησε το Μάιου του 2006 το πρωτάθλημα αλλά λίγες ημέρες μετά.. τα χαμόγελα όλων των φίλων της ομάδας πάγωσαν. Η Γιουβέντους ήταν μεταξύ των συλλόγων που μπλέχτηκαν στο τεράστιο σκάνδαλο στημένων αγώνων «Calciopoli» και η ιταλική αθλητική δικαιοσύνη αποφάσισε να την τιμωρήσει, στέλνοντάς την στη Serie B για πρώτη φορά στην ιστορία της και αφαιρώντας της ταυτόχρονα τα δύο τελευταία της πρωταθλήματα με Καπέλο.

Μίλαν

Ακόμα μια μεγάλη της Ιταλίας, έχει βιώσει τον υποβιβασμό και μάλιστα δύο φορές. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 η Μίλαν, υπέστη δύο οδυνηρούς υποβιβασμούς μέσα σε μία μόλις τριετία. Ο πρώτος, το 1980, ήταν για εξωαγωνιστικούς λόγους, με τους Μιλανέζους να είναι «μπλεγμένοι» στο περιβόητο σκάνδαλο στημένων αγώνων με την ονομασία «Τοτονέρο» και να παίρνουν μετά από απόφαση της δικαιοσύνης το δρόμο για τη Serie B.

Τη σεζόν 1981-82 η Μίλαν υποβιβάστηκε για αγωνιστικούς λόγους. «Κατάφερε» και πήρε μόνο 3 νίκες στα πρώτα 15 ματς του πρώτου γύρου και πέτυχε μόλις 21 γκολ σε όλο το πρωτάθλημα!

Τις τελευταίες πέντε αγωνιστικές η Μίλαν έκανε προσπάθεια για την παραμονή όμως δεν τα κατάφερε και σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα αποτελέσματα…

Φιορεντίνα

Η Φιορεντίνα, του μεγάλου Γκαμπριέλ Μπατιστούτα τη σεζόν 1992-93, αποχαιρέτησε τη μεγάλη κατηγορία μετά από 55 χρόνια συνεχούς παρουσίας.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το μεγάλο νησί έχει να επιδείξει πολλές ιστορίες με κορυφαίες ομάδας που υποβιβάστηκαν. Οι φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σίγουρα θα ήθελαν να ξεχάσουν το 1974, όταν η ομάδα τους υποβιβάστηκε χάνοντας την τελευταία αγωνιστική από τη συμπολίτισσα Μάντσεστερ Σίτι.

Λίβερπουλ

Η θρυλική Λίβερπουλ, βίωσε και αυτή τον υποβιβασμό. Το 1954, στη χειρότερη χρονιά στην πολύχρονη ιστορία του συλλόγου πήραν το δρόμο στη δεύτερη τη τάξη κατηγορία. Η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ τερμάτισε τελευταία έχοντας μόλις 9 νίκες σε 42 αγώνες, ενώ είχε χάσει σε περισσότερα από τα μισά παιχνίδια που έδωσε (23).

Νιούκαστλ

Η πρόσφατη ιστορία, μας φέρνει στο μυαλό ακόμα ένα υποβιβασμό στο νησί. Η Νιούκαστλ το 2009 αποχαιρέτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της, την Πρέμιερ Λιγκ.

Νότιγχαμ Φόρεστ

Η ιστορική ομάδα της Νότιγχαμ Φόρεστ, τη δεκαετία του 1990 πηγαινοέρχεται μεταξύ της μεγάλης κατηγορίας και της Division 1 και μετέπειτα Championship του αγγλικού ποδοσφαίρου. Το 1999 ήταν η τελευταία φορά που αγωνίστηκε στην Πρέμιερ Λιγκ, στην οποία ουδέποτε επέστρεψε. Ο υποβιβασμός αυτός ήταν ο τρίτος στα τελευταία επτά χρόνια.

Ατλέτικο Μαδρίτης

Αν και το 1996 έμοιαζε σαν παραμύθι έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα Ισπανίας, η Ατλέτικο Μαδρίτης τέσσερα χρόνια μετά οδηγήθηκε στον υποβιβασμό. Έχοντας στο ρόστερ της παίκτες όπως οι Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊν, Χοσέ Μολίνα, Σαντιάγκο Σολάρι, Κίκο, Ρούμπεν Μπαράχα και Χουάν Κάρλος Βαλερόν κατάφερε να πάρει το δρόμο του υποβιβασμού, διότι ως γνωστόν τα... «ρόστερ δεν παίζουν μπάλα». Η προτελευταία θέση οδηγούσε αναπόφευκτα στη Segunda Division και έτσι γινόταν η πρώτη χρονιά που η Ατλέτικο έπεφτε, μετά το 1934.

Μονακό

Ποιος να το φανταζόταν. Η ομάδα του Πριγκηπάτου, με τα 7 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα και την παρουσία σε τελικό Champions League (2004 με Πόρτο) και UEFA (1992 με Βέρντερ), γνώρισε και αυτή τον υποβιβασμό.

Το 2011, μετά το θάνατο του βασικού της χρηματοδότη, του Πρίγκηπα Ρενιέ, ο διάδοχός του Αλβέρτος μείωσε σιγά σιγά την οικονομική συνεισφορά του Πριγκιπάτου προς το ποδόσφαιρο. Η ομάδα βρέθηκε ένα βήμα από την οικονομική διάλυση, αποτέλεσμα ατού να γίνουν σοβαρές περικοπές στο ρόστερ, και να έρθει ο υποβιβασμός το 2011, την τελευταία αγωνιστική, χάνοντας με 2-0 από τη Λιόν, στο «Λουί Ντε».

Keywords
Τυχαία Θέματα