Στη Δικαστήριο της Χάγης οδηγείται ο Γιανουκόβιτς

Την παραπομπή του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης για «σοβαρά εγκλήματα», με άξονα τις δολοφονίες διαδηλωτών στις πρόσφατες συγκρούσεις αστυνομίας - αντικυβερνητικών στο Κίεβο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το ουκρανικό κοινοβούλιο την Τρίτη (25/02).

Η παραπομπή του ανατραπέντος προέδρου θα γίνει μόλις ο τελευταίος συλληφθεί, καθώς από το Σάββατο διαφεύγει και είναι άγνωστο πού βρίσκεται.

Στο ΔΠΔ της Χάγης αποφασίστηκε να παραπεμφθούν επίσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα.

Προετοιμασίες για εκλογές

Εν τω μεταξύ, το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου δημοσίευσε την Τρίτη η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ουκρανίας.

Η επιτροπή δημοσίευσε διαδικτυακά το χρονοδιάγραμμα, δίνοντας προθεσμία έως τις 4 Απριλίου σε όσους θα ήθελαν να θέσουν υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, δεν φαίνεται να υπάρχουν εμπόδια για κανέναν από όσους έχουν προταθεί ή συζητούνται ως υποψήφιοι, μεταξύ αυτών και για τη Γιούλια Τιμοσένκο, τη μεγαλύτερη αντίπαλο του Γιανουκόβιτς.

Η κ. Τιμοσένκο απελευθερώθηκε από τη φυλακή το Σάββατο, μετά από 2,5 χρόνια κράτησης.

Η Ουκρανία κυβερνάται μεταβατικά από τον πρόεδρο της Βουλής Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, ο οποίος έχει αναλάβει επίσης το ρόλο του μεταβατικού προέδρου και του μεταβατικού πρωθυπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα