ΣτΕ: Συνταγματικό το πληθυσμιακό κριτήριο για τη λειτουργία των φαρμακείων

«Συνταγματικό» έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το πληθυσμιακό κριτήριο που έχει τεθεί για τη λειτουργία των φαρμακείων.

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ύστερα από προσφυγή φαρμακοποιών από διάφορες περιφέρειες της χώρας και ζητούσαν να ακυρωθούν αποφάσεις των τοπικών νομαρχιακών οργάνων με τις οποίες απορρίφθηκαν αιτήσεις λειτουργίας φαρμακείων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν

μεταξύ άλλων στο σκεπτικό των αποφάσεών τους ότι «για τη λειτουργία των φαρμακείων υπάρχει έντονο κρατικό ενδιαφέρον λόγω της ζωτικής σπουδαιότητας τους για το κοινωνικό σύνολο και για το λόγο αυτό το κράτος εξασφάλιση τη βιωσιμότητα των φαρμακείων και μάλιστα υπό συνθήκες λειτουργίας εκτός όρων ελεύθερου ανταγωνισμού».

«Στόχος είναι η ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των φαρμακείων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται αμέσως και ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμούς του συνόλου του πληθυσμού με τα αναγκαία φάρμακα, αποτελούν επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δικαιολογούν την επιβολή περιορισμών όχι μόνο στην άσκηση αλλά και στην πρόσβαση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού», αναφέρει το ΣτΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα