Τα… δείπνα συνεχίζονται στη Νέα Δημοκρατία

Μπορεί τα όργανα του κόμματος να συνεδρίασαν και το θέμα αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ να έκλεισε εν τη γενέσει του, ωστόσο υπάρχει στο παρασκήνιο κλίμα αμφισβήτησης, το οποίο δεν έχει εκδηλωθεί ή για την ακρίβεια στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Τη Νέα Δημοκρατία στα μέσα ενημέρωσης εκπροσωπούν μόνο οι βουλευτές, που βρίσκονται στο πλευρό του

Αντώνη Σαμαρά.

Ένα μεγάλο κομμάτι των στελεχών έχει αποφασίσει να μην εκτίθεται και να μην μπει στο κάδρο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Μπροστάρηδες στην εκπροσώπηση του κόμματος είναι ο Άδωνης Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Γιάννης Βρούτσης και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη δεν εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης και αυτό είναι κάτι που έχουν παρατηρήσει στη Συγγρού.

Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας κυριαρχεί, κυρίως ανάμεσα στους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, η πεποίθηση πως το κλίμα αλλάζει για την Νέα Δημοκρατία προς το καλύτερο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης και παράλληλα μείωση της «ψαλίδας» ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Όμως κυριαρχεί και προβληματισμός γιατί η μείωση της «ψαλίδας» δεν οφείλεται στην καλυτέρευση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά στην πτώση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κατ´ ιδίαν συζητήσεις στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αμφισβητούν την τακτική Σαμαρά και περιμένουν ένα λάθος για να βγουν στο «αντάρτικο». Η εικόνα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Την ίδια ώρα, τα δείπνα και οι συγκεντρώσεις συνεχίζονται σε ταβέρνες, σε σπίτια, αλλά και σε ξενοδοχεία. Οι δύο τελευταίες «μαζώξεις» έγιναν η μία στην Αθηναϊκή Λέσχη και η δεύτερη στο ξενοδοχείο Embassy. Εκεί βρέθηκαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εμφανίστηκαν προβληματισμένοι για την πορεία του κόμματος.

Είναι κοινό μυστικό πως υπάρχουν στελέχη, που κινούνται στην κατεύθυνση να μαζευτούν οι 27 υπογραφές, που απαιτούνται για να αμφισβητηθεί ευθέως ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βεβαίως είναι αποφασισμένος να τηρήσει σκληρή γραμμή στο εσωκομματικό πεδίο, καθώς θεωρεί πως ήταν γενναιόδωρος και έδωσε την ευκαιρία σε όλους όσοι επιθυμούν να τον αμφισβητήσουν.

Σημείο αναφοράς στο εσωτερικό του κόμματος αποτελεί η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία όταν ερωτάται απαντά πως πρέπει να γίνει έκτακτο συνέδριο, παραμένοντας πιστή στη γραμμή που έχει κρατήσει από τις εκλογές και μετά.

Ο Κώστας Καραμανλής έχει συναντήσεις στο γραφείο του με στελέχη του κόμματος, ενώ πληροφορίες- που κυκλοφορούν χωρίς να διαψεύδονται- αναφέρουν πως συνεργάτες του έχουν συναντήσεις και με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επίσης δεν διαψεύδονται ο κ. Καραμανλής βλέπει με «καλό μάτι» τις κινήσεις Τσίπρα, χωρίς να αναφέρει το ίδιο ωστόσο και για τις κινήσεις Βαρουφάκη. Ο κ. Καραμανλής πάντως έχει αποφασίσει προς το παρόν να μην αναφέρεται στα εσωκομματικά ζητήματα.

Το ιερατείο της Συγγρού

Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν πάνω από 50 στελέχη, τα οποία έχουν μόνο κομματικές θέσεις και αποτελούν τις «κολώνες» του κόμματος, που ανήσυχοι παρακολουθούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αυτά τα στελέχη που είναι αγνοί υποστηρικτές του κόμματος και αγωνιούν είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο. Μάλιστα, δεν έχουν αναφορά σε πρόσωπα αλλά μόνο στο κόμμα και ουσιαστικά αποτελούν την εγγύηση για το τι και αν θα συμβεί στη Νέα Δημοκρατία το επόμενο διάστημα.

Αυτή η ομάδα, που λειτουργεί άτυπα, αποτελεί έναν ξεχωριστό πόλο στο εσωτερικό του κόμματος. Πραγματοποιεί συναντήσεις, που δε γίνονται γνωστές, ετοιμάζει προτάσεις και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να αποκτήσει και έκφραση ως το διαφορετικό στο κόμμα. Πρόκειται για έμπειρα, «μπαρουτοκαπνισμένα» στελέχη, τα οποία φιλοδοξούν να εγγυηθούν τόσο την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, όσο και τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Σε αυτό το πλαίσιο πολλοί υπενθυμίζουν πως ο κ. Καραμανλής όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ ήρθε από το πουθενά, κανείς δεν τον περίμενε ως υποψήφιο αρχηγό και μετέπειτα πρωθυπουργό της χώρας. Έτσι κι αυτή η ομάδα των στελεχών, αν τα πράγματα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα, θα κινηθεί ώστε να κάνουν στην άκρη όσα στελέχη «δηλητηριάζουν» το κόμμα. Η ίδια ομάδα δεν σταματά να υποστηρίζει πως αρχηγούς βγάζουν εκείνοι, γιατί ψηφίζει η βάση.

Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν την ώρα που η κατάσταση στη χώρα δεν είναι η καλύτερη δυνατή, με τη διαπραγμάτευση να προχωράει με ρυθμούς χελώνας και την πραγματική οικονομία να αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα προβλήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα