Εκδήλωση αλληλεγγύης στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου με 2 παραστάσεις

Το Φεστιβάλ Νέων Ταλέντων, η Εταιρεία Πολιτισμού CINE@ART και η καλλιτεχνική ομάδα «Μεταμόρφωση» τιμούν τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου με ένα τρίωρο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τίτλο «Η Παράσταση της Ζωής Σου», που περιλαμβάνει θέατρο, μουσική και χορό και θα παρουσιαστεί σήμερα, Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, στις 7.30 μ.μ. ακριβώς (προσέλευση 7μ.μ.), στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι (αίθουσα

«Νέοι Φούρνοι») (metro Κεραμεικός).

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Η εκδήλωση διοργανώνεται εθελοντικά, με σκοπό να μοιράσει χαμόγελα, να εμπνεύσει, να συγκινήσει, να ψυχαγωγήσει και να ενισχύσει την Ελληνική Εταιρεία Υποστήριξης Παιδιών με Γενετικά Προβλήματα «Το Μέλλον» www.tomellon.com.gr

Τί θα δούμε:

Είναι μια σημαντική ημέρα για την τέχνη, η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, σε όλον το κόσμο.

Στο Τόκιο θα παρουσιαστούν το «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου στα αρχαία Ελληνικά! Ιάπωνες φοιτητές θα παίξουν στην αρχαία ελληνική γλώσσα…

Στην δικιά μας, την Τεχνόπολη, το Φεστιβάλ Νέων Ταλέντων παρουσιάζει την πολύπτυχη, μουσικοχορευτική εκδήλωση «Η Παράσταση της Ζωής Σου», δίνει ευκαιρίες σε νέους και ταλαντούχους ανθρώπους, εμψυχώνοντας συγχρόνως ευπαθείς ομάδες.

Το μουσικό τρίο “Συνδαιτημόνες” θα παρουσιάσει κομμάτια αρχαιοελληνικής μουσικής, μεταξύ των οποίων το αρχαιότερο γνωστό τραγούδι, “ο Επιτάφιος του Σείκιλου”, νέοι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν τραγούδια από το διεθνές και ελληνικό μουσικό ρεπερτόριο και στο χορευτικό πρόγραμμα εντάσσεται μια χορογραφία του Πάνου Μεταξόπουλου, την οποία ερμηνεύει ο ίδιος με τη Νανά Τζαβάρα.

Στην παράσταση συμμετέχουν και ΑΜΕΑ.

Θα ακολουθήσει, στις 9.00, η καλλιτεχνική ομάδα «Μεταμόρφωση» και «Λύσιππος», με το θεατρικό έργο «Η δημοκρατία με το Μάτι του Λυγκέα», ένα ανατρεπτικό, σουρεαλιστικό, κοινωνικοπολιτικό κείμενο, όπου οι ηθοποιοί, σμίγοντας το κωμικό με το δραματικό στοιχείο, καταφέρνουν να μας μεταδώσουν το πιο βαθύ μήνυμα του έργου, ότι ζωή δεν είναι μόνο ένας αγώνας για λεφτά και επιβίωση, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο: ένα ιερό μυστήριο, ένας έρωτας…

Η παράσταση δίνει έμφαση στη σημασία της προγεννητικής αγωγής στη δημιουργία ανθρώπων με αξίες και ιδανικά, ικανούς να αντιστέκονται με σωστό τρόπο σε κάθε τι, το οποίο προσπαθεί να διαταράξει την αρμονία αυτού του κόσμου. (Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά άνω των 12 ετών.)

Περί γενετικής:

Ο σύλλογος «Το μέλλον» -ένα όνομα που δίνει ελπίδα σε γονείς και και παιδιά- ασχολείται με γενετικά προβλήματα. Πρόκειται για γενετιστές από το Νοσοκομείο Παίδων και την Ελληνική εταιρεία υποστήριξης παιδιών με γενετικά προβλήματα. Είναι φιλανθρωπικός οργανισμός και ιδρύθηκε το 2005.

Υπάρχουν πάνω από 3.500 χιλιάδες σπάνια γενετήσιες παθήσεις, οι οποίες σπάνια φανερώνονται πριν την γέννηση του παιδιού. Αν και στις ευρωπαϊκές χώρες είναι, ήδη, μια ανεπτυγμένη επιστήμη, η Ελλάδα και η Κύπρος υπολείπονται στην γενετική, αλλά και σε γενετιστές. Η γενετική είναι συνυφασμένη με την έρευνα, άρα απαιτεί χρήματα… Επίσης, οι γενετιστές στην Ελλάδα είναι, πραγματικά, ελάχιστοι κι αυτό κάνει όχι μόνο πιο δύσκολες τις διαγνώσεις, αλλά και την συνεργασία με τους γιατρούς. Δεν υπάρχει ούτε κάποιο ειδικό κέντρο γενετικής, όπως δεν υπάρχει και γενετιστής στην επιτροπή που δίνει επιδόματα στις οικογένειες με προβλήματα!

Πριν ακόμα από τη σύλληψη;

Για τους γενετιστές η διαπαιδαγώγηση του παιδιού και, κυρίως, η προγεννητική αγωγή ξεκινάει πριν ακόμα από τη σύλληψή του. Το περιβάλλον των γονιών, η ψυχική τους κατάσταση, τα συναισθήματά τους, το τί νιώθει ο ένας για τον άλλον, παίζουν ρόλο στην ύπαρξη που θα δημιουργηθεί, όπως παίζει ρόλο και η ψυχική κατάσταση της εγκύου, τα ακούσματά της, το τί βλέπει, πως νιώθει. Όλα αυτά αποτελούν εγγραφές στο υποσυνείδητο του εμβρύου και δημιουργούν τον χαρακτήρα. Η αγάπη είναι το πιο σημαντικό συναίσθημα και δημιουργεί συνάψεις στον εγκέφαλο, ώστε να επιτρέπει την σωστή διάπλαση αλλά και την δυνατή νοημοσύνη του εμβρύου.

Το έμβρυο από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του είναι έλλογο ανθρώπινο ον. Παρότι δεν έχει σώμα, έχει ψυχή!

Η σχέση με την αρχαία Ελλάδα:

Επείγει να μάθει ο κόσμος ότι οι μέλλοντες γονείς είναι οι αρχιτέκτονες της επόμενης γενιάς, πριν ακόμα γίνουν γονείς! Πρώτοι είχαν μιλήσει για την σημασία της προσοχής πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ο Ιπποκράτης, ο Πλάτων, ο Εμπεδοκλής κ.α.

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν δυο γιορτές που έδειχναν ότι μητέρες διαπαιδαγωγούνταν, ώστε να καταφέρουν να φέρουν στον κόσμο μια καλύτερη γενιά ανθρώπων!

Τον Σεπτέμβρη, τα Θεσμοφόρια (απ΄όπου προέκυψε και η κωμωδία του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες») ήταν η γιορτή των παντρεμένων αρχαίων Ελληνίδων προς τιμήν της θεάς της γης, Δήμητρας. Οι Έλληνες πολίτες πλήρωναν για αυτή την γιορτή, η οποία κρατούσε 3-4 μέρες. Η τελευταία μέρα ήταν αφιερωμένη στην ΚΑΛΛΙΓΕΝΕΙΑ, στο πως θα δημιουργηθεί μια καλύτερη γενιά.

Η δεύτερη γιορτή αφορούσε τις ανύπαντρες και τιμόταν η Βραβρώνια Άρτεμις, τον Απρίλη. Πηγαίναν κορίτσια από 9 ετών και άνω, για να μάθουν πως θα γίνουν καλύτερες μητέρες!

Έτσι, ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός κατάφερε να δημιουργήσει αυτή την αναγέννηση του 5ου και 4ου αιώνα.

Αλλά η λαϊκή σοφία διέσωσε κάποια υπολείμματα αυτών των μαθημάτων. Στην Κάρπαθο λένε στις εγκύους να κατεβαίνουν κάθε πρωί να κοιτούν την ανατολή και να ακουμπούν το δεξί χέρι στην κοιλιά και να εύχονται το παιδί να έχει αυτό το φως όπως η αυγή και να φτάσει στις ύψιστες αρετές όπως τα βουνά τριγύρω.

Πώς συμβάλλει η τέχνη:

Θεωρούμε ότι η Τέχνη μπορεί να αλλάξει, να «μεταμορφώσει» εσωτερικά τον άνθρωπο, ελπίδα που, όπως πιστεύουμε, πρέπει να κυριαρχήσει στην αυγή της νέας χιλιετίας, για να «αναγεννήσει εν πλήρη αρμονία» τη ζωή μας. Ευχή μας κάθε μέρα να αποδεικνύεται έμπρακτα ο σεβασμός στη ζωή, με εκδηλώσεις προσφοράς στις ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μας. Μακάρι να δίνεται η δυνατότητα σε καλλιτέχνες με όραμα, με αγάπη για τον συνάνθρωπο και αφοσίωση σε ιδανικά, να επηρεάσουν, να εμπνεύσουν, να ενώσουν και να αλλάξουν πραγματικά αυτόν τον κόσμο προς το καλό και το αγαθό. Έχει αποδειχτεί ότι σχολεία με θεατρική ή μουσική αγωγή έχουν έλλειψη βίας!

Προς αυτή την κατεύθυνση η Ελληνική Εταιρεία «Το Mέλλον» δραστηριοποιείται για την βελτίωση της ζωής των παιδιών με γενετικά προβλήματα, μέσω της πρόληψης, της θεραπείας, της φροντίδας και υποστήριξης από το 2005.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου θα αναγνωσθεί από την Μαρία Τσαρούχα ηθοποιός-σκηνοθέτης-συγγραφέας.

Την πρώτη παράσταση θα παρουσιάσει η Χριστιάννα Καρνέζη.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ:

«Η Παράσταση της Ζωής σου»

Υποστήριξη: GLOBAL ARTS STUDIOS

Σκηνοθεσία, οργάνωση κι εκτέλεση παραγωγής: Πέτρα Τερζή

Φωτογραφία-video: Σωκράτης Λαμπρόπουλος

Ακροάσεις: Π.Τερζή, Σωκρ.Λαμπρόπουλος, Ελ.Πετροπούλου

Τραγούδι: Συνδαιτημόνες (Μαρκοπούλου Εβελίνα-λύρα/φωνή/ φλογέρες, Παναγούλης Κώστας-μπεντίρ, Κατσάλης Μάριος-κιθάρα), Κωνσταντίνος Βελιώτης, Γιώργος Ιορντάνοβ, Παναγιώτης-Ειρηναίος Καβέτσος, Τερέζα Καζιτόρη, Μιχάλης Καραγιώργης-κιθάρα/φωνή, Μαρία Οικονόμου, Ίρις-Φιόνα Νικολάου, Γιάννης Ορούτζογλου-πιάνο/φωνή, Αστέρης Πασχαλιάς, Τεό Τσάτσος, Αναστασία Χαρακίδου.

Χορός: Πάνος Μεταξόπουλος και Νανά Τζαβάρα.

Guest- παρουσίαση: Χριστιάνα Καρνέζη, Σταρ Πελοπόννησος

Γραμματεία – Επικοινωνία: 2741-30.30.12, 6972-080.441

Ιστοσελίδα: cineartfestival.eu

ΘΕΑΤΡΟ:

«Η δημοκρατία με το Μάτι του Λυγκέα»

Υποστήριξη: ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Θεατρικό κείμενο: Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρβουντζής

Σκηνικά- κοστούμια: Σωτηρία Ζήση

Σχεδιασμός Φωτισμού: Κώστας Μπεφάνης

Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Καρβουντζής

Μακιγιάζ: Λίζα Αναγνωστοπούλου

Ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Λίζα Αναγνωστοπούλου, Μαρία–Νεκταρία Λίγκα, Γιώτα Παππά, Λευτέρης Αχμέτης, “Ελενα Καρακούση, Γεωργία Παπακωνσταντίνου, Μάριος Στεφανιδέλης, Μάριος Αθανασόπουλος.

Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Μεταμόρφωση – Γιώργος Καρβουντζής

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ:

Παρασκευή 27 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. ακριβώς

Διάρκεια: 180΄, (θα υπάρξει διάλειμμα 8.45μ.μ. – 9μ.μ.)

Εισιτήρια: 10 ευρώ

Πληροφορίες – Κρατήσεις: Γραμματεία “Το Μέλλον” : 210-64.20.821, 12.30΄-15.00΄

Χωρητικότητα: 400 θέσεις

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων:

Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 347.5518, 210 345.3548 (ακριβώς στο metro Κεραμεικός)

[email protected] , www.technopolis-athens.com

https://www.facebook.com/pages/Τεχνόπολις-Δήμου-Αθηναίων/115300882032

https://twitter.com/Technopolis2015

http://instagram.com/technopolis_athens

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός “Κεραμεικός”,

Από Ομόνοια: Στάση “Φωταέριο” 21, 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18

Keywords
το φως, εταιρεία, θεατρο, φούρνοι, metro, αμεα, μυστήριο, ελλαδα, κυπρος, επιδοματα, φως, προσφορες, αφοσίωση, σχολεια, καρνεζης, global, σταρ, εισιτήρια, facebook, twitter, instagram, μετρο, αιμιλιος μεταξοπουλος, σταση εργασιας, video, www.facebook.com, συλληψεις, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, Ημέρα του παιδιού, γιορτη σημερα, επιδομα παιδιου, επιταφιος, χωρες, αμεα, αυγη, γκαζι, δημοκρατια, ηθοποιοι, ηθοποιος, ιπποκρατης, ιρις, μουσικη, προγραμμα, σταρ, σωκρατης, σωτηρια, τραγουδια, φως, metro, αγαπη, αγωγη, αθανασοπουλος, αναγεννηση, αρμονια, αρχαια, αρτεμις, αφοσίωση, βουνα, γεωργια, γονεις, δυνατοτητα, εγγραφες, υπαρχει, ελλειψη, ελπιδα, εμβρυο, επικοινωνια, ερευνα, εταιρεία, ετων, τεχνη, ζωη, ζωης, υπηρχαν, ηρω, κειμενο, κοστουμια, κωμωδια, λεφτα, λιζα, ματι, μυστήριο, μαρια, νοημοσυνη, νοσοκομειο παιδων, ομαδα, κοιλια, ομονοια, ονομα, οραμα, παιδι, παιδια, παπακωνσταντινου, παρουσιαση, περιβαλλον, πετρα, προβληματα, πρωι, ρολο, σεβασμος, σειρα, συλληψη, σωμα, σοφια, τεο, τοκιο, το φως, φεστιβαλ, φλογερες, χερι, χρηστος, κωνσταντινος, athens, αγωνας, αρχαια ελλαδα, εμφαση, γιορτη, γιωτα, global, κωνσταντινα, κωστας, νοσοκομειο, ομαδες, σωστο
Τυχαία Θέματα