Τα σενάρια της κάλπης : Η κατάρρευση της γραμμής του «έντιμου συμβιβασμού» φέρνει εκλογές

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης δεν είναι η άμεση διενέργεια εκλογών. Καθώς στρατηγική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και δρομολόγηση της λήψης βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Αυτή η επιδίωξη εντάσσεται στα πλαίσια της επίτευξης ενός «έντιμου συμβιβασμού» με τους δανειστές. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό τότε οι κάλπες είναι μπροστά μας.

Ελάχιστα τα περιθώρια υποχωρήσεων για τον Τσίπρα

Πρέπει να είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να συναινέσει στην νομοθέτηση νέων δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο από το 2019 και μετά. Καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε την πολιτική του αυτοκτονία και την εκλογική εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται αρκετές μονάδες πίσω από την Νέα Δημοκρατία. Ταυτόχρονα η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συσσωρεύει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Ακριβώς για αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την κίνηση με το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους και την απαλλαγή των νησιών του Βορείου Αιγαίου από την αύξηση του ΦΠΑ.

Με αυτή του την κίνηση είχε ως στόχο να βρει σημεία επαφής με κομμάτια της κοινωνίας που έχουν αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την μνημονιακή του στροφή, γεγονός που σχετίζεται και με την δημοσκοπική κατάρρευση του κυβερνητικού κόμματος. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ήθελε να αποστείλει ένα σαφές μήνυμα προ τους δανειστές πως δεν πρόκειται να υποκύψει σε κάθε τους απαίτηση και πως είναι διατεθειμένος -αν οι πιέσεις ενταθούν- να επιλέξει την «ηρωική έξοδο» των εκλογών.

Από την άλλη για τον Γερμανικό παράγοντα η κυβέρνηση Τσίπρα δεν συνιστά ακόμη καμένο χαρτί. Κυρίως γιατί έχει την δυνατότητα να περνά επώδυνα μέτρα με ελάχιστες κοινωνικές αντιδράσεις και επιπλέον γιατί δεν θέλουν η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνηση να χρησιμοποιηθεί τόσο σύντομα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουν αναπάντητη μια ενδεχόμενη «ανταρσία» εκ μέρους του Τσίπρα.

Το ποιοτικό στοιχείο που διαφοροποιεί την υπάρχουσα κατάσταση από τις προηγούμενες κρίσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι οι διαφωνίες που έχουν εμφανιστεί στο εσωτερικό των θεσμών, αναφορικά με την αντίδραση των Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ απέναντι στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, με τους Γάλλους, την Κομισιόν και κυρίως του Σοσιαλδημοκράτες να τονίζουν πως τα έκτακτα μέτρα Τσίπρα δεν συνιστούν παραβίαση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Σε κάθε περίπτωση αν ο Σόιμπλε επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την πολιτική ταπείνωση της ελληνικής κυβέρνησης ως προεκλογικό χαρτί στην Γερμανία, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι να επιλέξει την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης με διάφορα προσχήματα, οδηγώντας αναγκαστικά τον Αλέξη Τσίπρα στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών περίπου τον Φλεβάρη. Καθώς αν μέχρι τότε δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία χάνεται το «τρένο» της ποσοτικής χαλάρωσης και η κυβέρνηση δεν θα έχει πια τίποτα να χάσει.

Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών δεν συνιστά ένα απίθανο σενάριο. Καθώς όσο περνά ο πολιτικός χρόνος η φθορά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα θα γίνεται όλο και περισσότερο μη αναστρέψιμη καθιστώντας την επιλογή της κάλπης αναπόδραστο όρο πολιτικής επιβίωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Το άρθρο Τα σενάρια της κάλπης : Η κατάρρευση της γραμμής του «έντιμου συμβιβασμού» φέρνει εκλογές εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα