Βουλή: Ασυμφωνία και στο νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Αντιπαράθεση σε οξείς τόνους μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώθηκε και στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την βουλευτή και εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ (και

πρώην δημοσιογράφο της ΕΡΤ) Αγλαΐα Κυρίτση «η ΕΡΤ έκλεισε πραξικοπηματικά και με βίαιο και φασιστικό τρόπο», ενώ κλιμακώνοντας την επίθεσή της στην προηγούμενη κυβέρνηση, έκανε λόγο για «φασιστικό λουκέτο που ευνόησε τα ιδιωτικά κανάλια και την ιδιωτική εταιρεία DIGEA». «Η χούντα μόνο το κοινοβούλιο έκλεισε. Ούτε την ΕΡΤ έκλεισε ούτε τη Δικαιοσύνη», απάντησε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, η οποία προέβλεψε πως «με τις προσλήψεις δεν θα μπορεί η ΕΡΤ να κάνει ούτε μία παραγωγή».

Αναφερόμενος στο «πνεύμα» του νομοσχεδίου, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τόνισε πως «ο κεντρικός στόχος της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ δεν είναι να αποκαταστήσουμε ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας στην ελεύθερη δημόσια τηλεόραση και ενημέρωση». Όπως είπε ο κ. Παππάς για τον αριθμό των εργαζομένων, που θα επαναπροσληφθούν, αυτοί ανέρχονται σε 1.559 άτομα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπουργός Επικρατείας, την 11η Ιουνίου η ΕΡΤ είχε 2.911 απασχολουμένους. Από αυτούς οι 2.655 ήταν τακτικό προσωπικό και οι 202 ήταν με συμβάσεις έργου και 55 Προσωπικό Ειδικών Θέσεων. Από τους 2.911 εργαζόμενους οι 350 έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και 652 εργάζονται από την περίοδο της Δημόσιας Τηλεόρασης και 94 από την ΝΕΡΙΤ.

Όσον αφορά στα οικονομικά της ΕΡΤ ο κ. Παππάς επεσήμανε πως με υπολογιζόμενο μέσο ατομικό κόστος 24.000 ευρώ για τους νυν εργαζόμενους και 20.000 ευρώ ετησίως για τους νεοπροσλαμβανόμενους το συνολικό μισθολογικό κόστος θα είναι 50 – 60 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τόνισε πως «με τη διατήρηση του τέλους στα 3 ευρώ για τους 5,5 εκατ. λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα έσοδα θα είναι 190 εκατ. ευρώ το χρόνο».

Keywords
Τυχαία Θέματα