Κοντά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Το θέμα της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών (κατά 3,9%) για την οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά, αλλά και το ζήτημα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις απασχόλησαν τη συζήτηση που διεξήχθη στο υπουργείο Οικονομικών, ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση με την ομάδα της Τρόικας.

Η αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικοί φορείς με την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης, απασχολεί την τρόικα που δεν τοποθετήθηκε σχετικά.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας, έχοντας ως όπλο την ομόφωνη απόφαση των κοινωνικών εταίρων, που προβλέπει ενίσχυση του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και αυστηρότερα κριτήρια για τις απολύσεις, προσπάθησε να πείσει τους δανειστές ότι ουσιαστικά έχει καταργηθεί το υπουργικό βέτο (το δικαίωμα που έχει ο εκάστοτε υπουργός να απορρίψει αίτημα επιχείρησης για ομαδικές απολύσεις) και δεν υπάρχει ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και η χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος πιλοτικά από το 2014, καθώς δεν έχει γίνει επεξεργασία του μέτρου ούτε σε αρχικό επίπεδο.
Να σημειώσουμε πως η τριμερής ζητά πλέον επιτακτικά την παρουσίαση βήμα προς βήμα του προγράμματος τόσο για τις 12.500 διαθεσιμότητες όσο και για τις 11.000 απολύσεις που πρόκειται να γίνουν φέτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ζητήθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη δείγμα τον φορέων απ' όπου θα προέλθουν οι απολύσεις οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν τον ερχόμενο μήνα και σταδιακά να φτάσουν τις 11.000 ως το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα