Στροφή στη χρήση ποδηλάτου και στην Ελλάδα

«Φόρτσα στο πεντάλι, να 'ρθουνε κι οι άλλοι, πάμε για ορθοπεταλιές», λένε οι στίχοι του γνωστού τραγουδιού που ερμηνεύει ο Κώστας Μακεδόνας και αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό τη στροφή που παρατηρείται στη χρήση του ποδηλάτου (και) στην Ελλάδα. Η κρίση, που έχει εκτινάξει το κόστος μεταφοράς μέσω αυτοκινήτου, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντολογική στροφή κυρίως των νέων ατόμων έχουν φέρει ξανά στο προσκήνιο τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς. Με την οδήγηση πάνω στις δύο

ρόδες να κερδίζει με ταχείς ρυθμούς έδαφος, τα τετράτροχα οχήματα τερματίζουν πλέον δεύτερα και καταϊδρωμένα!

Νικητής στη μάχη «ποδήλατο Vs αυτοκίνητο» βγαίνει το ποδήλατο τόσο στην Ελλάδα, όσο και συνολικά στη Γηραιά Ήπειρο, όπου τα δίκυκλα έχουν πλέον τα πρωτεία σε σχέση με τα υπόλοιπα μεταφορικά μέσα. Ενδεικτικό της προτίμησης στο δίκυκλο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον περασμένο χρόνο πουλήθηκαν περισσότερα ποδήλατα στις 26 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με μοναδικές εξαιρέσεις το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο), όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ένωσης Coliped της βιομηχανίας του ποδηλάτου και της ένωσης ACEA της βιομηχανίας του αυτοκινήτου.

Η χώρα μας εγκαταλείπει τα γκάζια

Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη αναλογία στις πωλήσεις ποδηλάτων έναντι αυτής επιβατικών αυτοκινήτων για τη χρονιά που πέρασε. Ειδικότερα, έχουν βγει στην αγορά 320.000 νέα ποδήλατα το 2012, έναντι μόλις 58.000 Ι.Χ., δηλαδή 5,6 φορές περισσότερα δίκυκλα. Να αναφερθεί ότι την επίδοση αυτή καταφέρει να ξεπεράσει μόνο η Λιθουανία με 9,6 φορές περισσότερα ποδήλατα. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα της Public Issue για το 2012, το 3,1% των Ελλήνων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις καθημερινές του μετακινήσεις, προς και από τη δουλειά ή τη σχολή, για ψώνια ή για διασκέδαση.

Οι ποδηλάτες είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες (4%), ιδίως ανύπαντροι και γενικότερα, νέοι ηλικίας 18-24 ετών (7%), αλλά σημαντικό ποσοστό χρήσης παρατηρείται και στις μεσαίες ηλικιακές ομάδες, πχ. στην κατηγορία 45-54 ετών (5%). Όπως σημειώνει στην έρευνά της η εταιρεία, η χρήση του ποδηλάτου είναι μάλλον «διαταξική». Το ποδήλατο έχει… πέραση στους άνεργους (5%), αλλά και στους εργοδότες-αυτοαπασχολουμένους (5%). Μετακινούνται με ποδήλατο κυρίως οι πολίτες που ανήκουν στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα ή δυσκολεύονται οικονομικά (4%), αλλά και εκείνοι που με το διαθέσιμο εισόδημά τους τα καταφέρνουν (4%) ή διαθέτουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο (4%). Επίσης, στη σχετική έρευνα σημειώνεται ότι η χρήση του ποδηλάτου αφορά περισσότερο τις πόλεις. Το ποδήλατο χρησιμοποιείται εξίσου από κατοίκους αστικών (4%) και ημιαστικών περιοχών (4%) της χώρας.

Υπεράνω κρίσης το ποδήλατο για τη νότια Ευρώπη

Αν και η πρωτιά στη χρήση των ποδηλάτων ήταν ως επί το πλείστον υπόθεση της βόρειας Ευρώπης, με πρωτεύουσες όπως το Άμστερνταμ και την Κοπεγχάγη να πρωτοστατούν στην ευρεία χρήση των δίκυκλων, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μετάβαση στα δίκυκλα και από τους κατοίκους του Νότου. Επί παραδείγματι, στην Ιταλία αγοράστηκαν 1,6 εκατ. ποδήλατα το 2012 έναντι 1,4 εκατ. αυτοκινήτων. Στο ίδιο μήκος κύματος πλέει και η Ισπανία, όπου την χρονιά που μας πέρασε σημειώθηκαν πωλήσεις 780.000 ποδηλάτων έναντι 700.000 αυτοκινήτων. Με αυτά τα δεδομένα, ο δήμος της Μαδρίτης θα εγκαινιάσει το 2014 ένα νέο πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων σε χαμηλή τιμή ενώ έχει ήδη παρουσιάσει τα σχέδια για έναν «πράσινο δακτύλιο» ποδηλατοδρόμων που θα καλύπτει δέκα χιλιόμετρα γύρω από το κέντρο της πόλης. Παρόμοια αλλαγή παρατηρείται και στην Πορτογαλία, με τα ποδήλατα να «αγγίζουν» τις 350.000 σε πωλήσεις την περασμένη χρονιά έναντι περίπου 95.000 αυτοκίνητων. Στη χώρα αυτή, ο αριθμός των ποδηλάτων γνωρίζει αύξηση κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Λισαβόνα και το Πόρτο, όχι όμως τόσο στις ορεινές περιοχές της χώρας.

Ορθοπεταλιές και από τους δήμους

Τσάρκες με τα ποδήλατα κάνουν και οι δήμοι, οι οποίοι βάζουν τις ορθοπεταλιές στη ζωή των δημοτών με διάφορες δράσεις. Για παράδειγμα, ο δήμος Μοσχάτου έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα μετακινήσεων με ποδήλατα διαθέτοντας για το σκοπό αυτό 60 κοινόχρηστα ποδήλατα για δημότες και επισκέπτες της πόλης. Το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων είναι αυτοματοποιημένο και δωρεάν, ενώ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του Πράσινου Ταμείου, του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τα ποδήλατα είναι τοποθετημένα το Μοσχάτο, στους εξής σταθμούς: Στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (έναντι δημαρχείου), στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοσχάτο (επί της οδού Θεσσαλονίκης), τέρμα τρόλεϊ, και στο οικοδομικό τετράγωνο 16, στην είσοδο του χώρου της διαμορφωμένης πλατείας (στη συμβολή των οδών Αθ. Διάκου & Αγ. Κωνσταντίνου). Στον Ταύρο, στο σταθμό του ΗΣΑΠ και στην πλατεία Ατταλείας.

Στο Ίλιον από την άλλη, υπάρχει δίκτυο ποδηλατοδρόμων, το οποίο περιβάλλεται από δεκάδες δέντρα, ώστε να συνθέτει το τοπίο μιας ευχάριστης, πράσινης διαδρομής. Το εν λόγω δίκτυο ποδηλατοδρόμων της πόλης χωρίζεται σε δύο ποδηλατοδρόμους. Ο πρώτος αρχίζει από τη διασταύρωση των οδών Λ. Χασιάς και Έκτορος και διερχόμενος μέσο των οδών Έκτορος , Α. Παναγούλη, Φιλοκτήτου και Αίαντος καταλήγει στο Δημαρχείο Ιλίου, ενώ ο δεύτερος αρχίζει από την διασταύρωση των οδών Ιδομενέως και Θηβών έως την οδό Μενελάου. Παράλληλα, στα «σκαριά» είναι η επέκταση με νέο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, το οποίο θα… βάλει «στο παιχνίδι» και τους γύρω δήμους, αφού θα συνδέει το Ίλιον με αυτούς.

«Έχετε χάσει το ποδήλατό σας; Εάν είναι ένα από αυτά ελάτε να το παραλάβετε», μας ενημερώνει από την άλλη ο δήμος Αθηναίων, καθώς στο τμήμα ελέγχου εμπορίου της διεύθυνσης της δημοτικής αστυνομίας φυλάσσονται κατασχεμένα και εγκαταλειμμένα ποδήλατα. Συγκεκριμένα, εάν χάσατε το ποδήλατό σας και το αναγνωρίσετε σε κάποια από τις φωτογραφίες που βρίσκονται στο site του δήμου (cityofathens.gr), μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραφείο Αποθήκης (οδός Αρμοδίου 16, ώρες 9:00 έως 14:00) τις εργάσιμες ημέρες, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. προκειμένου να το παραλάβετε.

Τα δικαιολογητικά είναι: α) δήλωση κλοπής, β) τιμολόγιο αγοράς και γ) φωτογραφία. Όλα τα παραπάνω με πλήρη περιγραφή του ποδηλάτου, δηλαδή μάρκα, τύπο (mountain, trekking κλπ.), αριθμό πλαισίου, χρώμα και οτιδήποτε άλλο πρόσφορο προς αναγνώριση του ποδηλάτου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τμήμα ελέγχου εμπορίου της δημοτικής αστυνομίας, στο τηλέφωνο 210-3246940.

Περισσότερα στο greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα