Πολιτικός «καυγάς» με... θύτη τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σε οξύτατη πολιτική σύγκρουση εντός του Κοινοβουλίου εξελίχθηκε η προσαγωγή των νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτυρήθηκαν στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλστιάδη Βαρβιτσιώτη με αφορμή την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.

Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου,

κατηγορώντας τον «για αυταρχικό κατήφορο και για κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών και νομικών δικαιωμάτων των προσαχθέντων, στους οποίους δεν επέτρεπαν επί τρίωρο να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους που είχαν σπεύσει στην ΓΑΔΑ και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, κατήγγειλε όλα τα υπόλοιπα κόμματα που λίγο νωρίτερα δεν είχαν στηρίξει την πρότασή της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να κληθεί ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, για τον οποίο είπε ότι «έχει δηλώσει πως θα κάνει τον βίο αβίωτο των μεταναστών». Είχε προηγηθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονής, ο οποίος με αφορμή τις προσαγωγές είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει την μαύρη βίβλο του αυταρχισμού».

Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασίου αντέδρασε έντονα επισημαίνοντας στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «με αφορμή την τραγωδία των μεταναστών στο Φαρμακονήσι μιλάει για ευαισθησίες και για πορίσματα πριν η Δικαιοσύνη αποφανθεί και μάλιστα μιλάει για δολοφονίες». «Αυτό είναι το κράτος δικαίου που επαγγέλλεσθε, με ποια λογική έρχεται εδώ και προδικάζει;», διερωτήθηκε.

Απαντώντας στο επιχείρημα της κ. Κωνσταντοπούλου ότι το Σύνταγμα παρέχει στους πολίτες το δικαίωμα να συνέρχονται και να διαδηλώνουν, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «πράγματι ο καθένας έχει δικαίωμα να συνέρχεται αλλά τηρώντας τους νόμους του κράτους». Ενώ διατύπωσε έναν υπαινιγμό που προκάλεσε την μήνιν της κ. Κωνσταντοπούλου που του φώναζε από τα έδρανα «Ντροπή σας!». Ο κ. Αθανασίου της είπε ότι εκμεταλλεύεται τον πόνο από την τραγωδία των μεταναστών και την ευαισθησία των ελλήνων πολιτών, «εκτός εάν είναι και αυτό όπως η 'βοήθεια' που φώναζε έξω από την ΕΡΤ». Μάλιστα ο κ. Αθανασίου άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του να δει τον πρόεδρο του ΣτΕ και την εισαγγελέα διαφθοράς διερωτώμενος «γιατί δεν πήγατε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;» αποδίδοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση «κινήσεις εντυπωσιασμού». Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης και την «εντολή Σαμαρά για μηδενική ανοχή στην διαφθορά». «Δεν μπορείτε να αμφισβητείτε την θέση της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε μέχρι τέλους. Να είστε λοιπόν πιο προσεκτικοί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κα Κωνσταντοπούλου επανήλθε καταγγέλλοντας τον κ. Αθανασίου για την αναφορά του στα επεισόδια έξω από την ΕΡΤ. «Γι' αυτό του είπα ότι είναι ντροπή του» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι για το θέμα η εισαγγελία διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. «Έχω να σας πω και να σας ευχηθώ να μην σας ασκηθεί βία» του είπε, προσθέτοντας: «Λυπάμαι για λογαριασμό σας. Η αναμονή των εισαγγελικών πορισμάτων από εσάς ποικίλει...», ενώ αναφερθείσα στις επισκέψεις του Αλ. Τσίπρα στα ανώτατα όργανα της Δικαιοσύνης του απάντησε ότι γίνεται «στο πλαίσιο ενός κύκλου επισκέψεων» διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα επισκεφθεί και τα άλλα δικαστήρια.

Η αντιπαράθεση γενικεύθηκε, καθώς στο θέμα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης που είπε στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν είστε αξιόπιστη μάρτυρας». Ενώ εκείνη αντιδρούσε φωνάζοντας από τα έδρανα ο κ. Βορίδης της είπε: «Περιμένω τι θα πουν τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας και δεν 'πα να τσιρίζετε και να σκούζετε όλη μέρα. Πολύ απλά δεν σας ακούω». Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για την ακτιβιστική πρακτική της λέγοντας δηκτικά: «Ακούμε για ρεαλιστική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν είναι το εξτρεμιστικό κόμμα που πάντα ήτανε…».

Μέσα στην τεταμένη ατμόσφαιρα «λάδι στη φωτιά» έριξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, που κατηγόρησε την κα Κωνσταντοπούλου για «λεκτική βία». «Η λεκτική βία που εκπροσωπείτε όσο κανένας άλλος εδώ μέσα δίνει ένα μήνυμα στην κοινωνία» της είπε, προκαλώντας την αντίδρασή της: «Δεν έχω προσβάλλει λεκτικά ούτε έχω ασκήσει λεκτική βία. Αντιθέτως εσείς με τον χυδαίο κακοποιητικό λόγο σας προφανώς δεν ασκείτε λεκτική βία…», του είπε, ενώ αναφέρθηκε και στον κ. Βορίδη, τον οποίο κατηγόρησε, με αφορμή τα περί ακτιβιστικών πρακτικών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι: «Εσείς βεβαίως είχατε πει ότι η εμφάνισή σας με τσεκούρι όταν ήσασταν στην ΕΠΕΝ είναι ακτιβισμός της Δεξιάς».

Στην έντονη συζήτηση παρενέβη και ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος είπε: «Αν κάποιος δεν σέβεται το χώρο, τους συναδέλφους και τον εαυτό του δεν έχεις να πεις πολλά πράγματα. Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις, υπάρχουν χυδαίοι άνθρωποι και επειδή η Βουλή ατύχησε να έχει χυδαίες παρουσίες δεν έχω να πω τίποτα άλλο».

Έντονα αντέδρασε και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη για την φράση της κας Κωνσταντοπούλου που είπε απευθυνόμενη προς τους βουλευτές ότι όποιος δεν τοποθετηθεί για το θέμα των προσαγωγών των νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι συνένοχος». Η κα Κανέλλη συνέστησε στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «σεμνότητα και προσοχή» και χαρακτήρισε τα περί συνενοχής «αερολογική και ανυπόστατη κατηγορία».

Keywords
Τυχαία Θέματα