Συνεχείς ζυμώσεις και τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Γιούνκερ- Λαγκάρντ

Μετά το ατελέσφορο για την ελληνική πλευρά χθεσινό (25η Μαρτίου) EuroWorking Group, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον διαβεβαίωσε για την «πυρετώδη» προετοιμασία στην Αθήνα, ώστε να κατατεθούν οι μεταρρυθμίσεις έως τη Δευτέρα και να αξιολογηθούν από τους «Θεσμούς».

Όπως δήλωσε ο κ. Γιούνκερ,

«στη συνομιλία συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., αλλά και της επταμερούς διάσκεψης που ακολούθησε». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ελληνικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις θα εξεταστούν από τις τεχνικές ομάδες και στη συνέχεια, μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας του Brussels Group στην Αθήνα, για τη συγκέντρωση στοιχείων, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα τις εξετάσουν πολύ προσεκτικά, για να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Ήμουν πολύ απαισιόδοξος τις προηγούμενες εβδομάδες γιατί δεν υπήρχε κανένα βήμα προόδου, αλλά τώρα περάσαμε -ευτυχώς- σε μια διαδικασία πιο ομαλή. Και νομίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα είναι τόσο υπέρ της Ελλάδας -που την αγαπάμε- όσο και υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Τηλεφωνική επικοινωνία εξάλλου είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να την ενημερώσει για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα με την κα Λαγκάρντ να λέει, μεταξύ άλλων, στον κ. Τσίπρα ότι έχει γίνει διάσημη στην Ελλάδα από τη λίστα Λαγκάρντ και τον πρωθυπουργό να απαντά ‘’ναι, αλλά με θετικό πρόσημο’’».

Η κα Λαγκάρντ μαλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεσήμανε στον κ. Τσίπρα ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα προκειμένου να αξιοποιηθεί η λίστα και συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους οι πλούσιοι. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του συμφώνησε μαζί της, τονίζοντας ότι «στόχος της νέας κυβέρνησης είναι ένα κοινωνικό δίκαιο φορολογικό σύστημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα