Στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να επιστρέψει στις αγορές

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παρέχει την απαραίτητη στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές Κάτι το οποίο δε φαίνεται να συμβεί πριν από το τέλος του 2014.

Ο δανός οικονομολόγος εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι η Ελλάδα

θα πετύχει τους στόχους του προγράμματος και ξεκαθάρισε πως το ελληνικό πρόγραμμα εκτροχιάσθηκε κατά το 2012 από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ωστόσο αναπροσαρμόστηκε και πλέον έχει επανέλθει εντός τροχιάς μετά τη λήψη επώδυνων μέτρων, τα περισσότερα εκ των οποίων θα εφαρμοστούν εντός του 2013. «Η πολιτική βούληση έφερε μπροστά το πρόγραμμα», τόνισε.

Ερωτηθείς για το κενό χρηματοδότησης στο ελληνικό πρόγραμμα ύψους 5,5 - 9,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016 το στέλεχος του ΔΝΤ υπογράμμισε πώς «οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι όποιο και αν είναι το κενό θα πρέπει να το καλύψουν» και ότι «η Ευρώπη θα προσφέρει εκείνη την περίοδο ό,τι χρειάζεται για τη μείωση του χρέους».

Για το θέμα της ανταγωνιστικότητας ο κ. Τόμσεν επεσήμανε πως οι ελληνικές Αρχές έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλά τα κέρδη αυτά ακόμη δεν έχουν μεταφραστεί σε αλλαγές στις τιμές. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ισορροπούμε την οικονομία με χαμηλότερο κόστος», είπε, προσθέτοντας πως μεγάλο κομμάτι του κενού ανταγωνιστικότητας έχει κλείσει. Εστίασε δε στην ανάγκη άμεσης απελευθέρωσης επαγγελμάτων, αγορών και υπηρεσιών, αλλά και στην ανάγκη να ανοίξουν η αγορά ενέργειας και οι μεταφορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα