Συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο Τζιτζικώστας

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα να προσκαλέσει την Χρυσή Αυγή να συμμετάσχει στην παρακολούθηση της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αλλά και το (τουλάχιστον άτυχο) παράδειγμα που χρησιμοποίησε παραλληλίζοντας έμμεσα το ΠΑΣΟΚ με τη Χρυσή Αυγή,

ο Περιφερειάρχης με νεώτερη δήλωσή του το απόγευμα της Κυριακής, ζήτησε συγγνώμη χαρακτηρίζοντας το ως ατυχές και λανθασμένο.

«Σε σχέση με το θέμα που δημιουργήθηκε με το ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζω ότι το παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ατυχές και λανθασμένο. Σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα ότι μπορεί να γίνει παραλληλισμός του δημοκρατικού αυτού κόμματος με τη Χρυσή Αυγή. Λυπάμαι για το ζήτημα που δημιουργήθηκε. Στην αυριανή παρέλαση έχουμε όλοι χρέος να παρευρεθούμε για να τιμήσουμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας και να γιορτάσουμε ενωμένοι τη νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού».

Το χρονικό

Η απόφαση του κυρίου Τζιτζικώστα για πρόσκληση της Χρυσής Αυγής προκάλεσε την αντίδραση από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ .

Οι οργανώσεις Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας της ΔΗΜΑΡ εξέδωσαν το πρωί του Σαββάτου ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν πως δεν πρόκειται να παρευρεθούν στην παρέλαση χαρακτηρίζοντας ατόπημα την επιλογή Τζιτζικώστα να προσκαλέσει εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Αποτελεί σοβαρό ατόπημα και πρόκληση η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, να προσκαλέσει εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης και τιμής του αντιφασιστικού αγώνα των Ελλήνων.

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του ζήτησε από τον Περιφερειάρχη «να ανακαλέσει την πρόσκληση στους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

«Ο Περιφερειάρχης φαίνεται δεν έχει ενημερωθεί πως η Χρυσή Αυγή έχει χαρακτηριστεί από τις ανακριτικές αρχές ως εγκληματική οργάνωση, ότι η ηγεσία της έχει προφυλακιστεί εξαιτίας αυτού, ότι έχει ως σκοπό την κατάλυση της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού και την εγκαθίδρυση ναζιστικού καθεστώτος» αναφέρεται σχετικά.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ο Περιφερειάρχης και η διοίκησή του πρέπει να καταλάβουν ότι οι Έλληνες έχουν μνήμη, τιμούν τα θύματα του ναζισμού και τιμωρούν τους νοσταλγούς του φασισμού, για αυτό αγωνίζονται ενάντια σε κάθε μορφής ολοκληρωτικού καθεστώτος και τις επιπτώσεις του: «έχουν τη δύναμη και τη θεσμική θωράκιση για την αντιμετώπιση των επιγόνων του ναζισμού» .

Οι πολιτικοί άνδρες κρίνονται από τη στάση τους στα ζητήματα ουσίας και όχι στους τύπους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Αυτό επιβάλλουν τα ήθη των Ελλήνων και αυτό οφείλει να πράξει. Τέτοιο ήταν το “όχι” των Ελλήνων» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απάντησε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, είναι υποχρεωμένη να αποστείλει προσκλήσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.

«Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν υπάρχει απολύτως καμία δυνατότητα να εφαρμοστεί κάτι διαφορετικό από αυτό που ορίζει ο νόμος».

«Ατόπημα» χαρακτήρισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου την πρόσκληση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προς τη Χρυσή Αυγή για την αυριανή στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα