Τα «παιχνίδια πολέμου» Ουκρανίας- Ρωσίας έριξαν το Boeing

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η συντριβή ή μάλλον καλύτερα η κατάρριψη του μοιραίου Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, που πραγματοποιούσε τη διαδρομή Κουάλα Λουμπούρ- Άμστερνταμ την Πέμπτη το απόγευμα, στην περιοχή Σαχτάρ της Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, οδήγησε στο θάνατο 298 ανθρώπους, οι οποίοι φαίνεται πως βρήκαν ακαριαίο θάνατο.

Οι πρώτοι άνθρωποι και διασώστες που έφτασαν επί τόπου μιλούν για τρομακτικές

σκηνές, που δε χωρά ο ανθρώπινος νους και είναι δύσκολο να αποτυπώσει ο φωτογραφικός φακός. Διαμελισμένα πτώματα και μυρωδιά καμένης ανθρώπινης σάρκας, ανάμεσα σε θραύσματα και κατεστραμμένα κομμάτια του αεροπλάνου συνθέτουν ένα τραγικό σκηνικό.

Στο μεταξύ, το αεροπλάνο καταρρίφθηκε στην περιοχή Σαχτάρ του Ντόνετσκ, ενώ πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων και πέντε λεπτά πριν εισέλθει στον ρωσικό εναέριο χώρο, ένα σημείο που παραμένει στο κέντρο της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανών και φιλορώσων, από ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πάντως να απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς που προέρχονται από την Ουκρανία.

Αλληλοκατηγορίες Ουκρανίας- Ρωσίας για την κατάρριψη

Η κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά τεταμένη με τις συγκρούσεις μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων αυτονομιστών να μαίνονται, ενώ, η Ουκρανία κατηγορεί ευθέως τους αυτονομιστές πως κατέρριψαν το αεροσκάφος με πύραυλο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για ατύχημα αλλά για τρομοκρατική ενέργεια», λέγοντας ότι «είναι η τρίτη αεροπορική τραγωδία που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ουκρανία μετά τα αεροσκάφη An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που καταρρίφθηκαν από το έδαφος της Ρωσίας». «Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το Boeing να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γερασένκο, ο οποίος μέσω ανάρτησής του στο Facebook εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους ρωσόφωνους και στον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν: «Ο κυνισμός του Πούτιν και των τρομοκρατών δεν έχει όρια. Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, ανοίξτε τα μάτια σας. Βοηθήστε μας. Πρόκειται για πόλεμο ανάμεσα στο καλό και το κακό. Στο βίντεο με την πρόσκρουση, ακούγονται κάποιοι να φωνάζουν ότι είναι όμορφο θέαμα. Απάνθρωποι».

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Πέμπτη, το Κίεβο για την τραγωδία, λέγοντας πως «εάν είχε τηρηθεί η εκεχειρία στην περιοχή και δεν ξεκινούσαν τις επιθέσεις εναντίον των αποσχιστών δεν θα συνέβαινε αυτό το περιστατικό».

Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία Αλεξάντερ Μποροντάι κατηγόρησε τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ότι «κατέρριψαν το Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών. Προφανώς πρόκειται για ένα επιβατικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας», είπε ο Μποροντάι στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Rossiya 24.

Το σίγουρο είναι πως ο πύραυλος με τον οποίο καταρρίφθηκε το αεροσκάφος είναι ρωσικής κατασκευής, ωστόσο το όπλο έχουν και οι δύο πλευρές. Παράλληλα, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, οι αμερικανικοί δορυφόροι κατέγραψαν το κτύπημα στο αεροπλάνο, όχι το σημείο εκτόξευσης του πυραύλου.

«Το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ ζήτησε «να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης» και διευκρίνισε, πως «το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν από τη συντριβή του».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Νατζίμπ δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους. «Οι ουκρανικές αρχές εικάζουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, η Μαλαισία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα αίτια της τραγωδίας», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εθνικότητες των θυμάτων του μοιραίου Boeing

Εξάλλου, γνωστοποιήθηκαν από πηγές των αρχών της Ολλανδίας από όπου αναχώρησε το Boeing της Malaysia Airlines οι εθνικότητες των επιβατών της μοιραίας πτήσης, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί εάν σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη του πληρώματος.

Συγκεκριμένα ήταν 278 επιβαίνοντες από τους οποίους οι περισσότεροι, 173 ήταν Ολλανδοί, ενώ 44 ήταν υπήκοοι Μαλαισίας. Στο αεροπλάνο βρίσκονταν ακόμα 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι, 1 Καναδός και 1 Νεοζηλανδός.

Διαβάστε επίσης:

Βρέθηκε το δεύτερο “μαύρο κουτί” του μοιραίου αεροσκάφους

Απίστευτα σενάρια για την κατάρριψη του Boeing – Στόχος ήταν το αεροπλάνο που μετέφερε τον Πούτιν;

Και επισήμως δεν υπήρχαν Έλληνες μέσα στο Boeing

Πούτιν: «Τα συλλυπητήρια μου στον πρόεδρο της Μαλαισίας»

Μεγάλες αερογραμμές αναστέλλουν τις πτήσεις πάνω από την Ουκρανία

Την οδύνη του εξέφρασε ο Ολλανδός πρωθυπουργός

Ανατριχιαστικό: Επιβάτης του Boeing έστειλε προφητικό μήνυμα πριν το ταξίδι [φωτό]

Το άρθρο Τα «παιχνίδια πολέμου» Ουκρανίας- Ρωσίας έριξαν το Boeing εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα