Στη δίνη του Μπαλτάκος-gate η κυβέρνηση

Της Στεφανίας Μουρελάτου ([email protected])

«Συντρίμμια» άφησε πίσω της η βόμβα, που «απασφάλισε» μέσα στο Κοινοβούλιο ο Ηλίας Κασιδιάρης, δημοσιοποιώντας μονταρισμένο βίντεο από συνομιλία του με τον πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο.

Στο βίντεο ο Τάκης Μπαλτάκος εμφανίζεται να αποκαλύπτει στον Ηλία Κασιδιάρη ότι είναι πολιτικές οι διώξεις κατά των βουλευτών

της Χρυσής Αυγής. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση των υπουργών δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης της Κυβέρνησης, ενώ τα ενδοκυβερνητικά τραύματα «κακοφόρμισαν» ξανά, καθώς ο κατά δήλωσή του αντικομμουνιστής Τάκης Μπαλτάκος συχνά είχε στοχοποιηθεί από το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ ως το συντηρητικό «χέρι» του Μαξίμου, που μπλοκάριζε πολλά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια για μετανάστες κ.ο.κ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το τελευταίο αλαλούμ με την τροπολογία Γρηγοράκου, είχε πει σε δημοσιογράφους: «είναι παλιό το πρόβλημα με τον Μπαλτάκο».

Η δίνη του Μπαλτάκος-gate μάλιστα αναζωπύρωσε τον προβληματισμό εντός ΠΑΣΟΚ για το αν είναι προς το πολιτικό όφελος του κόμματος η συμμετοχή στην Κυβέρνηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχασε ευκαιρία και «χτύπησε», τονίζοντας ότι τα γεγονότα με τον κ. Μπαλτάκο έθεσαν σε αμφισβήτηση στα μάτια των Ελλήνων τη δημοκρατική λειτουργία της κυβέρνησης και των θεσμών της πολιτείας, διερωτώμενος με νόημα αν πλέον έχει νόημα η κυβερνητική συνεργασία αν δεν λειτουργεί επ’ ωφελεία της χώρας.

Στα στιγμιότυπα του βίντεο, που φαίνεται ότι κόλλησαν στο μοντάζ, ο πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου καταγράφεται από την κρυφή κάμερα του Ηλία Κασιδιάρη να «αθωώνει» τους ελεγχόμενους από τη Δικαιοσύνη βουλευτές της Χρυσής Αυγής, υιοθετώντας την υπερασπιστική τους γραμμή ότι διώκονται χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, αλλά κατόπιν πολιτικής εντολής.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από συνεργάτες του για τα έργα και τις ημέρες του κ. Μπαλτάκου καθ’ οδόν προς τα κομματικά γραφεία της Λ. Συγγρού, όπου είχε προγραμματισμένη σύσκεψη με βουλευτές. Μόλις έφτασε εκεί, έδωσε σήμα ότι περιμένει την παραίτηση Μπαλτάκου. «Δεν έχω πλήρη ενημέρωση αυτή την ώρα. Αν όμως είναι έτσι , τότε ο κ. Μπαλτάκος δεν έχει καμία θέση στην κυβέρνηση», είπε στους δημοσιογράφους, που τον περίμεναν στα γραφεία της ΝΔ.

Ο Υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, που ήταν κλινήρης με κρυολόγημα, πήρε εντολή να πάει αμέσως στο Μαξίμου και να καλέσει σε απολογία τον κ. Μπαλτάκο. Οι εξηγήσεις που έδωσε ο πρώην γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου δεν ικανοποίησαν και του ανακοινώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι ο Πρωθυπουργός τον αποπέμπει.

Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Μπαλτάκος υποστηρίζει ότι όσα είπε, τα είπε επίτηδες για να «ξεφορτωθεί» τον Ηλία Κασιδιάρη, που τον πίεζε. «Τις επόμενες ημέρες, όταν προέκυψαν νεότερα στοιχεία είχα την ευκαιρία να πω στον κ. Κασιδιάρη και σε άλλους -και μάλιστα παρουσία πολλών μαρτύρων - ότι δεν υπάρχει σκευωρία ή συνωμοσία εναντίον τους, συζήτηση την οποία φυσικά δεν δημοσιοποίησε ο εν λόγω βουλευτής», ανέφερε στο κείμενο της παραίτησής του ο κ. Μπαλτάκος.

Για Μπαλτάκος-gate έκανε λόγο η αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους και το ίδιο βράδυ της αποκάλυψης του βίντεο ο Αλέξης Τσίπρας από τηλεοράσεως έβαλε ευθέως κατά του Πρωθυπουργού λέγοντας: «Όλα όσα βγήκαν στη δημοσιότητα αποδεικνύουν τις εκλεκτικές συγγένειες, τις οποίες καταγγέλλαμε τόσο καιρό ανάμεσα στην κυβέρνηση Σαμαρά, γιατί ο κ. Μπαλτάκος είναι στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, και στη Χρυσή Αυγή, ο διαρκής δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους».

Οι δύο υπουργοί της Κυβέρνησης κ.κ. Δένδιας και Αθανασίου, που βρέθηκαν στη δίνη μετά τα λεγόμενα Μπαλτάκου στον Η. Κασιδιάρη, υπεραμύνθηκαν της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και υπενθύμισαν τα αποδεικτικά στοιχεία, βάσει των οποίων προχωρά η έρευνα των δικαστικών αρχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα