Τα μισά τρόφιμα του πλανήτη καταλήγουν στα σκουπίδια!

Περίπου 2 δισ. τόνοι, με άλλα λόγια τα μισά περίπου παγκοσμίως παραγόμενα τρόφιμα, καταλήγουν να γίνονται απόβλητα μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με μελέτη του ιδρύματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι ερευνητές «καρφώνουν» τις αυστηρές ημερομηνίες λήξης των προϊόντων, την πολιτική «1+1 δώρο» των εταιρειών και τις απαιτήσεις των καταναλωτών της δύσης για αισθητικά τέλειες τροφές. Παράλληλα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι μη σωστές μηχανικές και γεωργικές πρακτικές σε συνδυασμό με τις ανεπαρκείς υποδομές αποθήκευσης ορισμένες φορές οδηγούν στην καταστροφή των προϊόντων σε γρηγορότερη

κλίμακα.

Ειδικότερα, για την περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας, η έρευνα αποκάλυψε ότι δεν γίνεται συγκομιδή του 30% των καλλιεργειών κηπευτικών, αφού δεν ανταποκρίνονται στα αυστηρά πρότυπα λιανικής πώλησης, ενώ πάνω από τα μισά τρόφιμα που αγοράζονται από τις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής δεν φτάνουν ποτέ στους καταναλωτές.
Συνέπεια των παραπάνω είναι η κατασπατάληση του νερού για καλλιέργειες, οι οποίες τελικά δεν φτάνουν ποτέ στον καταναλωτή. Χαρακτηριστικά, οι ανάγκες νερού στην παραγωγή τροφίμων θα φτάσει στα 10 - 13 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι το 2050, δηλαδή 2,5 - 3,5 φορές περισσότερο σε σχέση με την παγκόσμια κατανάλωση γλυκού νερού σήμερα!

Οι ερευνητές τονίζουν ότι θα μπορούσαν να παρέχονται 60 - 100 % παραπάνω τρόφιμα με την εξάλειψη των «πεταμένων» τροφίμων, ενώ την ίδια στιγμή θα γινόταν εξοικονόμηση ενέργειας και υδάτινων και γεωργικών πόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα