Στουρνάρας: Μια έξοδος από το ευρώ δεν θα έχει κανένα όφελος αλλά πολύ πόνο

Παρέμβαση για τις πρόσφατες και συνεχείς οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο ομιλίας του στο London School of Economics, ξεκαθαρίζοντας,

πως «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή», συμπληρώνοντας ότι «μετά από 6 χρόνια μεγάλης ύφεσης και πέντε χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και δείχνει σημάδια βελτίωσης».

«Η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, για τον απλό λόγο ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει αποκατασταθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, μέσω της εσωτερικής υποτίμησης και των τολμηρών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Ως εκ τούτου, μια έξοδος δεν θα έχει κανένα όφελος αλλά πολύ πόνο», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση της εξόδου από το ευρώ, «η ελληνική οικονομία θα έμπαινε σε μια νέα βαθιά ύφεση η οποία θα χαρακτηρίζονταν από εξαιρετικά σφικτές συνθήκες στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα λόγω των μαζικών εκροών στις καταθέσεις και τη δραματική υποχώρηση της εμπιστοσύνης και του βιοτικού επιπέδου. Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν σε διατάραξη του εμπορίου, σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και σε συρρίκνωση των κρατικών εσόδων, δημιουργώντας δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά και ανησυχίες για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Ως συνέπεια, θα απαιτηθεί ένας νέος γύρος δημοσιονομικής εξυγίανσης, σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσαν να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι ακόμα και το πάγωμα των καταθέσεων».

Όσον αφορά στην υποτίμηση του νέου νομίσματος, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «θα χρησιμεύσει για τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας», ωστόσο πρόσθεσε ότι «αυτό θα οδηγήσει επίσης σε υψηλότερο πληθωρισμό λόγω της αύξησης των τιμών στις εισαγωγές. Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη από την υποτίμηση θα ήταν μόνο προσωρινά».

Εξάλλου, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα ελληνική κυβέρνηση ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «αφορούν στη διατήρηση των επιτευγμάτων της δημοσιονομικής προσαρμογής και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση και συμφωνία με τους θεσμούς της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του Απριλίου».

Τέλος, υπερτόνισε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει μια μοναδική ευκαιρία να εφαρμόσει γενναίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα υποστηρίζονται από μια μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου μια ιστορική ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να χαθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα