Η κλιματική αλλαγή «γεννά» νέες προκλήσεις

της Σέβης Σαλλαγιάννη ([email protected])

Μέρα με τη μέρα ο πλανήτης αλλάζει, κάτι που αφενός γίνεται αντιληπτό από όλους μας, αφετέρου έρχονται διαρκώς σχετικές έρευνες και μελέτες στη δημοσιότητα, που το επισημαίνουν. Μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης της αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), δημοσιεύτηκε η κατ΄αριθμό 5η έκθεση της IPCC, η οποία προειδοποιεί ότι το μέλλον του περιβάλλοντος κρέμεται από μια κλωστή και οι άνθρωποι

καλούνται να αναλάβουν δράσεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής του ΟΗΕ συνοψίζεται στην εξής φράση: «Οι άνθρωποι καλούνται να προσαρμοστούν στις σοβαρές και μη αναστρέψιμες ανατροπές της πλανητικής κλίμακας». Αυτό αφορά τους κατοίκους του πλανήτη και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, με το απειλητικό φάσμα να εξαπλώνεται πρωτίστως στα οικοσυστήματα παράκτιων και φτωχών χωρών.

Η έκθεση της IPCC, συνολικής έκτασης 2.000 λέξεων, συμφωνήθηκε μετά από διαπραγματεύσεις μιας εβδομάδας στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, ενώ στην περίληψή της αναφέρει: «Η πιθανότητα να υπάρξουν σοβαρές, εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις γίνεται ακόμη μεγαλύτερη με την εντατικοποίηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Την εικόνα αυτή μετάφερε μιλώντας και στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Κρίστοφερ Φιλντ του Ινστιτούτου Carnegie στην Καλιφόρνια και μέλος της συντακτικής ομάδας. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι στην πραγματικότητα μια πρόκληση διαχείρισης κινδύνων».

Διαμορφώνεται ένας νέος κόσμος

Να ξεχάσουμε λοιπόν τον πλανήτη, όπως τον ξέραμε, μας προτρέπουν οι επιστήμονες που συνέταξαν τη σχετική έκθεση. Μεταξύ των συμπερασμάτων τους τα σημαντικότερα και ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι:

«Αχίλλειος πτέρνα» των νησιών και των περιοχών που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα είναι η άνοδος της στάθμης της. Με τα νέα δεδομένα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αποτελέσουν κομμάτι της καθημερινότητας και όχι σποραδικό φαινόμενο, ενώ ολόκληροι πληθυσμοί και κοινότητες ανθρώπων θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές, προκειμένου να επιβιώσουν.Λόγω της κλιματικής αλλαγής αρκετά από τα ζώα και τα φυτά (ορισμένα εκ των οποίων παίζουν ρόλο και στην οικονομία των χωρών) θα αναγκαστούν επίσης σε μετάθεση λόγω ζέστης, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος εξαφάνισής τους.Θα πούμε το «νερό νεράκι», καθώς δυσοίωνο είναι το μέλλον των αποθεμάτων του πόσιμου νερού και της διατροφικής ασφάλειας, αφού βασικές καλλιέργειες -όπως το καλαμπόκι- δεν αποκλείεται να επηρεαστούν.Αν η άνοδος της θερμοκρασίας φτάσει τους 2 βαθμούς ως το τέλος του αιώνα, οι απώλειες για το παγκόσμιο ΑΕΠ θα φτάσουν το 0,2 - 2,0 % σε ετήσια βάσηΗ μόνη θετική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής ίσως είναι η μείωση των θανάτων από κρύο σε κάποιες περιοχές του πλανήτη.

Έπεται και 3η έκθεση

Η έκθεση αυτή είναι η δεύτερη σε μια σειρά τριών τόμων που συνέταξε η IPCC για να καθοδηγήσει της κυβερνήσεις στην κλιματική και περιβαλλοντολογική πολιτική τους.

Ο πρώτος τόμος έδινε βάσηστα αίτια και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγήςαναφέροντας ότι στο συντριπτικό ποσοστό του 95% ευθύνεται ο άνθρωπος για την άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτός είναι ο δεύτερος τόμος, ενώ ο τρίτος θα εκδοθεί τον επόμενο μήνα και εστιάζει στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο.

Ο δεύτερος τόμος συντάχθηκε από 309 συγγραφείς, ενώ βοήθησαν χιλιάδων ακόμα ερευνητών και συμβούλων. Εξετάζει τις περίπου 12.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις για την κλιματική αλλαγή που δημοσιεύτηκαν από το 2005 έως το καλοκαίρι του 2013. Η ιδιαιτερότητα της τελευταίας έκδοσης -η προηγούμενη είχε δημοσιευτεί το 2007- είναι ότι φέρνει μαζί τις θετικές επιστήμες με την πολιτική επιστήμη.

Οι επιστήμονες εξηγούν τα ευρήματά τους

«Η ευρεία αυτή έκθεση παραθέτει με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο τις ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη πολλές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο» σχολίασε στο δικτυακό τόπο του Science ο οικονομολόγος Νίκολας Στερν, πρώην σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης που έγινε γνωστός από μια ανεξάρτητη έκθεση για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Η έκθεση προειδοποιεί ότι στον αιώνα που διανύουμε η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τον κίνδυνο μετακίνησης ανθρώπινων πληθυσμών προκειμένου να αποδράσουν αλλαγές στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και ξηρασίες, καθώς και σε σχετικά μεταγενέστερες επιπτώσεις, όπως η ερημοποίηση και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, η έκθεση παρουσιάζει τα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως συμβόλαιο ασφάλειας για τον πλανήτη: «Η έκθεση ζητά από όλους να επιταχύνουν και να κλιμακώσουν τις προσπάθειες για να μεταβούμε σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα και να διαχειριστούμε το ρίσκο», σχολίασε από την πλευρά της η Κριστιάνα Φιγκέρες, επικεφαλής της προσπάθειας για το κλίμα στον ΟΗΕ.

Περισότερα στο greenweek.gr

Keywords
Αναζητήσεις
klimatici dogi
Τυχαία Θέματα