Στο τραπέζι εναλλακτική πρόταση

Μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής στο σχέδιο διάσωσης και με την τρόικα να έχει απορρίψει αρκετές εναλλακτικές προτάσεις, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε σύσκεψη που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς στις 09.30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, αναμένεται να παρουσιάσει ένα ύστατο σχέδιο.

Η κυπριακή

Βουλή αναμένεται να κληθεί να αποφανθεί επί του σχεδίου το απόγευμα κατά πάσα πιθανότητα στις 4 μ.μ.

Όπως δήλωσε το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega o κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών, Τ. Μητσόπουλος, η πρόταση αφορά τη δημιουργία διαρθρωτικού επενδυτικού ταμείου με την ενίσχυση διαφόρων Ταμείων Προνοίας, ακινήτων, κ.λπ., ενώ ένα τμήμα του ποσού το οποίο απαιτείται θα καλυφθεί από κούρεμα ηπιότερης μορφής, από το οποίο θα εξαιρούνται οι μικροκαταθέτες.

Ο κ. Μητσόπουλος σημείωσε ακόμη ότι το περίγραμμα της εν λόγω πρότασης παρουσιάστηκε στην τρόικα, η οποία αναμένει να δει ποια θα είναι καταρχήν η αντίδραση των κομμάτων.

Σύμφωνα επίσης με τον Κύπριο υπουργό, ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος, όπως είπε, εκ πρώτης όψεως δεν απέρριψε την ιδέα.

Πάντως, ο κ. Μητσόπουλος παραδέχθηκε ότι «η σημερινή μέρα είναι πιο δύσκολη από τη χθεσινή», καθώς «στενεύουν τα περιθώρια» και «έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται προβλήματα στην οικονομία και τη λειτουργία της αγοράς».

Συνεχίζει τις επαφές στη Μόσχα ο Μ. Σαρρής

Την ίδια ώρα, στη Μόσχα βρίσκεται για δεύτερη ημέρα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, με τις προσπάθειες να εντείνονται προκειμένου να βρεθούν τρόποι με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να συνδράμει στην έξοδο της Κύπρου από την κρίση.

Ο Kύπριος υπουργός Οικονομικών είχε την Τετάρτη συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ, ενώ στη Μόσχα για να συνδράμει στις προσπάθειες του κ. Σαρρή βρίσκεται και ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Κλειστές όλη την εβδομάδα οι τράπεζες

Κλειστές, εν τω μεταξύ, θα παραμείνουν οι τράπεζες μέχρι και την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Μετά την απόρριψη της ψήφισης του νομοσχεδίου για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων από την Βουλή των Αντιπροσώπων, κρίθηκε αναγκαία η κήρυξη της 21ης και 22ας Μαρτίου 2013 ως τραπεζικής αργίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα